Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2024

Και τώρα οι δυο τους: Τα «χαρτιά» Ανδρουλάκη και Δούκα για τον β’ γύρο - Τι θα κάνουν Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου Σκληρή μάχη ενόψει της Κυριακής για τους «ορφανούς» ψηφοφόρους του πρώτου γύρου των εκλογών του ΠΑΣΟΚ.




ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

 
 


Πρώτος, καθαρά και με μεγάλη διαφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας την δημοσκοπική εικόνα του φαβορί. Την ίδια στιγμή το θρίλερ για το ποιος από τους Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο, που έληξε με τον δήμαρχο της Αθήνας να περνά στο «φίνις» στον β’ γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης στην Χαριλάου Τρικούπη, δείχνει να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για την έκβαση του αποτελέσματος στις δεύτερες κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Με κάτι περισσότερους από 300.000 ψηφοφόρους να προσέρχονται τελικά στις κάλπες, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ να καταγράψει το κέρδος της συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία, το ταμπλό του πρώτου γύρου της αναμέτρησης έδειξε την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη με 29,64%. Αποτύπωσε, μαζί, το απόλυτο θρίλερ για την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Ο Χάρης Δούκας με 21,41% νίκησε οριακά στο «νήμα» τον Παύλο Γερουλάνο που «έγραψε» 21,12%. Η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε στην τέταρτη θέση με 19,52% και ακολούθησαν ο Μιχάλης Κατρίνης με 6,03% και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 2,29%. Το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, με ότι αυτό δείχνει για τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν και μπορεί να παίξουν ρόλο την ερχόμενη Κυριακή, είναι πως ο Χάρης Δούκας στο λεκανοπέδιο Αττικής, που περιλαμβάνει και τον δήμο που έχει την ηγεσία του, ήρθε τέταρτος, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατετάγη τρίτος, ενώ μπροστά τους βρέθηκε το «δίδυμο» Γερουλάνου-Διαμαντοπούλου.








Όλα τα ποσοστά, ωστόσο, έχουν σημασία ενόψει του δεύτερου γύρου και μπροστά στην στάση και τις ενδεχόμενες συμμαχίες που μπορεί να προκύψουν, εμφανώς ή όχι, στις 7 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις δεύτερες κάλπες της Χαριλάου Τρικούπη. Με το δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα να διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο τα βλέμματα, ήδη, στρέφονται στις «στρατηγικές» διεργασίες που ενδεχομένως να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν και επίσημα οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός της τελικής αναμέτρησης δείχνουν πως δεν θα εκφράσουν δημόσια προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν οι ψηφοφόροι τους.


Ωστόσο, η αποτύπωση της αντιπαράθεσης όπως έχει καταγραφεί κατά την προεκλογική περίοδο έχει αφήσει τα δικά της «σημάδια». Ο Παύλος Γερουλάνος κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει πως ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρίσκεται στη Βουλή για να δίνει και από εκεί τις μάχες απέναντι στη «γαλάζια» κυβέρνηση. Στις δηλώσεις του, πάντως, μετά το αποτέλεσμα που οριακά τον άφησε εκτός του δεύτερου γύρου τόνισε πως «δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν, χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε πλευρά», προσθέτοντας πως «θεωρώ ότι ο καθένας που ήρθε να ψηφίσει την υποψηφιότητά μου ήρθε με τη δική του άποψη. Δεν ήταν άνθρωποι που σπρώχτηκαν από τον έναν ή από τον άλλο. Δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να πω ποιος θα κερδίσει τον επόμενο γύρο».

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το σκληρό τζαρτζάρισμα του Χάρη Δούκα με την Άννα Διαμαντοπούλου στο ντιμπέιτ των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν η τελευταία κατηγόρησε τον δήμαρχο της Αθήνας για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πως δεν εφαρμόζει «θέσεις ΠΑΣΟΚ».


Ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε πως «το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα», ενώ η επιθετική στάση της Νάντιας Γιαννακοπούλου απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη όλο το προηγούμενο διάστημα είναι καταγεγραμμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου