Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2024

Iδιόχειρες διαθήκες τέλος – Οι αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο Δικαιοσύνης





Μόνον σε συμβολαιογράφους εφεξής


Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει 6 αλλαγές για τις διαθήκες και τις κληρονομιές. Η πρόταση αφορά στο τέλος των ιδιόχειρων και την σύνταξή τους μόνον σε συμβολαιογράφους.
Οι προτάσειςΚαταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες: θα γίνονται μόνο σε συμβολαιογράφο. Ακόμη και αν κάποιος έχει την φτιάξει και την έχει αφήσει στο συρτάρι του, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της: Ο κληρονόμος δεν θα έχει απεριόριστο χρόνο για να αποδεχθεί ή να αποποιηθεί την διαθήκη. Θα υπάρξει χρονικό περιθώριο, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί. Το μερίδιο θα μοιράζεται στους άλλους νόμιμους κληρονόμους.
Κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους: Δημιουργείται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ακόμη και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης.
Κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές συζυγικές σχέσεις: Περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα συζύγων με τυπικές σχέσεις, ανθρώπων που βρίσκονταν σε διάσταση, και θα έχουν μικρότερο δικαίωμα στην περιουσία του θανόντος.
Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς: Οι υπερήλικες γονείς θα εξαιρούνται από την κληρονομιά, η οποία εφεξής θα κατευθύνεται σε νεότερους συγγενείς.
Κληρονομικές συμβάσεις: Θα επιτραπούν οι κληρονομικές συμβάσεις. Θα γίνεται σύμβαση εν ζωή, προκειμένου να τακτοποιεί κάποιος τα θέματά του και να μην αντιδικούν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου