Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2024

Φωτιά στην Κορινθία: Κατηγορείται αντιδήμαρχος ότι κάπνιζε μελίσσια και ξέσπασε η πυρκαγιά Αντιδήμαρχος κατηγορείται ότι έβαλε τη μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο καθώς φαίνεται ότι «κάπνιζε» μελίσσια.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 


Αλέξανδρος Γύγος
 


Επέβαλλαν πρόστιμο σε έναν άνδρα ο οποίος όπως διαπίστωσαν οι «κάπνιζε» μέλισσες και από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο που έκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή της Κορινθίας.

Αυτός που κατηγορείται για τη μεγάλη φωτιά είναι αντιδήμαρχος περίπου 70 ετών.


Ήταν εκεί την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και μάλιστα πήρε τηλέφωνο ένα φίλο του πυροσβέστη να τον ειδοποιήσει για την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες παραδέχεται ότι ήταν εκεί και ότι έχει μελίσσια αλλά αρνείται ότι έβαλε τη φωτιά ή ότι ξεκίνησε από τον ίδιο η καταστροφική πυρκαγιά.








Μέχρι στιγμής το πρόστιμο που του καταλογίζεται είναι 3.000 ευρώ βάσει της νομοθεσίας.

Τώρα αναμένεται αν ο εισαγγελέας αποφασίσει, λόγω της επέκτασης που πήρε η φωτιά, να αλλάξει την κατηγορία και το πρόστιμο.
«Στάχτη» 65.000 στρέμματα σε 3 μέρες

Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή από το 2010, ενώ συνολικά οι μεγάλες πυρκαγιές στην Κορινθία από τότε έχουν καταστρέψει περισσότερα από 180.000 στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 8% της συνολικής επιφάνειας της περιοχής.


Ο χάρτης που συνοδεύει την αναφορά δείχνει τις καμένες εκτάσεις από το 2010, με τη φετινή πυρκαγιά να αποτυπώνεται με έντονο κόκκινο χρώμα.



*Εικόνα 1. «Περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας από το 2010 ως σήμερα. Με αποχρώσεις του σκούρου κόκκινου αποτυπώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί από το 2010 μέχρι και το 2023 και με κόκκινο η έκταση της πρόσφατης πυρκαγιάς (ως τις 01/10).»


Αναλυτικά όπως αναφέρει το meteo: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) η πρόσφατη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία επηρέασε περίπου 65.000 στρέμματα μέχρι και το πρωί της Τρίτης 1 Οκτωβρίου 2024.

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται όλες οι πυρκαγιές που έχουν επηρεάσει την Π.Ε Κορινθίας από το 2010 μέχρι και σήμερα. Η φετινή πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη αυτής της περιόδου. Επιπλέον, από το 2010 μέχρι φέτος οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή έχουν κάψει συνολικά περισσότερα από 180.000 στρέμματα, επιφάνεια η οποία αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής επιφάνειας της Π.Ε Κορινθίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου