Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2024

Restart από τον Ιανουάριο μετά την εκλογή του ΠτΔ σχεδιάζει ο Μητσοτάκης Αλλαγές στην κυβέρνηση και αναταράξεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ.




ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου


 


Μπορεί αυτή την περίοδο το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός να επιχειρούν να μαζέψουν το κλίμα εσωστρέφειας στη γαλάζια κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά το πραγματικό restart, δρομολογείται για το 2025, αμέσως μετά την εκλογή του/της νέας προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνουν οι συνομιλητές του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αν και δεν ανοίγει τα χαρτιά του, φέρεται να έχει πλήρη επίγνωση των δυσλειτουργιών που υπάρχουν στην κυβέρνηση αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς και της ανάγκης να υπάρξει ένα πολυεπίπεδο restart, το οποίο θα ταράξει τα νερά και θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.


Με δεδομένο, ωστόσο, ότι έχει μπροστά του τη διαφαινόμενη αλλαγή φρουράς στο προεδρικό Μέγαρο, δεν θα κάνει τίποτα που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα γκρίνια και αναταράξεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε θα έρθουν και οι αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με την κρατούσα εκτίμηση, θα είναι σαρωτικές.

«Αυτή τη φορά θα τα αλλάξει όλα» εκτιμούν συνεργάτες του, προσθέτοντας ότι πλέον ο Κ. Μητσοτάκης έχει ασφαλή εικόνα για τις επιδόσεις ενός εκάστου και θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δουλεύει και αποδίδει. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αν οι αλλαγές θα περιοριστούν στα πρόσωπα ή θα συνοδευτούν και από διορθωτικές κινήσεις σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής που σύμφωνα με αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές χρίζουν βελτίωσης. 


Πάντως, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το restart δεν θα περιοριστεί στην κυβέρνηση αλλά θα επεκταθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό, γιατί ο πρωθυπουργός φέρεται να μην είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί το στενό του επιτελείο και κυρίως από τη δυσκολία συνεργασίας που φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ ορισμένων από τους συνεργάτες του. Βεβαίως, κάθε αλλαγή στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας, διότι πρόκειται για τον «πυρήνα» του κυβερνητικού συστήματος και οι όποιες δυσλειτουργίες έχουν πολυεπίπεδες συνέπειες.

Αυτό που εισπράττουν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει πειστεί για την αναγκαιότητα ενός νέου ξεκινήματος, για να ανακοπεί η φθορά της κυβερνητικής παράταξης, οπότε οι αλλαγές είναι απλώς θέμα εξεύρεσης του κατάλληλου χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου