Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2024

Βροχή από ρουκέτες της Χεζμπολάχ με στόχο τη Χάιφα - Βομβάρδισε τη Βηρυτό το Ισραήλ Δεύτερη φορά που η ισραηλινή πόλη γίνεται στόχος μέσα σε λίγες ώρες από τη σιιτική οργάνωση.





AP Photos

 

 

Μπορεί το Ισραήλ να κάνει πολυμέτωπη στρατιωτική επιχείρηση, σε Λίβανο, Γάζα, Δυτική Όχθη και Συρία, αλλά με τη σειρά του δέχεται σημαντικά χτυπήματα από τη Χεζμπολάχ.

Η σιιτική οργάνωση, που θεωρητικά είναι «ακέφαλη» αυτήν τη στιγμή, εξαπέλυσε ένα μαζικό χτύπημα προς τη Χάιφα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες. Μάλιστα, οι ανταποκριτές στη Μέση Ανατολή κάνουν λόγο για βροχή από ρουκέτες.


Στην πόλη σημειώθηκαν εκρήξεις και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, από θραύσματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η διακομιδή τους στο νοσοκομείο.





Video showing the moment Haifa got hit pic.twitter.com/kqONiGBa4d— Faytuks News (@Faytuks) October 6, 2024 


Τα νέα πλήγματα που δέχθηκε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, συνέχισαν να δοκιμάζουν τις αντοχές του Iron Dome, ο οποίος έδειξε να έχει κάποια τρωτά σημεία κατά τη διάρκεια της Τρίτης (1/10), όταν το Ιράν πραγματοποίησε τη συντονισμένη πυραυλική επίθεση.





תיעוד אחת הנפילות בחיפה pic.twitter.com/cV0qfWvNvB— החדשות - N12 (@N12News) October 6, 2024




Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ επιχείρησε χτύπημα με πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή.



Από την πλευρά του, πάντως, το φιλοϊρανικό κίνημα επιβεβαίωσε την επίθεση, υποστηρίζοντας πως στόχος ήταν ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στη Χάιφα.







Ο Ισραηλινός Στρατός σφυροκοπά για άλλη μια φορά τη Βηρυτό

Λίγο νωρίτερα ο Ισραηλινός Στρατός απηύθυνε νέα έκκληση προς τους κατοίκους του νοτίου προαστίου της Βηρυτού, ώστε να εκκενώσουν την περιοχή, προπύργιο της Χεζμπολάχ που αποτέλεσε επανειλημμένα στόχο των αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεων του Τελ Αβίβ τις τελευταίες ημέρες.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς όσους κατοικούν στις γειτονιές Μπουρτζ αλ-Μπαράτζνε και Χαντάθ του νοτίου προαστίου της Βηρυτού. Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός θα επέμβει εναντίον τους στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αβισάι Αντράε στην πλατφόρμα Χ, προτρέποντας τους κατοίκους αυτών των περιοχών να απομακρυνθούν.





#عاجل ‼️ انذار عاجل إلى سكان الضاحية الجنوبية في برج البراجنة وحدث بيروت وتحديدًا في المباني المحددة في الخرائط وتلك المجاورة لها: 🔴أنتم متواجدون بالقرب من منشآت ومصالح تابعة لحزب الله وسيعمل ضدها جيش الدفاع على مدى الزمني القريب 🔴من أجل سلامتكم وسلامة أبناء عائلتكم عليكم… pic.twitter.com/je2jFOZ7Gw— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) October 6, 2024



Ακολούθησε το εκ νέου σφυροκόπημα από αέρος της Βηρυτού από τις Ισραηλινές Ένοπες Δυνάμεις (IDF). Στόχος για ακόμη μια φορά ήταν το νότιο προάστιο της Νταχίγια.






גם הלילה: צה"ל תוקף בעוצמה בדאחייה של ביירות pic.twitter.com/ebfj2Nbvxc— ישראל היום (@IsraelHayomHeb) October 6, 2024


Συρία: Η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας αναχαιτίζει «εχθρικούς στόχους»

Παράλληλα, το Ισραήλ πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις και στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SANA, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στα κεντρικά της χώρας.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε εκρήξεις στην περιοχή της Χομς, μετά από ισραηλινή επιδρομή.


«Τα μέσα της αντιαεροπορικής μας άμυνας αναχαιτίζουν εχθρικούς στόχους στον εναέριο χώρο της κεντρικής περιφέρειας», μετέδωσε το SANA, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, έκανε λόγο για εκρήξεις στην περιοχή Χομς, οι οποίες οφείλονταν σε ισραηλινή επιδρομή.

Η Συρία αντιμετώπισε «εχθρικούς στόχους» στην κεντρική της περιφέρεια κατά τη διάρκεια της Κυριακής (6/10), όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.
Χαμάς: Χαιρέτισε την «ένδοξη επίθεση» της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ

Η Χαμάς εξήρε την Κυριακή (6/10) την «ένδοξη επίθεση» που πραγματοποίησε την 7η Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε την παραμονή της επετείου.

«Η ένδοξη (επίθεση) της 7ης Οκτωβρίου κατέστρεψε τις ψευδαισθήσεις που είχε δημιουργήσει ο εχθρός, πείθοντας τον κόσμο και την περιοχή για την ανωτερότητά του και τις υποτιθέμενες δυνατότητές του», δήλωσε το στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, Χαλίλ αλ-Χάγια, που έχει τη βάση του στο Κατάρ.


Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς και δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης στη Γάζα δήλωσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έθεσε το παλαιστινιακό ζήτημα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας σε τηλεοπτική του ομιλία που πρόβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Άκσα της Χαμάς.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Ισραήλ υπονομεύει τις συνομιλίες αναφέροντας ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, το Τελ Αβίβ «μπλοκάρει μια συμφωνία εκεχειρίας παρά την ευελιξία της Χαμάς».

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια κάλεσε τις χώρες να σταματήσουν αυτό που αποκάλεσε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» τους για τη Γάζα και τον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου