Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πού ψηφίζω στον α' γύρο - Τελευταίες οδηγίες πριν την κάλπη Πού ψηφίζω και τι πρέπει να έχω μαζί μου, απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις για τις εκλογές ΠΑΣΟΚ.




ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

 

 


Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σημερα   οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τους ψηφοφόρους να μπορούν ήδη να ενημερώνονται για το «Πού ψηφίζετε».

Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα της Ελλάδας θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Η διαδικασία έχει οργανωθεί βάσει εγκυκλίου που έχει αποστείλει η ΕΔΕΚΑΠ σε όλες τις Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και στα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων, περιγράφοντας λεπτομερώς τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα της ψηφοφορίας.


Στον πρώτο γύρο των εκλογών, υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος είναι έξι: ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης. Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλή συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τις 400.000 ψηφοφόρους. Η προσέλευση αυτή αναμένεται να καθορίσει τη μελλοντική κατεύθυνση του κόμματος και θα έχει καθοριστικό ρόλο για την πορεία του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια, καθώς οι παρατηρητές αναφέρουν ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος θα έχουν μεγάλη πολιτική σημασία.
Πώς ψηφίζω στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ - Τι έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου

Σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ο ψηφοφόρος φτάνει στο εκλογικό κέντρο, όπου τον υποδέχονται εθελοντές σε ένα τραπέζι «υποδοχής». Οι εθελοντές τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει ότι δεν είναι ήδη μέλος του κόμματος.


Στη συνέχεια, ο ψηφοφόρος προσέρχεται στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής, όπου παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου, αν δεν είναι μέλος. Εκεί, γίνεται η επιβεβαίωση της ταυτότητάς του από τον χειριστή της πλατφόρμας και καταχωρείται το όνομά του στην κατάσταση ψηφισάντων από τον Γραμματέα της Επιτροπής. Καταβάλλει το ποσό των 3 ευρώ, το οποίο απαιτείται μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών, και υπογράφει για την εγγραφή του.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με το ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο. Ο ψηφοφόρος κατευθύνεται στο παραβάν, όπου επιλέγει τον υποψήφιο που επιθυμεί, τοποθετεί το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο και επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή.


Πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να μονογράψει τον φάκελο για επιβεβαίωση. Τέλος, ο ψηφοφόρος παίρνει πίσω την ταυτότητα ή το διαβατήριό του και αποχωρεί από το εκλογικό κέντρο.
Πού ψηφίζω στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ στον α' γύρο

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 π.μ. την Κυριακή και θα κλείσουν στις 07:00 μ.μ. την ίδια ημέρα. Αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.

Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, οι εκλογείς του ΠΑΣΟΚ μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Δείτε ΕΔΩ πού ψηφίζετε, διαφορετικά στο παρακάτω pdf θα βρείτε τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια:




Εκλογικά τμήματα ΠΑΣΟΚ by Newsroom on Scribd



ΠΡΟΣΟΧΉ! Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο. Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.
Τι έγγραφα χρειάζεται να έχω για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Ο ψηφοφόρος για να ψηφίσει θα πρέπει να δείξει στην εφορευτική επιτροπή ένα από τα τρία έγγραφα:αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης (νέου τύπου).

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008).
Εκλογές ΠΑΣΟΚ και εξωτερικό

Τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό:



Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό

Τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας: Σίδνευ από 09:00 έως 18:00 τοπική ώρα, Μελβούρνη από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 7:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα


τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 16:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) από 8:00 έως 13:00 τοπική ώρα και

τα εκλογικά τμήματα του Καναδά (Κεμπέκ) από 10:00 έως 17:00 τοπική ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου