Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2024

Ποιοι τραγουδιστές λένε «ναι» και ποιοι «όχι» στον εθνικό τελικό για τη Eurovision 2025 Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε σχετικά με τον εθνικό τελικό που θα γίνει για τη Eurovision 2025.



Η Evangelia, o Trannos, ο Ίαν Στρατής και η Daphne Lawrence

 


Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
 


Τις μηχανές με προορισμό της Βασιλεία της Ελβετίας όπου θα διεξαχθεί, τον επόμενο Μάιο ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2025, άναψε και επίσημα την Παρασκευή (18/10), αφού έδωσε στη δημοσιότητα τόσο τη διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή συμμετοχών όσο και τους όρους διεξαγωγής του εθνικού τελικού μέσω του οποίου θα αναδειχθεί το ελληνικό κομμάτι.

Μάλιστα, ήδη από την Τετάρτη (16/10), άρχισε η σχετική σεναριολογία για τους τραγουδιστές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025. Συγκεκριμένα, το πρώτο όνομα που ανέφερε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Πουλόπουλος, στην εκπομπή «Super Κατερίνα» του ALPHA ήταν αυτό του Ίαν Στρατή. Μάλιστα, ο Ίαν Στρατής δέχθηκε, παλαιότερα, πρόταση από το ΡΙΚ, προκειμένου να εκπροσωπούσε την Κύπρο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με μία μπαλάντα.


Επίσης, άλλα ονόματα που αναφέρθηκαν, ήταν του Νίκου Γκάνου, της Daphne Lawrence και του Trannos, ο οποίος θεωρείται αγαπητός στη νεολαία. Ο ηθοποιός και τραγουδιστής, Γιάννης Χατζηγεωργίου, φέρεται να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025.

Ακόμα, ο νεαρός Θάνος Λάμπρου αναμένεται να καταθέσει τραγούδι στην ΕΡΤ για τον εθνικό τελικό. Επίσης, η Τάνια Μπρεάζου θα διεκδικήσει την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025 με μία μπαλάντα, την οποία φέρεται να υπογράφουν ξένοι συνθέτες που έχουν συμμετάσχει ξανά στον μουσικό θεσμό. 
Vidverto Player


Η Evangelia θα δοκιμάσει την τύχη της στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025, όπως και η Marseaux που έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της για τον διαγωνισμό τραγουδιού. Με παραδοσιακούς ήχους αναμένεται, τέλος, να είναι η πρόταση του Κώστα Αγέρη, αλλά και του συγκροτήματος «Χοροσταλίτες» στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, τόσο η Josephine όσο και η Good Job Nicky αν και έχουν εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον τους για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025, δεν προτίθενται να καταθέσουν κάποιο τραγούδι στον επικείμενο εθνικό τελικό, αφού θα ήθελαν να τους γίνει ανάθεση. Μάλιστα, ο Good Job Nicky έχει δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις του πως είναι έτοιμο το κομμάτι με το οποίο θα επιθυμούσε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εκφράζοντας και τη βεβαιότητά του πως μπορεί να τα πάει πάρα πολύ καλά.







Πώς θα διεξαχθεί ο εθνικός τελικός για τη Eurovision 2025
Α' φάση: Μέχρι 12 τραγούδια στον εθνικό τελικό

Tα τραγούδια που θα έχουν εμπροθέσμως και προσηκόντως υποβληθεί, θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή της α' φάσης, τα μέλη της οποίας θα επιλεγούν από την ΕΡΤ, με κριτήρια ανάλογα αυτών που ισχύουν με βάση τους κανόνες για τη σύσταση των εθνικών κριτικών επιτροπών του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Η κριτική επιτροπή της α' φάσης, που θα αποτελείται από τουλάχιστον 5 μέλη, θα απαρτίζεται από άτομα με αποδεδειγμένο μουσικό/καλλιτεχνικό υπόβαθρο και σχετική εμπειρία σε επαγγέλματα όπως ερμηνευτές, επαγγελματίες μουσικοί, συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί παραγωγοί, χορευτές ή χορογράφοι, μουσικοκριτικοί κ.λπ., που δεν θα έχουν, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους, επαγγελματική ή άλλου είδους σχέση με όσους (δημιουργούς και ερμηνευτές) συμμετέχουν στην παρούσα διαδικασία επιλογής. Ρητώς αποκλείονται από τον ορισμό μέλους της κριτικής επιτροπής οι εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε δισκογραφικές εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής, ειδικά αν πρόταση που υποβλήθηκε περιλαμβάνει και συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρεία ή εταιρεία παραγωγής.

Στη συνέχεια, η εν λόγω κριτική επιτροπή θα επιλέξει καταρχήν έως 12 τραγούδια από τα τραγούδια που θα υποβληθούν και τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκρίνονται στους κανόνες του διαγωνισμού και στους όρους που έχει θέσει η ΕΡΤ. Η επιλογή των έως 12 τραγουδιών θα γίνει με βάση τους στίχους, τη μουσική και την ερμηνεία, χωρίς η κριτική επιτροπή να γνωρίζει τα ονόματα των συμμετεχόντων δημιουργών και ερμηνευτών των τραγουδιών. Επίσης, η κριτική επιτροπή, πέραν των έως 12 τραγουδιών που θα περάσουν στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025, θα επιλέξει ακόμη 3 τραγούδια ως εφεδρικά. Τα έως 12 τραγούδια που θα επιλεγούν, καθώς και τα 3 εφεδρικά, θα περιληφθούν σε pρακτικό που θα συνταχθεί από την κριτική επιτροπή α' φάσης.


Τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής δεν θα δημοσιευθούν πριν από την ανάδειξη του νικητή ή της νικήτριας της ελληνικής συμμετοχής στον Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025. Τα ονόματα των δημιουργών και των ερμηνευτών καθώς και τα τραγούδια που θα περάσουν στον εθνικό τελικό, θα ανακοινωθούν από την ΕΡΤ, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια ως προς τον χρόνο, τον τρόπο και το μέσο ανακοίνωσης αυτών. Διευκρινίζεται ότι κατάταξη των τραγουδιών δεν θα γνωστοποιηθεί.

Αλλαγές στη μίξη και παραγωγή επιτρέπονται στο φωνόγραμμα (master) των τραγουδιών που έχουν καταρχήν προκριθεί στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025 μέχρι την ημερομηνία που θα ορίσει η ΕΡΤ και θα ανακοινώσει στους φιναλίστ. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται αλλαγή στον ρυθμό, στον ήχο ή και στη μορφή των τραγουδιών. Η παρουσίαση των τραγουδιών που θα συμμετέχουν στον εθνικό τελικό θα γίνει σε ειδικές εκπομπές της ΕΡΤ, εκτός αν η ΕΡΤ αποφασίσει διαφορετικά, οπότε και θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπό της.
Β' φάση: Ο εθνικός τελικός για τη Eurovision 2025

Η διεξαγωγή του εθνικού τελικού για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025 θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματός της και τις προθεσμίες που τάσσονται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που διέπουν τον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και θα μεταδοθεί ζωντανά από τα μέσα της ΕΡΤ.

Στον εθνικό τελικό θα συμμετέχουν έως 12 τραγούδια, τα οποία θα εκτελεσθούν ζωντανά, με φωνόγραμμα φόντου (play back μουσικής), και σειρά εμφάνισης των τραγουδιών στον εθνικό τελικό θα προκύψει ύστερα από κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ.

Η επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision θα γίνει ως εξής:

50% της τελικής βαθμολογίας από το κοινό μέσω τηλεψηφοφορίας (τηλεφωνικές κλήσεις ή/και αποστολή μηνυμάτων SMS)


50% από δύο κριτικές επιτροπές β' φάσης, μία ελληνική και μία διεθνή

Συγκεκριμένα, το κοινό θα μπορεί να ψηφίζει μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μέσω αποστολής γραπτών μηνυμάτων (SMS) το τραγούδι της αρεσκείας του. Αφού ολοκληρωθεί η τηλεψηφοφορία, το τραγούδι που θα έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, ήτοι το πρώτο θα λάβει 24 βαθμούς, το δεύτερο 20, το τρίτο 16, το τέταρτο 14, το πέμπτο 12, το έκτο 10, το έβδομο 8, το όγδοο 6, το ένατο 4 και το δέκατο 2 βαθμούς. Τα δύο τελευταία τραγούδια δεν θα λάβουν κανέναν βαθμό.


Κάθε κριτική επιτροπή θα ψηφίσει με τον ίδιο τρόπο και η ψήφος εκάστης θα έχει την ίδια βαρύτητα. Το πρώτο τραγούδι κάθε κριτικής επιτροπής θα λάβει 12 βαθμούς, το δεύτερο δέκα 10, το τρίτο 8, το τέταρτο 7, το πέμπτο 6, το έκτο 5, το έβδομο 4, το όγδοο 3, το ένατο 2, το δέκατο 1. Τα δύο τελευταία τραγούδια δεν θα λάβουν βαθμούς.

Σε περίπτωση που για τεχνικούς ή άλλους λόγους η τηλεψηφοφορία καταστεί ανέφικτη, με αποτέλεσμα να κριθεί άκυρη,το τραγούδι θα επιλεγεί με βάση την ψηφοφορία μόνον των δύο κριτικών επιτροπών β' φάσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας νικητής ή νικήτρια θα αναδειχθεί αυτός ή αυτή που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στο κοινό. Αν η τηλεψηφοφορία κριθεί άκυρη για οποιονδήποτε λόγο και υπάρξει ισοβαθμία στις δύο κριτικές επιτροπές, τότε νικητής ή νικήτρια θα αναδειχθεί αυτός ή αυτή που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην ελληνική κριτική επιτροπή.

Κάθε κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τουλάχιστον 5 μέλη και θα απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και με εμπειρία στον χώρο της μουσικής, όπως μουσικούς, ειδικούς, δημοσιογράφους και καταξιωμένους ανθρώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, που είτε προέρχονται από την ίδια την ΕΡΤ είτε εκτός αυτής. Ρητώς αποκλείονται από τον ορισμό μέλους της κριτικής επιτροπής οι εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε δισκογραφικές εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής, ειδικά αν πρόταση που υποβλήθηκε περιλαμβάνει και συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρεία ή εταιρεία παραγωγής.


Για λόγους ισότιμης προβολής των φιναλίστ, απαγορεύεται η εμφάνιση των ερμηνευτών και των δημιουργών των αντίστοιχων τραγουδιών σε άλλα μέσα εκτός από τα μέσα της ΕΡΤ από την ανακοίνωση των μέχρι 12 φιναλίστ έως και τη διεξαγωγή του εθνικού τελικού για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης του παρόντος όρου, η ΕΡΤ διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού τους από τον εθνικό τελικό.

Μεταξύ των δημιουργών, ερμηνευτών ή και παραγωγών φωνογραφημάτων των έως 12 τραγουδιών που θα συμμετέχουν στον εθνικό τελικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025 και της ΕΡΤ θα υπογραφούν συμβάσεις, στις οποίες θα καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μερών σε σχέση με τη συμμετοχή στον εθνικό τελικό και την πιθανή συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2025. Στις συμβάσεις αυτές, που θα περιέχουν όρους εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας, θα προβλέπονται επίσης οι εξουσίες και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, περιλαμβανομένων των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των ανωτέρω προσώπων που εκχωρούνται στην ΕΡΤ και σχετίζονται με τα τραγούδια, τις ηχογραφήσεις και ερμηνείες – εκτελέσεις αυτών.

Οι όροι διεξαγωγής του εθνικού τελικού για τη Eurovision 2025

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου