Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2024

Βουλή – Live: Οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών

Ανέβηκαν ακόμα περισσότερο οι τόνοι στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε με το ξεκίνημα της τοποθέτησής του γιατί αποχώρησε την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς λέγοντας:




«Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του κ. Νίκου Παππά. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 από το ειδικό δικαστήριο ούτε θα συνομιλήσω ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του και αυτό επιβάλλει ο κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός», είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία μαζί του.

«Εχουμε να κάνουμε με έναν μεταβατικό αρχηγό και δεν ξέρουμε εκ μέρους ποιου ομιλεί. Του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου ή του κ. Γκλέτσου. Μην απορήσετε αν θα αποχωρήσω και στη δευτερολογία».




Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι ακούγοντάς τον αισθάνθηκε ότι τίποτα δεν άλλαξε με την επανεκλογή του. «Κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μια στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας», είπε ακόμα.

Ρώτησε τον κ. Ανδρουλάκη αν διαφωνεί με τα πριμ παραγωγικότητας. «Πρέπει ή δεν πρέπει να πληρώνουμε παραπάνω τους υπαλλήλους αν κάνουν καλά την δουλειά τους; Αν αυτό δεν είναι προοδευτικό, τι είναι; Μετά μην διερωτάσθε γιατί προοδευτικοί συμπολίτες μας σας γυρίζουν την πλάτη. Θα συνεχίσετε με ένα όχι σε όλα; Ελπίζω να διαψευστώ αλλά επιμένετε σε αυτή τη γραμμή που με ανάγκασε να πω στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξετε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συναίνεσης εκεί που το Σύνταγμα τις απαιτεί». Αναφερόμενος στην επιλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη είπε ότι παρότι είναι ένας άξιος άνθρωπος και όχι από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ εδώ και τρεις μήνες δεν παίρνουν απάντηση.

«Μας είπατε ότι δεν μεταρρυθμίζουμε το κράτος. Αναφέρθηκα ενδεικτικά τι κάνουμε στο ΑΣΕΠ και γιατί η αξιολόγηση έχει μεγάλη σημασία», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Κρατώ ως θετικό το ότι δεν αμφισβητήθηκαν τα στατιστικά. Ότι μπορέσαμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά απ΄ ότι στο παρελθόν ένα δύσκολο καλοκαίρι. Πανηγύρισα; Όχι. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός ούτε κανείς μπορεί να είναι ευχαριστημένος όταν μια φωτιά μπαίνει στον αστικό ιστό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ορολογία για την φωτιά στον αστικό ιστό. Η φωτιά στην Αττική είχε βαθμό επικινδυνότητας 5. Αυτό σημαίνει ότι αν μια φωτιά ξεκινήσει και ξεφύγει, δύσκολα ελέγχεται. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Βεβαίως και ξέραμε την πορεία της φωτιάς αλλά πιστεύετε ότι δεν θέλαμε να την σταματήσουμε; Υπάρχουν φωτιές που σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν εύκολα να σταματήσουν. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Το ίδιο συνέβη και στην Πορτογαλία. Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που έχουν τέτοια ένταση που καμία παρέμβαση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Θα μάθουμε από την φωτιά της Αττικής πόσο πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στις παρεμβάσεις στα ρέματα. Και να, το πρόγραμμα Antinero καθάρισε ένα μικρό δάσος και το είπε ο δήμαρχος Βριλησσίων ότι αν δεν είχε καθαριστεί θα είμασταν χειρότερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και για τους πατριώτες της φακής και χρησιμοποίησε ακόμα πιο οξείς τόνους εξηγώντας τι εννοούσε με τα περί πατριωτισμού.

«Δεν είναι μια έννοια που πρέπει να την διαφημίζουμε. Είναι μια στάση ζωής και το πόσο πατριώτης είναι κάποιος φαίνεται από τις πράξεις του. Έχω πει πολλές φορές για το ποια σημασία δίνουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την προστασία των συνόρων όπως κάναμε στον Έβρο και πατριωτισμός είναι μια υπεύθυνη και δίκαιη οικονομική πολιτική για να σταθούμε στα πόδια μας και να κάνουμε επενδύσεις στην άμυνα σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή.

Εγώ δεν μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα όταν μίλησα για πατριώτες της φακής. Θα πω μια άλλη φράση: πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων, Σάμουελ Τζάκσον 19ος αιώνας. Είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου από αυτούς που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι πιο πατριώτες από τους άλλους και στην πρώτη κρίση θα βάλουν την ουρά στα σκέλια».

Τέλος, αναφέρθηκε στον κ. Χαρίτση λέγοντας: «η άλλη πολιτική που εισηγείστε για το μεταναστευτικό είναι αυτή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2015; Η χώρα με κυβέρνηση της ΝΔ και εμένα πρωθυπουργό εμένα δεν πρόκειται να επιστρέψει σε αυτή την πολιτική. Ούτε πολιτική ανοικτών θυρών, ούτε Μόριες».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου