Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2024

Η νέα δοκιμαστική εκτόξευση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ – Η φιλόδοξη πρωτοτυπία της αποστολής Αν όλα πάνε καλά, η SpaceX θα προσπαθήσει να συλλάβει στον αέρα τον πύραυλο Super Heavy, κατά την επιστροφή του στην εξέδρα εκτόξευσης, με μία τεράστια «δαγκάνα»







Την πιο φιλόδοξη, μέχρι σήμερα, δοκιμή του γιγάντιου διαστημόπλοιου του Starship πραγματοποιεί σήμερα η SpaceX του Έλον Μασκ. Η εκτόξευση της Πτήσης 5 (Flight 5), όπως ονομάζεται η αποστολή, είναι προγραμματισμένη για τις 3:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, με περιθώριο +30 λεπτών, από τις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας κοντά στην παραλία Boca Chica, στο Νότιο Τέξας.

Είναι νωρίς το πρωί, τοπική ώρα, κατά την ώρα της εκτόξευσης και μπορείτε να την παρακολουθήσετε live από εδώ:



Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Πτήση 5 είναι η πέμπτη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starship με τον τεράστιο πύραυλο Super Heavy. Σε αυτή την πτήση, η SpaceX ελπίζει να εκτοξεύσει χωρίς απρόοπτα το Starship και να πραγματοποιήσει ομαλή πτήση και επανείσοδο στην ατμόσφαιρα για να προσθαλασσωθεί τελικά στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.



ΚλείσιμοΗ πρωτοτυπία, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Πτήσης 5, έγκειται στην επιστροφή του Super Heavy: Το πρώτο στάδιο του πυραύλου θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην εξέδρα εκτόξευσης, όπου θα το συλλάβει στον αέρα μία γιγαντιαία «δαγκάνα» στην εξέδρα, η οποία έχει το χαρακτηριστικό όνομα «Mechazilla».



«Οι μηχανικοί της SpaceX έχουν περάσει χρόνια προετοιμασίας και μήνες δοκιμών για την προσπάθεια σύλληψης του εκτοξευτήρα, με τους τεχνικούς να αφιερώνουν δεκάδες χιλιάδες ώρες στην κατασκευή της υποδομής για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας μας», έγραψε η SpaceX σε μια επισκόπηση της αποστολής.

Αν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν συνηγορούν στην απόπειρα σύλληψης του Super Heavy, η εταιρεία μπορεί επίσης να προσθαλασσώσει τον πύραυλο στον Κόλπο του Μεξικού, όπως και στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση.

«Δεν δεχόμαστε συμβιβασμούς όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κοινού και της ομάδας μας και η επιστροφή θα επιχειρηθεί μόνο αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», προσθέτει η SpaceX.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου