Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2024

Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε τα νότια προάστια της Βηρυτού - Προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές Δύσκολη βραδιά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.





AP Photo/Hassan Ammar

 
 


«Μεγάλες καταστροφές» προκλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης (8/10) στα νότια προάστια της Βηρυτού, μετά από από «σειρά πληγμάτων» στην περιοχή, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης ορισμένων κτιρίων στην περιοχή, η οποία θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.


«Τα νότια προάστια της Βηρυτού δέχονται σειρά πληγμάτων που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές», ανέφερε το πρακτορείο.





Διάγγελμα Νετανιάχου προς τον λαό του Λιβάνου

Πριν τους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προχώρησε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα, το οποίο απευθυνόταν προς τον λαό του Λιβάνου.







Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις εξουδετέρωσαν τους αντικαταστάτες του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Συνεπώς, αυτήν τη στιγμή η οργάνωση είναι «πιο αδύναμη από ό,τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια».

«Μειώσαμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νασράλα, του αντικαταστάτη του Νασράλα και του αντικαταστάτη του αντικαταστάτη του», ανέφερε χαρακτηριστικά στο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.


Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο άνθρωπος που εμφανιζόταν ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα, πιθανότατα «εξοντώθηκε».

Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιον εννοούσε ο Νετανιάχου όταν αναφέρθηκε στον «αντικαταστάτη του αντικαταστάτη».

«Τώρα εσείς, οι Λιβανέζοι, βρίσκεστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είναι δική σας επιλογή», συνέχισε ο Νετανιάχου στο διάγγελμά του, καλώντας τον λαό της γειτονικής στο Ισραήλ χώρας να επιστρέψει «σε ένα μονοπάτι ειρήνης και ευημερίας».


Εάν δεν το κάνουν, υποστήριξε, «η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να προσπαθεί να πολεμά το Ισραήλ από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε βάρος σας».

Επίσης, είπε ότι ο Λίβανος αξίζει να επανέλθει στις ημέρες της ηρεμίας του. «Σας αξίζει ένας Λίβανος που είναι διαφορετικός», σημείωσε και έκανε λόγο για «μία χώρα - μία σημαία - έναν λαό», δανειζόμενος τον αρχικό όρκο πίστης των ΗΠΑ.

«Μην αφήσετε αυτούς τους τρομοκράτες να καταστρέψουν το μέλλον σας περισσότερο από όσο έχουν ήδη κάνει», σημείωσε ακόμη ο Νετανιάχου και προέτρεψε τους Λιβανέζους να «ξεσηκωθείτε και να πάρετε τη χώρα σας πίσω».

«Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ, για να μπορέσει η χώρα σας να ευημερήσει ξανά, ώστε οι μελλοντικές γενιές των παιδιών του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίζουν ούτε πόλεμο, ούτε αιματοχυσία, αλλά να ζήσουν μαζί ειρηνικά», ανέφερε καταληκτικά στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου