Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

Ο Ερντογάν πήγε ταξίδι για δουλειές: Στα Τίρανα με στόχο τον άξονα Τουρκίας - Αλβανίας Επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα η -από καιρό- συμμαχία του Έντι Ράμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερτντογάν.





Hameraldi Agolli / AP

 
 


Οι στενότατες σχέσεις ανάμεσα στην Αλβανία και την Τουρκία επισφραγίζονται με τα δεκάδες drones-καμικάζι που δώρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το «δώρο» του Τούρκου προέδρου προς τον Έντι Ράμα είναι αυτό που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, παρά τα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων που χτίστηκε στα Τίρανα με χρηματοδότηση της Άγκυρας.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας, του εμπορίου, αλλά και της αμυντικής συνεργασίας.


«Είμαστε απόλυτα χαρούμενοι που επιβεβαιώθηκε ένα νέο στάδιο στην ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας της δημοκρατίας της Αλβανίας και για τη στρατιωτική ενίσχυση της σχέση αυτής, στην οποία όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο σημείο στον κόσμο», είπε ο Έντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αποκάλυψε το δώρο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «σε μια εποχή που ο κόσμος περνάει, για να το θέσω ήπια, μια τρελή περίοδο, θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το σημερινό δώρο του προέδρου να δώσει μια σημαντική ποσότητα drones –καμικάζι στον αλβανικό στρατό. Αυτό είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν για το ποιον θα πλήξει η Αλβανία». Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι ένα δώρο από τη Δημοκρατία της Τουρκίας με ένα πολύ σαφές μήνυμα γι’ αυτή τη σχέση: ότι η Αλβανία είναι ανίκητη».



Ο ακριβής αριθμός των drones που έδωσε η Τουρκία στην Αλβανία δεν έγινε γνωστός, ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν πως είναι «δεκάδες».

Ο Έντι Ράμα είπε ακόμα πως ανυπομονεί να ανοίξει το παράρτημα του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης στα Τίρανα.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε, από την πλευρά του, πως στόχος του είναι η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με την Αλβανία, αλλά και η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αναφορικά με το νέο τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Αυτό είναι ένα δώρο του τουρκικού λαού προς τους μουσουλμάνους αδερφούς του στην Αλβανία. Το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων θα είναι ένας τόπους λατρείας που θα ανθήσει η αίσθηση της ειρήνης και της ενότητας, οι υπέρατατες αξίες του Ισλάμ».

Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν το τζαμί κι ακολούθησαν οι διμερείς επαφές των αξιωματούχων των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου