Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Εικόνες ντροπής στη Ρόδο: Μετανάστες κοιμούνται σε χαρτόκουτα και σκηνές πάνω στον δρόμο Δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για την καθημερινή υγιεινή τους και διαβίωσή τους. Κραυγή απόγνωσης από τους αστυνομικούς της Ρόδου.



Rodiaki.gr

 
 


Την ώρα που η κυβέρνηση καυχιέται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, οι τριτοκοσμικές εικόνες που έρχονται από το κέντρο της πόλης της Ρόδου τη διαψεύδουν περίτρανα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το rodiaki.gr, οι παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται στο νησί ξεπερνούν τους 700, αριθμός που ήταν ίδιος και την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και δύο εβδομάδες πριν.


Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ροδίτικο μέσο, οι δεκάδες αλλοδαποί εξακολουθούν να κοιμούνται όπου βρουν στο κέντρο της πόλης, επάνω σε χαρτόκουτα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε σκηνές που έχουν στήσει όπως- όπως σε διάφορα σημεία, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για την καθημερινή υγιεινή τους και διαβίωσή τους.




Όπως εξηγούν έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, οι ροές είναι καθημερινές από τα γειτονικά παράλια και έτσι ο συνολικός αριθμός που παραμένει στη Ρόδο, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, στο «κόκκινο» έχουν φθάσει οι αντοχές και οι ανοχές της τοπικής κοινωνίας με την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πόλης της Ρόδου εξαιτίας του μεταναστευτικού, καθώς ουσιαστικές αποφάσεις από τα υπουργεία δεν λαμβάνονται και οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, δεν έχουν επιφέρει λύση στο πρόβλημα.



«Και οι αστυνομικοί είναι στα όριά τους»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, Μανώλης Ανδρουλάκης, με δηλώσεις του στο τοπικό μέσο, ζητά, για ακόμη μία φορά, να αποσυμφορηθούν οι δομές σε Λέρο και Κω, μεταφέροντας στην ενδοχώρα τους αλλοδαπούς που βρίσκονται εκεί, να δημιουργηθούν χωρητικότητες και να λειτουργήσουν με τη μορφή που έχουν.

Δηλαδή να μεταφερθούν εκεί οι παράτυποι αλλοδαποί από τη Ρόδο, όπου, αφού γίνει η ταυτοποίησή τους (τα Κέντρα είναι Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη συνέχεια να μετακινούνται σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

Ο ίδιος καταγγέλλει πως, όχι μόνο δεν γίνονται μεταφορές αλλοδαπών προς τη δομή της Κω όπου φιλοξενεί μόλις το 50% της δυναμικότητάς της, αλλά ματαιώνονται και αυτές που πρόκειται να γίνουν σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.




Για παράδειγμα, προχθές Δευτέρα (21/10) είχε κανονιστεί η μεταγωγή 120 παράτυπων αλλοδαπών από τη Ρόδο στον Πειραιά και από εκεί στα Διαβατά, καθώς όμως δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς τους στον τελικό τους προορισμό (Διαβατά), η μεταγωγή ουδέποτε έγινε.

Όπως τόνισε, η κατάσταση βρίσκεται σε τραγικό σημείο, αφού οι Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ κινδυνεύουν με διάλυση, δεδομένου ότι, μόνο για μια συνοδεία από τη Ρόδο σε άλλες περιοχές της χώρα, οι αστυνομικοί χρειάστηκαν ακόμα και 20 μέρες.

«Και οι αστυνομικοί είναι στα όριά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανώλης Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αστυνομικοί που σε ένα μήνα μέσα, έχουν περάσει τις 20 μέρες στο καράβι! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί! Δεν γίνεται να επωμιστούμε εμείς όλο το βάρος του μεταναστευτικού και οι άλλοι να σφυρίζουν αδιάφορα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να μας κουνάνε και το δάκτυλο. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας»!


Αναφορικά με τη δημιουργία περιφραγμένου χώρου στο λιμάνι της Ακαντιάς, όπου θα φιλοξενούνται οι ταυτοποιημένοι μετανάστες, ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει, ότι και εκεί είναι συγκεκριμένη η χωρητικότητα, οπότε δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική αλλαγή η οποία θα επέλθει μόνο εφόσον γίνει η μετακίνησή τους σε οργανωμένες δομές στην ενδοχώρα.

Σε διαφορετική περίπτωση «και δέκα τέτοιοι χώροι να δημιουργηθούν πάλι δεν θα είναι αρκετοί», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου