Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2024

Η Γερμανία ζητάει γραπτές εγγυήσεις από την Τουρκία για τα Eurofighter Πηγές από Βερολίνο σημειώνουν πως τα χέρια του Σολτς είναι «δεμένα» εξαιτίας των αντιθέσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό.






 

 


Διαβεβαιώσεις από την Τουρκία φέρετε να ζητάει η Γερμανία για να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα στις 19 Οκτωβρίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο μήνα.


Η Τουρκία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιδιώκει την προμήθεια συνολικά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon (αεροσκάφη 4ης γενιάς). Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως σε πρώτη φάση εξετάζεται η αγορά μόνο 24 «το συντομότερο δυνατόν».

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye, που επικαλείται γερμανικές πηγές, το Βερολίνο ζητάει γραπτές εγγυήσεις για την άρση του εμπάργκο και την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, η Τουρκία θα πρέπει να διαβεβαιώσει πως τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μια προϋπόθεση που η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη, όπως επισημαίνεται στο Middle East Eye.



Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι Γερμανοί υπογραμμίζουν ότι δεν θα προωθήσουν τα τουρκικά αιτήματα και για κινητήρες και άλλα εξαρτήματα που απαιτούνται για το τουρκικό εθνικό σχέδιο αρμάτων μάχης, εκτός και εάν η Αγκυρα παράσχει και πάλι εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές δράσεις στο εξωτερικό.
Το «αδιέξοδο» Σολτς και ο «γραφειοκρατικός ελιγμός»

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα για το θέμα των Eurofighter στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Πηγές από το Βερολίνο σημειώνουν πως πρόκειται για μια «τυπική κίνηση» που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και ολοκλήρωση της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν στο Middle East Eye είναι περισσότερο ένας «γραφειοκρατικός ελιγμός», καθώς τα «χέρια» της γερμανικής ηγεσίας είναι «δεμένα» εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) για πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και συγκεκριμένα από το κόμμα των Πρασίνων.


Τα Eurofighter παράγονται από μια κοινοπραξία Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Όλοι πλην της Γερμανίας υποστηρίζουν την πώληση, πλην της Γερμανίας. Οπότε το Βερολίνο φαίνεται να προσπαθεί να κερδίσει κάποιο χρόνο.

«Όταν όλα τα μέλη μιας κοινοπραξίας υποστηρίζουν μια πώληση, κάτι πρέπει να κάνεις για να σώσεις την εικόνα σου», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή επισημαίνοντας το αδιέξοδο του Όλαφ Σολτς. Πρόσθεσε δε πως για την κατάσταση έχει ενημερωθεί και η Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει πει ξεκάθαρα ότι τα χέρια της είναι δεμένα λόγω της εσωτερικής αντίθεσης σε οποιεσδήποτε πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου