Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024

Mεγάλη επίθεση στο Ιράν προαναγγέλλει το Ισραήλ εν όψει 7ης Οκτωβρίου Διεθνές εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ ζήτησε ο Μακρόν. Η Γάζα και ο Λίβανος ξανά στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.




ASSOCIATED PRESS

 

 

Ο στρατός του Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε πολλαπλά μέτωπα γύρω από την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού «σημαντικών και σοβαρών» αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μεγάλης κλίμακας επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Οι ενδείξεις για επικείμενα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν ήρθαν την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε να επιβληθεί διεθνές εμπάργκο στα όπλα που παραδίδονται στο Ισραήλ για χρήση κατά της Γάζας, όπου σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολυετούς επίθεσης του Ισραήλ.


«Νομίζω ότι η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να πολεμήσουμε στη Γάζα», δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

Ο Μακρόν έκανε τα σχόλιά του την ώρα που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωναν ότι επίκειται ένα μεγάλο πλήγμα κατά του Ιράν, καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα το Σάββατο.


«Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει μια απάντηση στην πρωτοφανή και παράνομη ιρανική επίθεση κατά των ισραηλινών πολιτών και του Ισραήλ», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια για το θέμα.
Η προειδοποίηση Μπάιντεν στο Ισραήλ

Καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απάντησή του στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της Τρίτης, οι οποίες έπληξαν ή πλησίασαν ορισμένες βασικές ισραηλινές βάσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε κατά του πλήγματος των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «συζητά» μια τέτοια ενέργεια.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας εμφάνισης στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αντιτίθεται σε ένα ισραηλινό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


Εξάλλου, ένα χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού πυροδότησε φήμες ότι ο Χασίμ Σαφιεντίν, ο οποίος αναμενόταν να διαδεχθεί τον νεκρό ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, είναι επίσης νεκρός. Σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας, ο Safieddine δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Παρασκευή.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι σκοτώθηκε μαζί με βοηθούς και Ιρανούς συμβούλους σε ένα ισχυρό χτύπημα που έχει καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση σε τυχόν πτώματα. Στον απόηχο του πλήγματος οι IDF δήλωσαν ότι έπληξαν το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ χωρίς να αποκαλύψουν ποιοι ήταν παρόντες.
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Οι συγκρούσεις έρχονται καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για τον έναν χρόνο από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στον πόλεμο στη Γάζα, ενώ έχει πλέον κατακλύσει τον γειτονικό Λίβανο, δημιουργώντας μια επικίνδυνη περιφερειακή κρίση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, θα ηγηθεί επιμνημόσυνης τελετής στο Σντερότ, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίθεσης των μαχητών της Χαμάς, εν μέσω φόβων ότι η επέτειος μπορεί να προσελκύσει νέες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.


Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διέταξε τους Παλαιστίνιους πολίτες σε ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας -συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Νουσεϊράτ και Μπουρέιτζ, οι οποίες φιλοξενούν μεγάλους καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων- να εκκενωθούν, λέγοντας ότι οι IDF σκοπεύουν να δράσουν «με μεγάλη δύναμη» εναντίον της Χαμάς που δρα εκεί.

Το Ισραήλ φάνηκε να εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο νότιο Λίβανο, στον οποίο οι χερσαίες δυνάμεις του εισήλθαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι αντιτίθεται στις ισραηλινές προσπάθειες να εισέλθει στη νότια πόλη Odaisseh, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Καθώς η Χεζμπολάχ συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, υπήρξαν χτυπήματα σε δύο κτίρια στο Καρμιέλ και κοντά στην Άκρη, ενώ υπάρχουν αναφορές για θύματα από πρόσκρουση σε πολυκατοικία στο ισραηλινοαραβικό χωριό Ντέιρ αλ Άσαντ.


Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο τον νότιο Λίβανο τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, λέει ότι επικεντρώνονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και δήλωσε ότι η Βηρυτός «δεν είναι στο τραπέζι», αλλά δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η χερσαία εισβολή.

Λέει ότι στόχος της επιχείρησης είναι να επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες της να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τους βομβαρδισμούς της Χεζμπολάχ, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 2023, και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της.

Η ραγδαία κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες ημέρες έφερε ισραηλινά πλήγματα σε προπύργια της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο, καθώς τα χερσαία στρατεύματα πραγματοποίησαν επιδρομές κοντά στα σύνορα, μετατρέποντας σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών σε κανονικό πόλεμο.


Στην πρώτη αναφερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια περιοχή της Τρίπολης στην τρέχουσα αναζωπύρωση, η Χαμάς δήλωσε ότι «ο σιωνιστικός βομβαρδισμός» του προσφυγικού καταυλισμού Beddawi σκότωσε έναν διοικητή, τον Saeed Atallah Ali, καθώς και τη σύζυγο και τις δύο κόρες του το Σάββατο.
Το Ιράν ζητά κατάπαυση πυρός σε Γάζα και Λίβανο

Εν μέσω φόβων για την εμβάθυνση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, ανανέωσε το Σάββατο την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα σήμερα είναι η κατάπαυση του πυρός, ιδίως στον Λίβανο και στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Υπάρχουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν γίνει διαβουλεύσεις που ελπίζουμε ότι θα είναι επιτυχείς».
Νετανιάχου: Έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε στο Ιράν και θα το κάνουμε

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απηύθυνε το βράδυ του Σαββάτου διάγγελμα σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι πριν από έναν μήνα είχε υποσχεθεί ότι «θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ» και «αυτό κάνουμε από τότε». «Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να απαντήσουμε στο Ιράν και θα το κάνουμε», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον μας. Εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν απλώς την επίθεση από το Ιράν, ούτε και το Ισραήλ», πρόσθεσε.


Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς έχει σχεδόν τελειώσει και ότι η σημαντική ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει εξαλειφθεί, ωστόσο οι IDF θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματος επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων στο Ισραήλ όσο δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας με επικεφαλής το Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι ηγέτες της Δύσης ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους», είπε ο Νετανιάχου.

«Επιβάλλει το Ιράν εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ, στους Χούθι, στη Χαμάς και σε άλλους αντιπροσώπους της; Φυσικά και όχι. Αυτός ο άξονας του τρόμου είναι ενωμένος. Όμως οι χώρες που υποτίθεται ότι αντιτίθενται σε αυτόν τον τρομοκρατικό άξονα ζητούν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Τι ντροπή! Το Ισραήλ θα κερδίσει με ή χωρίς την υποστήριξή τους. Αλλά η ντροπή τους θα συνεχιστεί για πολύ καιρό μετά τη νίκη στον πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου