Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2024

Κρεσέντο ρατσισμού και φανατισμού στο «πάρτυ» του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη (βίντεο, εικόνες) Στο θρυλικό Madison Square Garden η τελευταία συγκέντρωση του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, 9 μέρες πριν από τις εκλογές.




ASSOCIATED PRESS

 
 


Ο θυμός και οι βιτριολικές αναφορές βρέθηκαν στο επίκεντρο του Madison Square Garden της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του για τις εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποίησε συγκέντρωση που σημαδεύτηκε από ρατσιστικά σχόλια, προσβολές και επικίνδυνες απειλές για τους μετανάστες.

Εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη για να επαναλάβει τον ισχυρισμό του ότι πολεμά «τον εσωτερικό εχθρό» και υποσχέθηκε να ξεκινήσει «το μεγαλύτερο πρόγραμμα απέλασης στην αμερικανική ιστορία», εν μέσω αναφορών για τον τερματισμό τηλεφωνικής συνομιλίας με ένα «πολύ, πολύ σημαντικό πρόσωπο» ώστε να παρακολουθήσει την προσγείωση ενός από τους πυραύλους του Elon Musk.


Η εκδήλωση στο Madison Square Garden, στο κέντρο του Μανχάταν, είχε προκαλέσει συγκρίσεις με μια συγκέντρωση των Ναζί που πραγματοποιήθηκε στην αρένα το 1939.




Ο Τιμ Γουόλτς, υποψήφιος με την Καμάλα Χάρις, δήλωσε ότι υπάρχει «άμεσος παραλληλισμός» μεταξύ των δύο εκδηλώσεων και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών πρόβαλε εικόνες στο εξωτερικό του κτιρίου την Κυριακή, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του πρώην προσωπάρχη του Τραμπ ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος είχε «επαινέσει τον Χίτλερ».

Υπήρχε σίγουρα ένας σκοτεινός τόνος σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, με έναν ομιλητή να περιγράφει το Πουέρτο Ρίκο, όπου ζουν 3,2 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ, ως «νησί σκουπιδιών», τον Τάκερ Κάρλσον να χλευάζει τη φυλετική ταυτότητα της Χάρις, έναν ραδιοφωνικό παρουσιαστή να περιγράφει τη Χίλαρι Κλίντον ως «άρρωστο κάθαρμα» και έναν παιδικό φίλο του Τραμπ που κρατούσε σταυρό και δήλωνε ότι η Χάρις είναι «ο αντίχριστος».

Τα ρατσιστικά σχόλια για τους μετανάστες στο επίκεντρο

Τα σχόλια για το Πουέρτο Ρίκο, που έγιναν από τον Tony Hinchliffe, έναν podcaster με ιστορικό ρατσιστικών σχολίων, επικρίθηκαν από την εκστρατεία της Harris. Ο Ρίκι Μάρτιν, ο Πορτορικανός ποπ σταρ που έχει περισσότερους από 18 εκατομμύρια followers στο Instagram, έγραψε σε μια ανάρτηση: «Αυτό σκέφτονται για εμάς. Ψηφίστε την Καμάρα Χάρις».

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Ντανιέλ Αλβάρεζ, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «αυτό το αστείο δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του προέδρου Τραμπ ή της εκστρατείας».

Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικό στην Πενσυλβάνια, όπου η πλειοψηφία των 580.000 Λατίνων ψηφοφόρων της πολιτείας που είναι σε εξέλιξη είναι Πορτορικανικής καταγωγής.

Και οι δύο εκστρατείες έχουν προσπαθήσει να προσελκύσουν τους Λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας, και η Χάρις είχε επισκεφθεί ένα εστιατόριο στο Πουέρτο Ρίκο στη Φιλαδέλφεια, όπου περιέγραψε τα σχέδιά της να εισαγάγει μια «ομάδα εργασίας για τις οικονομικές ευκαιρίες» για το Πουέρτο Ρίκο.

Το μαχητικό κλίμα δεν άλλαξε μόλις ο Τραμπ άρχισε να μιλάει, καθώς ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε την υπόσχεσή του να «ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα απέλασης στην αμερικανική ιστορία».

Ο Τραμπ συνέχισε τα παραληρήματά του για τη μετανάστευση και ισχυρίστηκε ότι μια «άγρια συμμορία φυλακών της Βενεζουέλας» είχε «καταλάβει την Times Square», κάτι που θα εκπλήξει όποιον έχει επισκεφθεί πρόσφατα το ορόσημο της Νέας Υόρκης. Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε χρήματα για να ανταποκριθεί σε έναν πρόσφατο τυφώνα στη Βόρεια Καρολίνα επειδή «ξόδεψαν όλα τα χρήματά τους φέρνοντας παράνομους μετανάστες, πετώντας τους με όμορφα τζετ αεροπλάνα».

Οι συνήθεις απειλές του Τραμπ συνεχίστηκαν, καθώς ο 78χρονος επέκτεινε τους ισχυρισμούς του σχετικά με τον «εσωτερικό εχθρό» - μια ομάδα πολιτικών αντιπάλων που έχει πει ότι θα στρέψει τον στρατό εναντίον του, αν εκλεγεί.

«Απλώς δεν θα κατέβουμε εναντίον της Καμάλα. Νομίζω ότι πολλοί από τους πολιτικούς μας εδώ το γνωρίζουν αυτό. Δεν σημαίνει τίποτα», είπε ο Τραμπ.

«Τρέχουμε ενάντια σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον Τζο ή την Καμάλα και πολύ πιο ισχυρό από αυτούς, το οποίο είναι μια τεράστια, φαύλη ριζοσπαστική αριστερή μηχανή που διοικεί το σημερινό κόμμα των Δημοκρατικών».

Το «φλερτ» του Τραμπ με την Νέα Υόρκη

Η εμφάνιση του Τραμπ στο Madison Square Garden - έδρα των New York Knicks και Rangers και τόπος διεξαγωγής αμέτρητων θρυλικών εκδηλώσεων, όπως του Elvis Presley, του Michael Jackson και της τελευταίας συναυλίας του John Lennon πριν από τη δολοφονία του - σηματοδοτεί το αποκορύφωμα του ιδιότυπου φλερτ αγάπης-μίσους με τη γενέτειρά του. Παρά το ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει την πολιτεία της Νέας Υόρκης - ο Χάρις προηγείται κατά 15 μονάδες στη δημοσκόπηση του Five Thirty Eight tracker - αυτή ήταν η τρίτη του συγκέντρωση εκεί φέτος.

trump7_f395d.jpg

Τον Μάιο έκανε μια τολμηρή προσπάθεια να προσελκύσει μαύρους και λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους στο νότιο Μπρονξ, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το πατρικό του σπίτι στο Κουίνς. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, εμφανίστηκε στα προάστια της Νέας Υόρκης στο Λονγκ Άιλαντ.

Δεν είναι σαφές τι σκοπεύει να κάνει ο Τραμπ οργανώνοντας αυτή την τριλογία «άσκοπων» εκλογικών εμφανίσεων. Έχει χρησιμοποιήσει τις ομιλίες του για να κάνει μια νοσταλγική βόλτα στις αναμνήσεις του, σε αυτό που θεωρεί ως τις χρυσές μέρες της ζωής του ως μεγιστάνας των ακινήτων της Νέας Υόρκης.

Αλλά έχει απεικονίσει τη Νέα Υόρκη με τους πιο σκοτεινούς όρους, ως ένα καταφύγιο γεμάτο αρουραίους για τοξικομανείς, συμμορίες και «παράνομους αλλοδαπούς» που στεγάζονται σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ οι βετεράνοι του στρατού τρέμουν στα πεζοδρόμια. Η τοξική του γλώσσα αντανακλά ίσως την πικρία του απέναντι στην πόλη που γεννήθηκε, η οποία σε ξεχωριστές δικαστικές υποθέσεις τον έχει καταδικάσει για 34 κακουργήματα, έχει κρίνει την εταιρεία του, τον Οργανισμό Τραμπ, ένοχη για εγκληματική φορολογική απάτη και τον έχει κρίνει προσωπικά υπεύθυνο για σεξουαλική κακοποίηση.

Την Κυριακή ο Τραμπ επέκρινε ξανά τη γενέτειρά του, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανάγκασε «εκατοντάδες χιλιάδες πραγματικά σκληρούς ανθρώπους» στην πόλη και είπε στους Νεοϋορκέζους, παρά το ότι η αστυνομία λέει ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί: «Η εγκληματικότητα σας είναι στα ύψη. Τα πάντα είναι στα ύψη».

Ομιλητές με σχόλια γεμάτα μίσος

Aρκετοί από τους εναρκτήριους ομιλητές έκαναν σχόλια γεμάτα αισχρότητα και μίσος.

Τα σχόλια του Hinchcliffe για το Πουέρτο Ρίκο - έκανε άσεμνα σεξουαλικά υπονοούμενα για τις Λατίνες γυναίκες - έγιναν δεκτά με μεγάλα γέλια από το πλήθος. Ένα σχόλιο της ραδιοφωνικής προσωπικότητας Sid Rosenberg ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι ένα «άρρωστο κάθαρμα» έτυχε παρόμοιας υποδοχής, όπως και ο ισχυρισμός του Rosenberg ότι «οι γαμημένοι λαθρομετανάστες παίρνουν ό,τι θέλουν».

Ο Ντέιβιντ Ρεμ, Ρεπουμπλικανός πολιτικός, τον οποίο η εκστρατεία του Τραμπ περιέγραψε ως παιδικό φίλο του πρώην προέδρου, αποκάλεσε τον Χάρις «διάβολο» και «αντίχριστο», υπό δυνατές επευφημίες.

Αργότερα ο Ρεμ έβγαλε έναν σταυρό από την τσέπη του και ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Μόλις ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διοργανώσει συγκέντρωση στο Madison Square Garden λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι επικριτές έσπευσαν να επισημάνουν ιστορικούς παραλληλισμούς με ένα από τα πιο διαβόητα γεγονότα στην ιστορία της Νέας Υόρκης.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1939, επτά μήνες πριν από την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, η φιλοχιτλερική Γερμανοαμερικανική Ομοσπονδία πραγματοποίησε μαζική ναζιστική συγκέντρωση στην ίδια ακριβώς αρένα.

Οι διοργανωτές επέλεξαν τα γενέθλια του Τζορτζ Ουάσινγκτον ως ημερομηνία για να παρελάσουν το όραμά τους για μια άρια χριστιανική χώρα αφιερωμένη στη λευκή υπεροχή και τον αμερικανικό πατριωτισμό. Έστησαν ένα γιγαντιαίο πορτρέτο του Ουάσινγκτον, το οποίο πλαισίωσαν με σημαίες με σβάστικα μαζί με τα αστέρια και τις λωρίδες.

Περισσότεροι από 20.000 Αμερικανοί ναζιστές συμπαθούντες παρευρέθηκαν, πολλοί ντυμένοι με στολές ταγμάτων εφόδου και χαιρετώντας Sieg Heil. Ο «Φύρερ» του αμερικανικού Bund, Fritz Kuhn, είπε στο πλήθος ότι η Αμερική θα «επιστραφεί στους ανθρώπους που την ίδρυσαν» και κατήγγειλε τον «εβραϊκά ελεγχόμενο Τύπο».

Η Χίλαρι Κλίντον είχε επισημάνει τις ομοιότητες μεταξύ των δύο γεγονότων σε συνέντευξή της στο CNN και σε μια συγκέντρωση στη Νεβάδα την Κυριακή, ο Walz συνέχισε με χαρά τη σύγκριση.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση στο Madison Square Garden», δήλωσε ο Walz. «Υπάρχει ένας άμεσος παραλληλισμός με μια μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 στο Madison Square Garden. Και μη νομίζετε ότι δεν ξέρει ούτε για ένα δευτερόλεπτο τι ακριβώς κάνουν εκεί».

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ αντέδρασε στις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Κλίντον «αηδιαστικά». Ένας από τους λίγους ανθρώπους που αναφέρθηκαν στη συγκέντρωση του 1939 την Κυριακή ήταν ο Χαλκ Χόγκαν, ο οποίος εμφανίστηκε υπό τη μουσική της πάλης, πέρασε αρκετά δευτερόλεπτα παλεύοντας να σκίσει το πουκάμισό του και στη συνέχεια ισχυρίστηκε: «Δεν βλέπω κανέναν βρωμερό ναζί εδώ μέσα».

Μετά από μια νύχτα φωτιάς και οργής, θα πρέπει να αποφασίσουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, αναφέρει ο Guardian.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου