Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2024

Οι NYT αποκαλύπτουν τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ στο Ιράν: Απίθανο να χτυπήσει τα πυρηνικά Οι εναλλακτικές που εξετάζει το Ισράηλ για τα αντίπoινα στο Ιράν.




Iranian Defense Ministry via AP

 

 


Το Ισραήλ δεν αναμένεται να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ως αντίποινα για την επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν οι New York Times.

Συγκεκριμένα, ανώνυμοι αξιωματούχοι λένε στην εφημερίδα ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να επικεντρωθεί αντ' αυτού σε στρατιωτικές βάσεις, σε στόχους των μυστικών υπηρεσιών ή της ηγεσίας, αλλά θα μπορούσε αργότερα να βάλει στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα, αν το Ιράν απαντήσει.


Σύμφωνα με τους Times, πρώην και νυν ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι «αναγνώρισαν αμφιβολίες» για το αν το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ωστόσο αξιωματούχοι του Πενταγώνου φέρονται να εξετάζουν αν το Ισραήλ θα αποφάσιζε σε κάθε περίπτωση ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το στοχεύσει.

Η έκθεση διερωτάται αν ένα πιθανό χτύπημα θα ήταν αρκετά αποτελεσματικό ώστε να παρεμποδίσει επαρκώς το πυρηνικό πρόγραμμα, ή αντίθετα θα μπορούσε απλώς να το στείλει στο υπέδαφος ή να οδηγήσει την Τεχεράνη στην επιτάχυνσή του.




Αναφέρεται επίσης ότι η Ουάσιγκτον έχει αντ' αυτού παροτρύνει το σαμποτάζ, τη διπλωματία και τις κυρώσεις ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προγράμματος.

Η έκθεση σημειώνει ότι για πολλά χρόνια, το Ισραήλ δεν είχε ένα πραγματικό σχέδιο για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εστιάζοντας στη Χεζμπολάχ, μέχρι που ο Ναφτάλι Μπένετ έγινε πρωθυπουργός το 2021. Ο Μπένετ, ο οποίος αύξησε τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του για χτύπημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, γρήγορα «διέταξε νέες ασκήσεις για την προσομοίωση της πτήσης μεγάλων αποστάσεων προς το Ιράν και εξασφάλισε νέους πόρους για τις προετοιμασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου