Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ έναντι της Χάρις στο μοντέλο Economist για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες Ανατροπή στην ανατροπή στις ΗΠΑ. Τραμπ και Χάρις σε μια οριακή εκλογική μάχη που θα κριθεί στο νήμα.






 


Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
 


Για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει εκ νέου το προβάδισμα έναντι της Κάμαλα Χάρις στο δημοσκοπικό μοντέλο του Economist , το οποίο δίνει αυτή τη στιγμή 54% πιθανότητες στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και να γίνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ενίσχυση των πιθανοτήτων νίκης του φαίνεται να οφείλεται στο ότι πολλοί αναποφάσιστοι Ρεπουμπλικάνοι, που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν αποστασιοποιημένοι, στην τελική ευθεία συμπαρατάσσονται με τον Ντόναλντ Τραμπ.


Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την Καμάλα Χάρις, αμέσως μετά την ανάδειξή της ως υποψήφια, με πολλούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών που είχαν απομακρυνθεί από την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν να συσπειρώνονται και να ανεβάζουν σημαντικά τα ποσοστά της.
Ανατροπή στην ανατροπή

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, οι πιθανότητες νίκης του Ντόναλντ Τραμπ αυξήθηκαν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στο 54% έναντι 46% της Κάμαλα Χάρις, με τις προβλέψεις να τον ευνοούν στις κρίσιμες πολιτείες, τις αποκαλούμενες πολιτείες «swing», που αποτελούν και το κλειδί για την τελική επικράτηση. Σημειώνεται πωςη Κάμαλα Χάρις με την είσοδό της στην κούρσα για την προεδρία πέτυχε μια εντυπωσιακή ανατροπή, παίρνοντας το προβάδισμα για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι επί Τζο Μπάιντεν υπολείπονταν αρκετές μονάδες των Ρεπουμπλικάνων.

Την περίοδο αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν, οι πιθανότητες νίκης του Ντόναλντ Τραμπ ήταν 75% έναντι 25%. Η Χάρις έδωσε νέα πνοή στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών μέχρι και στο 60% τις δικές της πιθανότητες νίκης, ωστόσο στα τελευταία μέτρα ο Ντόναλντ Τραμπ φαινεται να περνάει και πάλι μπροστά.





Οι κρίσιμες πολιτείες

Ο Τραμπ προηγείται σε Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα, ενώ η Χάρις φαίνεται να έχει προβάδισμα στο Μίσιγκαν και τη Νεβάδα. Ωστόσο, η μάχη μεταξύ Τραμπ και Χάρις παραμένει αμφίρροπη καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους.






Σε αντίθεση με τις επιμέρους δημοσκοπήσεις, το μοντέλο του Economist, που έχει αναπτυχθεί από ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια, εκτιμά τις πιθανότητες νίκης συνδυάζοντας όλες τις δημοσκοπήσεις (σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο) και συνυπολογίζοντας μια σειρά από παράγοντες, όπως η κατάσταση της οικονομίας, τα ιστορικά πρότυπα και τα δημογραφικά στοιχεία.

 

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα πλήθος σεναρίων, με διαφορετικά ποσοστά ψήφου, τα οποία και συνθέτει για να εξαχθεί η τελική εκτίμηση.

Σημειώνεται πως η Κάμαλα Χάρις συνεχίζει να προηγείται στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο αυτές οι μετρήσεις για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον έχοντας λάβει στο σύνολο μικρότερο αριθμό ψήφων, αλλά νικώντας στις κρίσιμες πολιτείες. Η Κλίντον είχε προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων σε εθνικό επίπεδο και σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες.



Κάθε πολιτεία έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων, ανάλογα με το μέγεθός της, και ο νικητής τους παίρνει όλους. Συνολικά οι εκλέκτορες είναι 538 και ο νέος πρόεδρος χρειάζεται την ψήφο 270 εξ αυτών.


Οι περισσότερες από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ ψηφίζουν παραδοσιακά ένα από τα δύο κόμματα, οπότε το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις «αμφίρροπες» πολιτείες. Όποιος κερδίσει τις περισσότερες από τις «πολιτείες swing» τότε κερδίζει και τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή η μάχη στις επτά κρίσιμες πολιτείες είναι οριακή, αλλά το μοντέλο του Economist δείχνει πως στις περισσότερες έχει προβάδισμα ο Τραμπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου