Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024

Η μέρα που ο Γιώργος Σεφέρης τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας






Σαν σήμερα πριν από 61 χρόνια βραβεύτηκε με το ύστατο βραβείο λογοτεχνίας, το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης.

Στις 24 Οκτωβρίου του 1963 ο Γιώργος Σεφέρης έμαθε πως είναι ο κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η επίσημη απονομή έγινε από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.




Σύμφωνα με τα αρχεία της επιτροπής, ο Σεφέρης προτάθηκε επίσημα το 1963 από τον συγγραφέα και μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, Έιβιντ Γιόνσον, ενώ είχε προταθεί άλλες τρεις φορές (1955, 1961 και 1962).

Το 1961 προτάθηκε από τον ποιητή Τόμας Στερνς Έλιοτ, ενώ το 1962 προτάθηκε τόσο από τον Ε. Γιόνσον όσο και από τον καθηγητή κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κωνσταντίνο Τρυπάνη.






Η επιλογή του, μεταξύ 80 υποψηφίων από όλο τον κόσμο, είχε την υποστήριξη όλων των μελών της Επιτροπής, με εξαίρεση ενός μέλους, το οποίο θεωρούσε πως το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ (βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969) είχε πιο θετική αποτίμηση από εκείνο του Σεφέρη.





Ο γραμματέας της επιτροπής, Österlund, υποστήριξε πως η επιλογή Σεφέρη υπήρξε μια ευκαιρία να αποδώσουν έναν θαυμάσιο φόρο τιμής στη σύγχρονη Ελλάδα, μια γλωσσική περιοχή που περίμενε πάρα πολύ καιρό για μια βράβευση σε αυτό το επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου