Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Κράτος Δικαίου υπό εξαφάνιση...(Ευρωβαρόμετρο:Ουραγός η Ελλάδα στην προστασία των δικαιωμάτων την Δημοκρατια και το κράτος δικαιου)

 




«Χαστούκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνιστά το τελευταίο ευρωβαρόμετρο της Κομισιόν που «μετράει» ανά χώρα, με βάση τη γνώμη των πολιτών, πόσο προστατεύονται οι βασικές αξίες της ΕΕ...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία έρευνα κοινής γνώμης με τη χώρα μας να εμφανίζεται ουραγός στην επαρκή προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιολογείται από 7 στους 10 πολίτες ως κατώτερη στο ζήτημα του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
    
Συγκεκριμένα, μόλις το 32% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι οι βασικές αξίες της ΕΕ προστατεύονται επαρκώς.

 Όπως φαίνεται, η αντίληψη ότι οι αξίες της Ένωσης προστατεύονται ποικίλλει μεταξύ των χωρών μελών, από 92% στη Φινλανδία (+7) έως 32% (-11) στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ (66%) είναι βέβαιοι ότι οι βασικές αξίες της ΕΕ προστατεύονται επαρκώς στη χώρα τους. Ωστόσο, σε τρία κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρος), τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των των ερωτηθέντων διαφωνούν ότι οι βασικές αξίες της ΕΕ προστατεύονται επαρκώς στη χώρα τους.

Η αντίληψη ότι οι αξίες της ΕΕ προστατεύονται ποικίλλει ευρέως μεταξύ των κρατών μελών, από 92% στη Φινλανδία (+7) έως 32% (-11) στην Ελλάδα. Διαφορές υπάρχουν και ανάμεσα στις κοινωνικοοικονομικές ομάδες με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες με ανώτατη εκπαίδευση και εκείνες που δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους να πιστεύουν πως προστατεύονται επαρκώς.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας για τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις αξίες, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αντίληψη των πολιτών της ΕΕ για τις αξίες και τα δικαιώματα που προωθεί η ΕΕ μέσω της νομοθεσίας, των πολιτικών και των προγραμμάτων χρηματοδότησής της, καθώς και για τα μέσα που είναι διαθέσιμα για την προώθηση και την προστασία τους. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (53%) αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου στη χώρα τους, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τη νομοθεσία της ΕΕ πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ενημερωμένοι. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι γνωρίζουν το δικαίωμά τους να διαμένουν ελεύθερα οπουδήποτε στην ΕΕ και το δικαίωμά τους για ίση μεταχείριση στην απασχόληση.

Η έρευνα διεξήχθη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024...

DOCUMENTO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου