Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Η Σύνοδος των «BRICS+» στο Καζάν και ο νέος παγκόσμιος χάρτης στο προσκήνιο Μετά από δυο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία και ο Πούτιν μόνο «απομονωμένοι» δεν φαίνονται στη διεθνή σκηνή.

 



 

 

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η συμμαχία της Δύσης επιδίωξε την απομόνωσης της Ρωσίας σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Πολλοί αξιωματούχοι προέβλεπαν πως η Μόσχα θα περιθωριοποιηθεί και τελικά θα ηττηθεί. Αυτές οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν παταγωδώς.



Η «εξοστρακισμένη» Ρωσία επέδειξε μια τρομερή ανθεκτικότητα οικονομικά, μπαίνοντας για πρώτη φορά στη λίστα με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, ενώ οι συμμαχίες της «αυξάνονται και πληθύνονται».


Οι BRICS - ο πολιτικός οργανισμός της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας - εξελίχθηκαν σε BRICS+ καθώς νέες χώρες εντάσσονται στα κοινά συμφέροντα. Πρόκειται για χώρες με σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Ιράν, ενώ και η Τουρκία επιθυμεί την ένταξή της στη συμμαχία, που διαμορφώνει νέα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη, αμφισβητώντας την αμερικανική – και εν γένει δυτική – ηγεμονία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρότι εμφανίζεται «περιθωριοποιημένος» από τη Δύση υποδέχτηκε 36 παγκόσμιους ηγέτες στη σύνοδο της κορυφής των BRICS στο Καζάν, στέλνοντας μήνυμα πως κάθε άλλο παρά απομονωμένος είναι. Ακόμη και ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει, σε μια απόφαση που εξόργισε πολλούς ηγέτες της Δύσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή σύνοδο που διοργανώνεται στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.



Πουτιν: Μαζί με την Κίνα πετύχαμε μεγαλύτερη παγκόσμια σταθερότητα

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, χαιρέτησε τον Πούτιν ως «αγαπητό φίλο» και υπογραμμίζοντας τη «βαθιά σχέση» των δύο χωρών τόνισε ότι «ο κόσμος υφίσταται βαθιές αλλαγές απαρατήρητες σε έναν αιώνα και η διεθνής κατάσταση είναι χαοτική και αλληλένδετη». Οι σχέσεις Μόσχας - Πεκίνου, επισήμανε ο κινέζος ηγέτης, «έδωσαν ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη, την αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό των δύο χωρών», είπε ο Κινέζος ηγέτης.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως η ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα επέφερε μεγαλύτερη παγκόσμια σταθερότητα. «Και σκοπεύουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τον συντονισμό σε όλες τις πολυμερείς πλατφόρμες για να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ασφάλεια και μια δίκαιη παγκόσμια τάξη», είπε.


Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε πως η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί «γρήγορα και ειρηνικά». Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Σίριλ Ραμαφόζα, χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «πολύτιμο σύμμαχο» και «φίλο, που στήριξε τη Νότια Αφρική από την αρχή του αγώνα κατά του απαρτχάιντ».


Ακούστε επίσης το podcast του iEidiseis - Global View: BRICS, μια συμμαχία για το τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Δύσης
Το σχέδιο για να χτυπηθεί το δολάριο

Ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου κορυφής είναι η επιτάχυνση της μείωσης των συναλλαγών σε δολάρια, ώστε να μετριαστεί η κυριαρχία των ΗΠΑ και η ικανότητά τους να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα ως απειλή κυρώσεων και ως εργαλείο επιβολής των συμφερόντων τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με την Ντίλμα Ρούσεφ, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας και νυν επικεφαλής της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, η αντίστοιχη Παγκόσμια Τράπεζα της Δύσης, υπογράμμισε ότι η χρήση των εθνικών νομισμάτων αντί του δολαρίου ή του ευρώ «βοηθά στο να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη μακριά από την πολιτική όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλαίσιο του σημερινού κόσμου».




Όπως επισημαίνει η Μόσχα, η ομάδα των BRICS αντιπροσωπεύει πλέον την παγκόσμια πλειοψηφία και μπορεί να αναδειχθεί σε ουσιαστικό παράγοντα για μια επερχόμενη νέα παγκόσμια τάξη. Σημειώνεται επίσης πως η ομάδα των BRICS+ έχει συνολικά μεγαλύτερο ΑΕΠ από την ομάδα των G7 ή την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαντά Αλ Σίσι χαιρέτισε τη ρωσική υποστήριξη στα οικονομικά σχέδια της χώρας του, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο της Ρωσίας για την ανάπτυξη του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου στο El-Dabaa στις ακτές της Μεσογείου, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.



«Οι BRICS μπορεί να είναι η διέξοδος από τον αμερικανικό ολοκληρωτισμό και να προωθήσει έναν πολυμερή κόσμο. Οι BRICS είναι μια λύση για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας του δολαρίου και την αντιμετώπιση των οικονομικών κυρώσεων των χωρών», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν, Πρόεδρος του Ιράν. Την επιθυμία για απεγκλωβισμό από το δολάριο – αν και όχι στο βαθμό που εκφράζεται από την Κίνα και τη Ρωσία – έχουν εκφράσει και η Ινδία και η Βραζιλία.


Σημειώνεται πως τόσο η Ινδία, όσο και η Βραζιλία, παρότι επισημαίνουν τη σημασία της ενίσχυσης του πολιτικού οργανισμού στη νέα παγκόσμια τάξη, εκφράζουν κατά καιρούς κάποιες επιφυλάξεις για το γεγονός πως οι BRICS δίνουν στον κόσμο το στίγμα μιας «αντιδυτικής συμμαχίας». Είναι χαρακτηριστικό πως μια από τις απροσδόκητες αφίξεις στη Ρωσία ήταν αυτή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αποκάλεσε τους BRICS «το επίκεντρο του νέου πολυπολικού κόσμου».



Είναι γεγονός πως η ισχυρή συγκολλητική ουσία των BRICS, παρά τα όποια ετερόκλητα στοιχεία, είναι η αντίδραση και η απογοήτευση των κρατών από τους δυτικούς θεσμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ιδιαίτερα στην οικονομία.


O άξονας Ρωσίας – Κίνας σε συνεργασία με τις χώρες του αποκαλούμενου «Παγκόσμιου Νότου» κατάφερε να ακυρώσει στη πράξη τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Δύση, καθώς αποδείχθηκε πως υπάρχουν οι τρόποι και τα εργαλεία για να ξεπεραστεί η κυριαρχία των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Στον απόηχο του πολέμου στη Γάζα [κατά τον οποίο οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στο Ισραήλ], η Ρωσία και η Κίνα έχουν εκμεταλλευτεί αποτελεσματικότερα αυτό το αντιδυτικό αίσθημα, αξιοποιώντας τη διεθνή απογοήτευση και τη χρήση κυρώσεων και οικονομικού καταναγκασμού από τη Δύση», σχολίασε στο Al Jazeera Asli Aydintasbas, Τούρκος ειδικός στην εξωτερική πολιτική στο Brookings Institute, ενός think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.

Και πρόσθεσε: «Δεν σημαίνει ότι οι χώρες θέλουν να ανταλλάξουν την κυριαρχία των ΗΠΑ με αυτήν της Κίνας, αλλά δείχνει ότι είναι ανοιχτές να ευθυγραμμιστούν με τη Ρωσία και την Κίνα για έναν πιο κατακερματισμένο και αυτόνομο κόσμο».
Ένα «δώρο» στον Πούτιν

Ο Alex Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο, έγραψε στο Foreign Affairs πως συνολικά η σύνοδος κορυφής των BRICS και η μεγάλη συμμετοχή σε αυτήν ήταν ένα δώρο στον Πούτιν.

«Όχι μόνο [σ.σ. η Ρωσία] απέχει πολύ από το να είναι διεθνής παρίας, αλλά εμφανίζεται ως ένα κεντρικό μέλος μιας δυναμικής ομάδας που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της διεθνούς τάξης. Αυτό το μήνυμα δεν είναι μια απλή ρητορική, ούτε είναι απλώς μια απόδειξη της επιδέξιας διπλωματίας του Κρεμλίνου με μη δυτικές χώρες ή της ιδιοτελούς, ρεαλιστικής δέσμευσης αυτών των χωρών με τη Ρωσία», τόνισε.


AP24296463378010_618fb.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου