Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Γερασμένη βιομηχανία σε μια χώρα δίχως… παιδιά Ακόμη και όταν έχουμε οικονομική μεγέθυνση, αυτή αφορά στις υπηρεσίες και στα ακίνητα παρά στη βιομηχανία.




Eurokinissi | Δημήτρης Μεσσήνης

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Σε μια κοινωνία που γηράσκει δραματικά, όπως η ελληνική, η βιομηχανία δεν θα στραφεί στις παιδικές τροφές ή στις μωρουδιακές πάνες, παρά στα φάρμακα.

Και όσο γερνάει ο πληθυσμός, παραπαίει και η παραγωγή. Η μη επένδυση σε νέα δυναμικά επαγγέλματα (προγραμματιστές, υπολογιστές, αυτοματισμοί κ.α.) δεν δημιουργεί νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας άρα δεν υπάρχει η αναγκαία οικονομική βάση για την δημιουργία οικογένειας. Λείπουν έτσι οι (νέοι) καταναλωτές, δεν προφέρονται περισσότερα εργατικά χέρια και, εντέλει, δεν επιτυγχάνεται η πληθυσμιακή συντήρηση (σ.σ. πόσο μάλιστα η ανάπτυξη) του Ελληνισμού.


Στη διάρκεια της πολλαπλής (οικονομικής, υγειονομικής, ενεργειακής, Δημογραφικής) κρίσης ανέκοψε ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Αφενός λόγω απουσίας προοπτικής όσο και γιατί πουλούσαν με οριακό κέρδος προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα από μια δύσκολη αγορά που δεν είχε εμπιστοσύνη στις επιταγές και έλλειπε το ρευστό – αντί να στοχεύουν σε συγκέντρωση κεφαλαίων (με στόχο τις επενδύσεις και την περεταίρω ανάπτυξη) – αφετέρου, υπήρξε καθοριστική στροφή προς τις υπηρεσίες, αντί για τη βιομηχανία και την παραγωγή.

Αποτέλεσμα, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Ακόμη και όταν έχουμε οικονομική μεγέθυνση, αυτή αφορά στις υπηρεσίες και στα ακίνητα (χρυσή Visa, Airbnb κ.α.) παρά στη μεταποίηση.











Τέλος, ήρθε το Ταμείο Ανάπτυξης (και Ανθεκτικότητας, δεύτερο συνθετικό που - μάλλον σκόπιμα - ξεχνάμε), να βάλει το οριστικό τέλος στη βιομηχανία-βιοτεχνία. Ελάχιστα προβλέπει για την αγροτική παραγωγή (όπου υστερούμε) και την καθετοποίηση των αγροτικών προϊόντων, ακόμη λιγότερα για τη μεταποίηση. Βλέπετε, η χώρα είναι ακόμη εμμονικά προσανατολισμένη στην μη προώθηση κλαδικών πολιτικών.

Τα 36 δισ. ευρώ (δάνεια και ενισχύσεις) του ΤΑΑ κατευθύνονται, κατά προτεραιότητα, στην ηλεκτρική ενεργεία (για την απανθρακοποίηση) και τη μηχανογράφηση του Δημοσίου. Αλλά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πιθανότατα και το software, τελικά είναι εισαγόμενα. Ίσως γιατί κανείς δεν επενδύει εδώ σε νέες τεχνολογίες και τα «καλύτερα μυαλά» έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω απουσίας προοπτικής στη χώρα.


Τον Αύγουστο, φέτος, ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο 2024. Ενώ, αντίθετα, ο δείκτης του κλάδου παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση!

Και συνολικά, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Αυγούστου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2024, παρουσίασε μείωση 4%. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Αυγούστου 2024 με τους αντίστοιχους δείκτες του Αυγούστου 2023, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη - άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου - υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου