Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2024

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας προανήγγειλε χτύπημα στο Ιράν - «Φονικό, ακριβές και ξαφνικό» «Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.





AP Photo/Tsafrir Abayov

 
 


Το επόμενο χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και ξαφνικό», τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Όπως αναφέρει το Kann News, ο Ισραηλινός υπουργός πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί «δεν θα καταλάβουν τι τους συνέβη και πώς».


Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».





גלנט: התגובה שלנו למתקפה האיראנית תהיה קטלנית, מדויקת ובעיקר מפתיעה - הם לא יבינו מה קרה ואיך@Doron_Kadosh (צילום: אלעד מלכה) pic.twitter.com/FOJwaCJAXP— גלצ (@GLZRadio) October 9, 2024





 



Η ήδη «εύφλεκτη» κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς το Ιράν έχει ήδη δεσμευτεί να απαντήσει σε οποιοδήποτε περαιτέρω χτύπημα του Ισραήλ εναντίον του.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το πώς το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης (9/10) ολοκληρώθηκε η σχεδόν 50λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, το θέμα που έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, είναι η επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ εναντίον του Ιράν, μετά τα γεγονότα της 1ης Οκτωβρίου, τα οποία ήρθαν ως απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα.


Η Χάρις, η οποία διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, τον προσεχή Νοέμβριο, θεωρείται γενικά πιο χλιαρή σύμμαχος του Νετανιάχου από ό,τι ο Μπάιντεν. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι μια κυβέρνησή της δεν θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου πριν την επικοινωνία με Μπάιντεν

Σημειώνεται ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Times of Israel ότι, μετά από μια πολύωρη σύσκεψη που είχε στο Τελ Αβίβ μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς του, αξιωματούχους ασφαλείας και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το βράδυ της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου κατέληξε σε βασικές αποφάσεις σχετικά με την επικείμενη επίθεση στο Ιράν.

Όπως αναφέρθηκε, προς το παρόν στο επίκεντρο βρίσκονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Αξιωματούχοι δήλωσαν στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kann ότι η συνάντηση ήταν «μια αποφασιστική συζήτηση για το ιρανικό ζήτημα».
Απογοήτευση στην Ουάσιγκτον από τις ενέργειες του Τελ Αβίβ

Οι κινήσεις Νετανιάχουν έχουν προκαλέσει απογοήτευση στην Ουάσιγκτον, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

Ο Λευκός Οίκος ήρθε προ εκπλήξεων από τις ενέργειες που έλαβε το Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.


Η έλλειψη επικοινωνίας οδήγησε σε μια ωμή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και του Ισραηλινού ομολόγου του, Γιοάβ Γκάλαντ.

«Με συγχωρείτε, τι είπατε;», φέρεται να ρώτησε ο Όστιν τον Γκάλαντ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, όταν ο Ισραηλινός υπουργός τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του για να τον ενημερώσει σχετικά με τη δολοφονία του Νασράλα.

Σε δεύτερο τηλεφώνημα την ίδια ημέρα, ο Όστιν ρώτησε τον Ισραηλινό υπουργό εάν το Τελ Αβίβ είναι να αμυνθεί μόνο του, καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για να αποκρούσουν τυχόν άμεσα αντίποινα.

Παρά την προειδοποίηση του Όστιν, οι ΗΠΑ κατάφεραν να βοηθήσουν το Ισραήλ λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Οκτωβρίου, αναχαιτίζοντας περίπου 12 ιρανικούς πυραύλους και διαμορφώνοντας την επίθεση της Τεχεράνης ως «ηττημένη και αναποτελεσματική».


Παρόλα αυτά, το Ισραήλ παρέμεινε επιφυλακτικό και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν εάν είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα ειδοποιούνταν εγκαίρως όταν το Τελ Αβίβ θα προβεί σε αντίποινα.

Αμέσως μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε προειδοποιήσει το Ιράν ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες για αυτή την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου