Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

1.000 ευρώ πρόστιμο σε οδηγούς ΙΧ - Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας Ξεκινά ηλεκτρονικό «σκανάρισμα» για ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Τα πρόστιμα και η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.





ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

 

 


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν έως τα τέλη Οκτωβρίου οι «ξεχασιάρηδες» οδηγοί που έχουν αφήσει ανασφάλιστο το όχημά τους ή δεν το έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ).

Τα πρόστιμα που θα πέσουν θα είναι «τσουχτερά», καθώς κυμαίνονται από 250 έως και 1.000 ευρώ.


Στην περίπτωση, μάλιστα, που αδιαφορήσουν και δεν τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι τον Ιανουάριο με το διπλάσιο πρόστιμα ή ακόμα και με την απώλεια των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας τους, έως ότου συμμορφωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού προχωρήσει στις διασταυρώσεις, αναμένεται να αποστείλει τα σχετικά «ραβασάκια» έως το τέλος Οκτωβρίου.





Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα ενώ άγνωστος -μέχρι την ώρα της διασταύρωσης- είναι ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ξεκινούν τον μήνα που διανύουμε, ενώ από εδώ και πέρα θα διενεργούνται ανά ημερολογιακό εξάμηνο.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:Από 250 έως και 1.000 ευρώ, αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη), στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.
400 ευρώ, αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.
Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.
Πρόστιμο και μετά νέα διασταύρωση – Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, 3 μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος.

Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.

Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του, προκειμένου να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που εξέδωσε τη σχετική πράξη.
Πότε επιστρέφονται πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου