Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Γιάννης Στουρνάρας για πρόεδρος της Δημοκρατίας;





Η Πυθία αποκαλύπτει

Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Εδώ, στη στήλη και στο PERIODISTA.GR έχετε διαβάσει για το παρασκηνιακό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχει ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, ο Γιάννης Στουρνάρας, στις εξελίξεις που αφορούν στην κεντροαριστερά και στις διεργασίες που γίνονται υπό την καθοδήγηση εξωθεσμικών κέντρων της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας.





Επίσης η στήλη ανέδειξε την αντιθεσμική παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στα πολιτικά πράγματα και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Το παιχνίδι του Γιάννη Στουρνάρα είναι πολυδιάστατο.

Εργάζεται στο παρασκήνιο για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά όπως εξελίσσονται τα πράγματα αυτό είναι ένα πρότζεκτ, το οποίο, αν ολοκληρωνόταν ποτέ, θα ολοκληρωνόταν σε μακροπρόθεσμη κλίμακα. Ταυτόχρονα κινδυνολογεί (όχι άδικα βέβαια) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιχειρεί να αποδομήσει τη διάκριση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά και τοποθετείται υπέρ της αναγκαιότητας ευρύτερων συναινέσεων στο πολιτικό σύστημα. Όλο αυτό το πλαίσιο είναι η βάση επιχειρημάτων που είχε οδηγήσει στη “λύση” του δοτού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου το 2011. Αυτό ήταν το αντιδημοκρατικό πλαίσιο που είχε οδηγήσει στην επιβολή τεχνοκρατικής χούντας στην Ελλάδα.

Εύκολα μπορεί να βγάλει κάποιος το συμπέρασμα πως σε ένα ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με το πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο, με την πολιτική αποσταθεροποίηση προ των πυλών και με βέβαιη την αδυναμία σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να “βλέπει” τον εαυτό του στη θέση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των ευρύτερων συναινέσεων πάντοτε. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, στο μέλλον να τον στηρίξει το σύστημα Μητσοτάκη και το πολιτικό έκτρωμα που θέλει να στήσει η διαπλοκή στην Κεντροαριστερά. Ακριβώς όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου που τον είχαν στηρίξει οι Σαμαράς, Παπανδρέου και Καρατζαφέρης, δηλαδή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, για να μην ξεχνιόμαστε.

Δεν ξέρω κατά πόσο θα άρεσαν τα παραπάνω στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ξέρω αν τελικά θέλει να πάει για τρίτη κυβερνητική θητεία ή όπως λένε να φύγει για το εξωτερικό. Τα ραντάρ μου, πάντως, έχουν πιάσει κάποιους ψιθύρους, κάποιες φήμες και κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν ισχύουν αυτές οι φήμες και οι πληροφορίες, εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου