Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Έβο Μοράλες: «Ήταν σχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας» – Η στιγμή που «γαζώνουν» το αυτοκίνητό του (βίντεο) «Μια σφαίρα πέταξε λίγα εκατοστά από το κεφάλι μου», ήταν τα πρώτα λόγια του Έβο Μοράλες μετά την απόπειρα δολοφονίας.



ΑP • X | @Ahora_Py



 


Με τουλάχιστον 14 σφαίρες χτυπήθηκε, την Κυριακή (27/10), από αγνώστους το αυτοκίνητο του Έβο Μοράλες, πρώην Προέδρου της Βολιβίας, με εκείνον να επιβιώνει και να κάνει λόγο για «σχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας» εναντίον του από τον νυν Πρόεδρο της χώρας, Λούις Άρσε.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας στη θέση του συνοδηγού να σκύβει για προστασία, τρύπες από σφαίρες στα παράθυρα και αίμα να τρέχει στο κεφάλι του οδηγού. Όλα συμβαίνουν με μεγάλη νευρικότητα και φωνές, ενώ ο Έβο Μοράλες φαίνεται να μιλάει στο τηλέφωνο. Ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας φτάνει σε μια πόλη και διατάζει τους ανθρώπους να «κλείσουν» τον δρόμο γιατί τον κυνηγούν – τελικά αλλάζει μεταφορικό μέσο.


Από την απόπειρα δολοφονίας του Έβο Μοράλες, τραυματίστηκε επιφανειακά στον λαιμό του ο οδηγός του πρώην Προέδρου της Βολιβίας.





Πώς έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Έβο Μοράλες

Σε δηλώσεις του στο Radio Kausachun λίγο μετά το περιστατικό, ο Έβο Μοράλες περιέγραψε πώς έγινε η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, λέγοντας: «Προχωρούσαμε και μπροστά υπήρχε ένα μπλοκαρισμένο αυτοκίνητο, βγήκαμε έξω [για να το προσπεράσουμε] και ένα άλλο ήρθε για να μας μπλοκάρε. Τότε είπα πως αυτή είναι μια επιχείρηση. Ευτυχώς υπήρχε ένα κενό και τότε περάσαμε και άρχισαν να πυροβολούν. Μας πυροβόλησαν από πίσω. Έσκυψα για να προστατευτώ και δεν μπορούσα να δω ποιοι ήταν».


Εν συνεχεία, ο Έβο Μοράλες άφησε αιχμές κατά του Λουίς Άρσε και της τωρινής κυβέρνησης της Βολιβίας, τονίζοντας: «Πρόκειται για άλλη μια αποτυχία της κυβέρνησης, είναι πολύ σοβαρό, πολύ σοβαρό αυτό που έκαναν ο Λουίς Άρσε [σ.σ. Πρόεδρος της Βολιβίας] και ο Νταβίντ Τσοκεγιουάνκα [σ.σ. Αντιπρόεδρος της Βολιβίας] με τη ζωή μου. Αυτό που έγινε, δεν ήταν εναντίον του Έβο, ήταν εναντίον του κινήματος των ιθαγενών Ο Λένιν Μορένο [σ.σ. ο πρώην Πρόεδρος του Ισημερινού που αντιμετώπισε τον Ραφαέλ Κορέα] επισκιάστηκε από την προδοσία του Λουίς Άρσε».


«Αυτό είναι απόλυτα σχεδιασμένο, μια σφαίρα πέταξε λίγα εκατοστά από το κεφάλι μου», δήλωσε ο Έβο Μοράλες. Επίσης, είπε ότι γνώριζε από το Σάββατο (26/10) πως υπήρχαν πράκτορες του Υπουργείου Κυβέρνησης (Ασφάλεια) στη Βίγια Τουνάρι, όπου ζει.

Κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση της Βολιβίας

Ο Χουάν Ραμόν Κιντάνα, πρώην υπουργός Προεδρίας και στενός συνεργάτης του Έβο Μοράλες, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας κινδυνεύει στη λατινοαμερικανική χώρα και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να τον βοηθήσει να εγκαταλείψει το κράτος. Ωστόσο, σύμφωνα με την El País, ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας έχει πει: «Δεν κρύβομαι, δεν έχω λόγο να διαφύγω, γιατί να κρυφτώ. Δεν είμαι εγκληματίας για να κρύβομαι».

Η κυβέρνηση της Βολιβίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει τι συνέβη, αν και ορισμένοι από τους πιο ριζοσπαστικούς κυβερνητικούς εκπροσώπους βγήκαν να μιλήσουν για «αυτοεπίθεση» και να το συσχετίσουν με υποτιθέμενες νέες αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Έβο Μοράλες με ανηλίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου