Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2024

Λίβανος: Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα μεταδίδουν αραβικά μέσα ενημέρωσης O διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην Χεζμπολάχ, Χασέμ Σάφι αλ-Ντιν, φέρεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό του Λιβάνου.







 
 


Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από χθες το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού στον Λίβανο, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών σε έναν στόχο αεροπορικής επιδρομής, στον οποίο εκτιμάται ότι σκοτώθηκε ο Χασέμ Σαφιεντίν που έχει αναφερθεί ως ο επικρατέστερος για την ανάληψη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, δήλωσαν σήμερα στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου.

Μία από τις ίδιες πηγές, δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν αναμένονταν ευρέως ότι θα ήταν ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης Σαγιέτ Χασάν Νασράλα, ενώ δεν έχει εντοπιστεί μετά από τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή.


Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Al-Arabiya και αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο αντικαταστάτης του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφί αλ-Ντιν, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού, χθες Παρασκευή.
Νέες μάχες στον νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι μέλη της εμπλέκονται σε μάχες με ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα των δυο χωρών, ενώ παράλληλα εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ακόμη, το λιβανικό κίνημα διαβεβαίωσε πως στοχοποίησε ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή της Γιαρούν, στο νότιο τμήμα της χώρας, με «ομοβροντία ρουκετών», όπως και σε δυο τοποθεσίες στην άλλη πλευρά των συνόρων. 




Huge explosions have rocked Beirut tonight close to the Lebanese capital’s main airport.
A flight from Paris had just landed and was still taxiing as the explosions happened. We’re awaiting confirmation from IDF on who they were targeting…
We’ll have updates on @sunriseon7 pic.twitter.com/o9YfiRN2kz— Ashlee Mullany (@AshleeMullany) October 3, 2024



Ταυτόχρονα, σειρά εκρήξεων ακούστηκε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολά, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε να απομακρυνθούν άμεσα οι άμαχοι από ορισμένους τομείς.




Οπτικό υλικό εικονίζει καπνό να υψώνεται από περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.

Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εξαιρετικά σφοδρούς βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού, κατεδαφίζοντας ολόκληρα κτίρια.


Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet -την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ-, οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολά όπου πιστεύεται πως βρισκόταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικός διάδοχος του γενικού γραμματέα του κόμματος Χασάν Νασράλα.

Η ραγδαία κλιμάκωση στον Λίβανο καταγράφεται σχεδόν έναν χρόνο μετά το άνοιγμα από τη Χεζμπολά μετώπου με το Ισραήλ, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Τους μήνες που ακολούθησαν οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα ήταν στην πράξη καθημερινές, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του Λιβάνου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2023, οι χίλιοι και πλέον από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν εντατικοποιήθηκαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου