Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2024

Γαλλία: Το νέο αστέρι της μετριοπαθούς Αριστεράς - Τον αποκαλούν «Ομπάμα του Σηκουάνα» Ο Καρίμ Μπουαμράν μπαίνει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας με την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κινήματος.







 

 

Ο Καρίμ Μπουαμράν, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Σεντ Ουέν του Παρισιού, ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κινήματος, την «Ανθρώπινη και Ισχυρή Γαλλία» («La Franche Humaine et Forte) και φιλοδοξεί να αναρριχηθεί μέχρι την ηγεσία της Γαλλίας.

Πολλοί τον αποκαλούν «Ομπάμα του Σηκουάνα» χάρη στα πολιτικά του χαρίσματα, αλλά και του ότι είναι παιδί μεταναστών από το Μαρόκο. Στόχος του, όπως τόνισε είναι η «Αριστερά της συναίνεσης». Ο Καρίμ Μπουαμράν παρουσίασε το νέο πολιτικό κίνημα σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 4.000 άνθρωποι.


Μεταξύ αυτών πολλά σημαίνοντα στελέχη της κεντροαριστεράς όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο νυν ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ο ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, αλλά και ο πρώην υπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, Κλεμάν Μπον.

Ο Καρίμ Μπουαμράν έγινε ευρέως γνωστός καθώς το όνομά του ήταν μεταξύ των υποψήφιων για την πρωθυπουργία της χώρας εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου που προκλήθηκε από τις πρόωρες εκλογές. Ο «Ομπάμα του Σηκουάνα» είχε την υποστήριξη αρκετών στελεχών του Σοσιαλιστικού κόμματος που τάσσονταν υπέρ της απαγκίστρωσης από τον συνασπισμό με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν.








«Εμείς είμαστε η Γαλλία του δημοκρατικού ιδεώδους, των δημοκρατικών αξιών, που μαζί φέρνουμε μια νέα ελπίδα», τόνισε και πρόσθεσε: «Συγκεντρωθήκαμε γιατί η Αριστερά πρέπει να επιστρέψει στην εξουσία. Θα επιστρέψει. Το πιστεύουμε και θα το κάνουμε πραγματικότητα». Ο Καρίμ Μπουαμράν σημείωσε πως η Αριστερά «θα πρέπει να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό του ριζοσπαστισμού (σημ: Μελανσόν) που διχάζει» και της «στείρας ρήξης».

Ο σοσιαλιστής πολιτικός διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην πολιτική και οικονομική σκηνή της Γαλλίας. Εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ έχουν δείξει μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπό του. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο οι New York Times παρουσίασαν ένα πρωτοσέλιδο αφιέρωμα και ακολούθησαν και άλλα διεθνή μέσα. O Καρίμ Μπουαμράν φαίνεται να μπορεί να συγκεράσει διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. «Κάτι συμβαίνει μετά τις ευρωεκλογές , με μια αριστερά που διευρύνεται. Ο Καρίμ, τον οποίο γνωρίζω πολύ καιρό, φέρνει ανθρώπους με τους οποίους θέλω να συνεργαστώ», δήλωσε ο πρώην υπουργός του Μακρόν, Κλεμάν Μπον.
Ποιος είναι ο Καρίμ Μπουαμράν

«Το μόνο κοινό σημείο που μοιράζομαι με τον Μπαράκ Ομπάμα είναι ότι είμαστε και οι δύο αριστερόχειρες», είχε δηλώσει ο Καρίμ Μπουαμράν σε συνέντευξή του στη «Le Figaro».


Γεννημένος το 1973 από Μαροκινούς μετανάστες γονείς, ο Μπουαμράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της γαλλικής αριστεράς.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης του και πρώην υπουργός Ζαν-Λουί Μπορλό τον βλέπει να φτάνει στην γαλλική προεδρία. Ο τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς (μέλος του δσ του Ομίλου της εφημερίδας Le Monde) επαινεί το ταλέντο του στην επίτευξη συνεργασιών καθώς και το γεγονός ότι «μεταμόρφωσε την πόλη του, την έκανε βιώσιμη και ελκυστική».

Ο Μπουαμράν σπούδασε οικονομικά και ευρωπαϊκό δίκαιο και ξεκίνησε την καριέρα του στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ταξίδεψε σε διάφορες χώρες, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βίωσε για πρώτη φορά, όπως αναφέρει ο ίδιος, την αναγνώριση.


Η πολιτική του καριέρα απογειώθηκε το 1995, όταν εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Saint-Ouen. Αρχικά συνεργάστηκε με το κομμουνιστικό κόμμα, αλλά στη συνέχεια προσχώρησε στο σοσιαλιστικό κόμμα. Η επιτυχημένη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών όπως η Tesla, έχουν εδραιώσει τη φήμη του ως ηγέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου