Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2024

Στα «κάγκελα» για το clawback οι εργαστηριακοί γιατροί: Νέα αντιπαράθεση γιατρών - φαρμακοποιών για τον εμβολιασμό Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας εξέφρασε την αντίδρασή της για τις οικονομικές πιέσεις που υφίσταται ο κλάδος των εργαστηριακών ιατρών λόγω μέτρων όπως το clawback.





 


Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Έντονη ήταν χθες η αντίδραση των μελών της ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας) για τα προβλήματα με το clawback... «Ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010 μέχρι και σήμερα, υπέστη και υφίσταται σειρά από σκληρά και άστοχα οικονομικά μέτρα όπως είναι οι αυτόματες επιστροφές (clawback), οι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και οι υποτιμολογήσεις των εξετάσεων κατά 50%. Το αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση του τζίρου της τάξεως του 70%..», αναφέρουν. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο οδήγησε πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια στην χρεοκοπία και το κλείσιμο, ενώ έχει φέρει όλα τα υπόλοιπα, στα όρια της κατάρρευσης... Αναλυτικότερα άμεσες συνέπειες όπως τις αναφέρουν από την ΠΟΣΙΠΥ :Έχουν αυξηθεί οι απολύσεις προσωπικού, προκειμένου συγκρατηθούν οι δαπάνες.
Σε πολλά εργαστήρια υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής τωνπρομηθευτών τους.

Άρα η οικονομική δυσπραγία μεταφέρεται και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται περί τον εργαστηριακό τομέα (τεχνικοί, μεταπράτες, κατασκευαστές. εισαγωγείς κλπ). Η κατάρρευση δηλαδή των εργαστηρίων συμπαρασύρει και ένα πολύ ευρύτερο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας. Οι επιπτώσεις στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο:Η χρεωκοπία και το κλείσιμο πολλών εργαστηρίων ιδιαίτερα στις επαρχιακές απομακρυσμένες περιοχές περιορίζει την προσβασιμότητα του πληθυσμού στον διαγνωστικό έλεγχο.Η υγεία των σοβαρά και χρονίως πασχόντων ασθενών (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, κατάκοιτοι κλπ), λόγω της αδυναμίας της άμεσης εξυπηρέτησης τίθεται σε κίνδυνο.
Τα νοσοκομεία και οι άλλες δομές είναι ανέτοιμες να δεχθούν τον αυξημένο όγκο των εξωτερικών ασθενών με σοβαρές αυτονόητες συνέπειες στη περίθαλψή τους. Τέλος όλη αυτή η επικρατούσα ζοφερή κατάσταση στον διαγνωστικό χώρο διώχνει τους νέους γιατρούς και από την εργαστηριακή ειδικότητα και από την ίδια τη χώρα τους.
Απάντηση φαρμακοποιών στην Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων

Σαν να μην έφταναν οι εντάσεις για το clawback, χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέφρασε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του για ανακοίνωση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων περί εμβολιασμών στα φαρμακεία…

Αναφέρουν οι φαρμακοποιοί με νόημα: «H Δημόσια Υγεία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα για να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μιας μερίδας επιστημόνων υγείας που τελικά μάλλον κρίνουν το λειτούργημά τους αποκλειστικά ως επάγγελμα και εξακολουθούν να διέπονται από μια συντεχνιακή φιλοσοφία. Σκοπίμως αγνοούν την απόφαση του ΣτΕ η οποία δικαίωσε τους Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και Υπουργείο Υγείας, για την απόφαση του να δοθεί η δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού δια χειρός φαρμακοποιού, όπως και δικαίωσε την συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων. Συνειδητά επίσης ξεχνούν ότι οι φαρμακοποιοί της Ελλάδος είναι και εκπαιδευμένοι και νομίμως πιστοποιημένοι σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις. Ίσως ζουν σε άλλες εποχές και σίγουρα συνειδητά ξεχνούν ότι η συμμετοχή στην πρόληψη δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα ενός μόνο κλάδου υγειονομικών , κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η πρόληψη πηγαίνει μπροστά χωρίς πισωγυρίσματα συντεχνιακού χαρακτήρα».


Να θυμίσουμε ότι το ιατρικό σώμα ήταν αντίθετο στην διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία, καθώς όπως λένε, πρόκειται για ιατρική πράξη που σε κάποιες περιπτώσεις επιφέρει και παρενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από γιατρό. Παρόλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραχώρησε τη δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού στους φαρμακοποιούς.

Προ ημερών, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων σε ανακοίνωσή της ανέφερε για το θέμα:







«Στη προφύλαξη της δημόσιας υγείας έχουν διακριτό ρόλο όλοι οι επιστήμονες υγείας. Υπάρχουν όμως ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί, που εκτελέστηκαν από επαγγελματίες, οι οποίοι ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν για να τις πραγματοποιήσουν, αλλά και για να αντιμετωπίσουν ορθά, τυχόν παρενέργειες.

Σε έκτακτες συνθήκες όπως η πανδημία παραβλέπονται πολλές από αυτές τις υποχρεωτικές διαδικασίες, επειδή προέχει η άμεση αντιμετώπιση στις επιβαρυντικές για την υγεία καταστάσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι δραματικές για την υγεία συνθήκες και απορούμε για την σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί ενισχύοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών, ας επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού στους βιολόγους, τους επισκέπτες υγείας, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο στους φαρμακοποιούς που τα εμπορεύονται. Αναμένουμε την απόσυρση της διάταξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου