Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2024

Τροχαία ατυχήματα: Γιατί τρακάρουμε κατά συρροή, όταν οδηγούμε κοντά στο σπίτι μας Πάνω από τα μισά τροχαία ατυχήματα σημειώνονται σε ακτίνα έως πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία μας και σε διαδρομές, που τις γνωρίζουμε απ' έξω και ανακατωτά.






 
 

Έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Hellas Direct έφερε στο φως, ότι η πιθανότητα να τρακάρουμε με το αυτοκίνητό μας είναι πολύ μεγαλύτερη, αν κινούμαστε σε γνώριμα μέρη κοντά στο σπίτι μας παρά σε απομακρυσμένες -και ενδεχομένως άγνωστες- περιοχές.

Τα στοιχεία της έρευνας συμβαδίζουν με αντίστοιχα αποτελέσματα από το εξωτερικό και είναι ξεκάθαρα, αφού σχεδόν το 40% των τροχαίων ατυχημάτων γίνεται σε απόσταση έως 2,5 χιλιομέτρων από την κατοικία μας και άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 15,10% σε ακτίνα μεταξύ 2,5 και 5 χιλιομέτρων από το σημείο μόνιμης διαμονής μας. Με άλλα λόγια, πάνω από τα μισά τρακαρίσματα σημειώνονται σε απόσταση έως 5 χιλιομέτρων από το σπίτι μας, όταν το ποσοστό για αποστάσεις 10 έως 20 χιλιομέτρων μειώνεται στο 11,56% και 20 έως 50 χιλιομέτρων μόλις στο 5,4%.


Το μόνο «ευχάριστο» σε αυτή την υπόθεση, είναι το γεγονός, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων κοντά στην κατοικία μας αφορά ελαφρά περιστατικά με λίγες λαμαρινοζημιές, με πιο συνηθισμένη περίπτωση το τρακάρισμα με παρκαρισμένο όχημα.

Γιατί καταγράφονται όμως πάνω από τα μισά τροχαία ατυχήματα σε γνώριμο περιβάλλον του οδηγού; Η αιτία είναι η ρουτίνα, που μας κάνει να υποτιμούμε και να παραβλέπουμε ενδεχόμενους κινδύνους πλησιάζοντας στο σπίτι μας. Η εντύπωση, ότι γνωρίζουμε τον δρόμο «με κλειστά μάτια» μας κάνει πιο απρόσεκτους και αφηρημένους, οπότε δεν συγκεντρωνόμαστε στην κυκλοφορία και κάπως έτσι συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα.
Συνηθισμένα λάθη

Απόδειξη αυτής της νοοτροπίας είναι και το γεγονός, ότι παραβιάζουμε ευκολότερα π.χ. τον κόκκινο σηματοδότη σε γνωστό σημείο, επειδή θεωρούμε ότι ελέγχουμε την κατάσταση, ενώ δεν φοράμε ζώνη ασφαλείας (ή κράνος οι μοτοσικλετιστές) με το ακλόνητο επιχείρημα, ότι «έλα μωρέ, εδώ δίπλα πάω». Κάτι ανάλογο ισχύει και με την κατανάλωση αλκοόλ, όταν τα πίνουμε κοντά στο σπίτι μας, οπότε πιστεύουμε ότι δεν πειράζει να οδηγήσουμε λίγα λεπτά λίγο ζαλισμένοι.











Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι οδηγώντας πιο προσεκτικά και συνειδητοποιημένα ακόμη και σε κοντινές αποστάσεις από την κατοικία μας, μπορούμε να μειώσουμε θεαματικά τον αριθμό των τρακαρισμάτων. Το βασικό είναι να συμπεριφερόμαστε, σαν να βρισκόμαστε σε μια εντελώς νέα περιοχή για εμάς και να οδηγούμε συγκεντρωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο, φορώντας ακόμη και στις πολύ σύντομες διαδρομές τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου