Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024

«Έκοψε» ακόμη ένα κεφάλι της Χεζμπολάχ το Ισραήλ: Ποιος ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, πιθανός διάδοχος του Νασράλα Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφεντίν και πιθανότερος διάδοχος του Νασράλα είναι νεκρός.







 
 


Ακέφαλη είναι η Χεζμπολάχ, μετά και την ανακοίνωση πως ο πιθανότερος διάδοχος του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφεντίν είναι νεκρός.

Χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν πως ο Χασέμ Σαφιεντίν σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό προαστίου της Βηρυτού στις 4 Οκτωβρίου.


Ο Σαφιεντίν, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, φερόταν ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα στην ηγεσία του φιλοϊρανικού κινήματος του Λιβάνου.




Κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της 4ης Οκτωβρίου, ο Χασέμ Σαφιεντίν βρήκε τον θάνατο μαζί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Χουσέιν Αλί Χαζίμα και άλλους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την ενημέρωση από τις IDF.

Το χτύπημα είχε ως στόχο το υπόγειο αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το οποίο, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, εδραζόταν «στην καρδιά» μιας περιοχής με άμαχο πληθυσμό, στο νότιο προάστιο της λιβανέζικης πρωτεύουσας, Νταχίγια.


Ο Σαφιεντίν δεν είχε δώσει σημεία ζωής μετά το χτύπημα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει τρομοκράτη τον Σαφιεντίν το 2017. Ηταν ξάδελφος του Νασράλα και, όπως εκείνος, κληρικός.

Γεννημένος το 1964 στην πόλη Ντέιρ Κανούν Εν Ναχρ στην περιοχή της Τύρου του νότιου Λιβάνου, ο κληρικός, ο οποίος φορούσε μαύρο τουρμπάνι, αποτελούσε μέρος της δομής της Χεζμπολάχ από την ίδρυση της το 1982.

Τη δεκαετία του 1980, ο Σαφιεντίν ταξίδεψε στο Κομ του Ιράν για να σπουδάσει θρησκευτικές επιστήμες. Η προετοιμασία για να διαδεχθεί τον Νασράλα ξεκίνησε ήδη από το 1994, όταν κλήθηκε από την Κομ στη Βηρυτό για να τεθεί επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, επιβλέποντας τις πολιτικές υποθέσεις της ομάδας.


Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, χειρίστηκε πολλές ευαίσθητες καθημερινές υποθέσεις εντός της ομάδας, από τη διαχείριση των θεσμών της έως την εποπτεία των οικονομικών και των επενδύσεών της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν ήταν γνωστός για τις φλογερές και εύγλωττες ομιλίες του. Στις ομιλίες του τόνιζε τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει και να απαντήσει στην ισραηλινή «επιθετικότητα».

Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν είχε επαναλάβει συχνά ότι η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει το μέτωπο της Γάζας μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Σαφιεντίν είχε καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Εκτός του ότι πέρασε χρόνια σπουδάζοντας θρησκευτικές επιστήμες στο Κομ, συνδέθηκε με τον πρώην διοικητή της ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς Κασέμ Σολεϊμανί καθώς το 2020, ο γιος του Ρεζά παντρεύτηκε τη Ζεινέπ, την κόρη του εκλιπόντος αξιωματικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου