Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024
«Όλοι καραμανλικοί στη Ν.Δ.»! Από πού κι ως πού, κύριε πρόεδρε;
Του Μανώλη Κοττάκη
Ο αξιότιμος πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας μετέφερε ως ομιλητής σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή στην Εθνική Πινακοθήκη τη φερόμενη ως άποψη του κυρίου Μητσοτάκη ότι «στη Ν.Δ. είμαστε όλοι καραμανλικοί». Αν και δεν γνωρίζω πόσο είναι πολιτειακά σωστό να μετατρέπεται ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε «αγγελιοφόρο» του πρωθυπουργού (εκπλήσσομαι, γιατί ο κύριος Τασούλας διακρίνεται γενικώς για την πολιτική του κομψότητα και τη θεσμική του... ουδετερότητα), θα παραμείνω στο θέμα που ανακύπτει με την αφορμή των γενεθλίων της Ν.Δ.: είναι όλοι στη Ν.Δ… καραμανλικοί; Είναι ο κύριος Μητσοτάκης… καραμανλικός;
Έκανα μια μικρή άσκηση: συνέκρινα όλες τις τελευταίες ομιλίες του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη (είχαν ιδεολογικό και εθνικό πρόσημο) με το περιεχόμενο της ιδρυτικής διακήρυξης της Ν.Δ. και με τις θέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το Αιγαίο. Θα τις παραθέσω πρώτα κατ’ αντιπαραβολή και στο τέλος θα τις σχολιάσω επί ολίγον:
-«H Nέα Δημοκρατία υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου» (ιδρυτική διακήρυξη Ν.Δ., 4/10/2024).
-«Στην Ελλάδα καταφέραμε να αποδείξουμε ότι μπορεί κανείς να κυβερνήσει από το πολιτικό Κέντρο.(…) Αυτό που αποκαλώ νέα τριγωνοποίηση έχει την ικανότητα να φέρνει κοντά ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και να δημιουργεί έναν ευρύτερο συνασπισμό, ο οποίος καθιστά θεμελιώδη την εμπιστοσύνη στην πολιτική» (Κυριάκος Μητσοτάκης, ομιλία στο Atlantic Council στη Νέα Υόρκη).
-«Η Ν.Δ. υπόσχεται ότι δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη. Με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδας θα κατοχυρωθεί. Και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών, εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου» (ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ.).
-«Η Ελλάδα είναι πλέον ένας σταθερός και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, και συνολικά ένας πυλώνας σταθερότητας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος του κόσμου» (Κυριάκος Μητσοτάκης, ομιλία στο Atlantic Council στη Νέα Υόρκη).
-«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το έθνος με τον λαόν, την πατρίδα με τους πολίτες της , την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία» (ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ.).
-«Όλοι συμφωνούμε για την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια διακυβέρνηση (…) οι παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα ως διεθνής κοινότητα υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιμέρους συμφέροντα περιοχών, χωρών ή κυβερνήσεων. Στον πυρήνα της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών ήταν η αναγνώριση ότι υπάρχει κάτι που θα αποκαλούσαμε ζήτημα οικουμενικού συμφέροντος, το οποίο βρίσκεται πάνω και πέρα από τα οργανωμένα συμφέροντα των κρατών-μελών» (Κυριάκος Μητσοτάκης, ομιλία στο Συνέδριο του ΟΗΕ για το Μέλλον).
-«Το Αιγαίο είναι πάντως κατοχυρωμένο με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν οι Τούρκοι πάρουν υφαλοκρηπίδα μεγαλύτερης έκτασης αυτής που δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον γεωγραφικό χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότης της Ελλάδος. Το Αιγαίο είναι 50% ελληνικός χώρος, 42% διεθνής και 8% τουρκικός. Και, παρά ταύτα, οι Τούρκοι θέλουν να το μοιράσουν στη μέση. Αν γίνει αυτό, διχοτομείται η ελληνική επικράτεια» (Κωνσταντίνος Καραμανλής προς πρόεδρο Μπους, «Αρχεία», Τόμος 12, 588).
Τι προκύπτει από την αντιπαραβολή αυτή; Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ., το έθνος και το συμφέρον αυτού είναι πάνω από τους όρους Δεξιά, Αριστερά, Κέντρο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο όρος «πολιτικό Κέντρο είναι πάνω και από το έθνος και από τις έννοιες «Δεξιά» (που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω) και «Αριστερά».
Η ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. υπόσχεται μια Ελλάδα χωρίς κηδεμόνες και προστάτες, με εθνική ανεξαρτησία. Ο πρωθυπουργός, που σπανίως -αν όχι καθόλου- αναφέρεται στην έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας, θέλει μια Ελλάδα «προβλέψιμη σύμμαχο».
Η θεώρηση της ιδρυτικής διακήρυξης της Ν.Δ. για την πατρίδα εκκινεί από καθαρώς εθνική σκοπιά. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του διακηρύσσει ότι το εθνικό συμφέρον υποχωρεί μπροστά στο παγκόσμιο. «Πατριωτισμός» λέει η Ν.Δ., «φιλελεύθερος διεθνισμός» απαντά ο κύριος πρωθυπουργός.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εφιστούσε την προσοχή στο να μη διασπαστεί η εθνική ενότητα και διχοτομηθεί η επικράτεια, εφόσον οροθετηθεί με λάθος τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα η υφαλοκρηπίδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας στους όρους επίλυσης εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και την «καλή γειτονία» (τουρκική ορολογία που νερώνει το Διεθνές Δίκαιο), ζητά να φανούμε «τολμηροί και σοφοί». Ελπίζω όχι σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το γνωστό ρητό, ότι «οι κοσμοπολίτες αγαπούν όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από τη δική τους»…
Ερωτώ καταληκτικά: μετά ταύτα, «scripta manent, verba volant», είμαστε σίγουροι ότι όλοι στη Ν.Δ. είναι… καραμανλικοί; Ε, πρόεδρε Τασούλα; Αυτό θα έλεγε και ο Ευάγγελος Αβέρωφ; Όλοι;
«Άκουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών θα γίνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. (…) Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία» (Κυριάκος Μητσοτάκης, ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου