Παρασκευή, Οκτωβρίου 18, 2024

Γιατί η ελληνική εμπλοκή σε έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη Η νατοϊκή άσκηση «Steadfast Noon», στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, έχει σκοπό την εκπαίδευση των δομών της σε τακτικές πυρηνικής κρούσης.





Φωτογραφία από την περυσινή άσκηση «Steadfast Noon», με τη συμμετοχή της Ελλάδας geetha.mil.gr

 


 


«Πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία και με ελληνικά F-16» διαλαλούν από το πρωί τα εγχώρια ΜΜΕ ως να έπεσαν από τα… σύννεφα. Λες και δεν το ξέραμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην διαθέτει τα τελευταία 25 χρόνια πυρηνικά όμως εξακολουθεί να διαθέτει στον Άραξο την αναγκαία υποδομή για φύλαξη πυρηνικών όπλων και υποστήριξη των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ που θα φέρουν πυρηνικά όπλα σε περίοδο πυρηνικής κρίσης.

Το 2017 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ αποκάλυψε και κατήγγειλε ότι εκσυγχρονίζονται οι πυρηνικές αποθήκες στον Άραξο με εντολή, εποπτεία και χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Αμέσως τότε είχε βγει να το διαψεύσει ο Δημήτρης Βίτσας ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Όμως τα στοιχεία που διέθεται ο Περισσός ήταν αδιάψευστος μάρτυρας. Επομένως από το 2017 γνωρίζαμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος παραμένει ορατός.


Απλώς τώρα μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο: Όταν θα μεταφέρονται οι βόμβες με πυρηνική γόμωση στις αποθήκες του Αράξου και όταν θα φορτώνονται στα συμμαχικά αεροσκάφη που θα μπορούν να φέρουν πυρηνικό οπλισμό, ελληνικά μαχητικά θα συμμετέχουν στην πυρηνική αποστολή σε ρόλο υποστήριξης. Αυτό προβλέπει το σενάριο της νατοϊκής άσκησης «Steadfast Noon» που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη βορειοκεντρική Ευρώπη μέσα στο ρουθούνι της «αρκούδας» (Ρωσίας) που απειλεί και εκείνη για χρήση πυρηνικών εάν το ΝΑΤΟ πατήσει την κόκκινη γραμμή.

Για την ιστορία αναφέρεται ότι στην Ελλάδα υπήρχαν πυρηνικά όπλα ως το 1978. Στην έκθεση του Αμυντικού Συμβουλίου Φυσικών Πόρων καταγράφεται πως το 2001 η Ελλάδα βγήκε απ' το «κλαμπ των πυρηνικών, όπως νωρίτερα το 1978 ο Καναδάς». Εντούτοις, σημειώνεται στην ίδια έκθεση το 2001 ότι, με διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, στη βάση του Αράξου κατασκευάστηκαν έξι «Θόλοι Αποθήκευσης Όπλων» (Weapons Storage Vault, WSV) αντί 12 που είχαν πρωτοσυμφωνηθεί. Οι έξι Θόλοι Αποθήκευσης (πυρηνικών) Όπλων στον Άραξο «έχουν χωρητικότητα για 24 πυρηνικές βόμβες». Οι «Θόλοι Αποθήκευσης πυρηνικών Όπλων» είναι κενές πυρηνικών βομβών, αλλά έτοιμες να υποδεχτούν τις υποδεχτούν ανά πάσα στιγμή.


Τη μετασοβιετική περίοδο στην Ευρώπη παρέμεναν 150 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες σε ευρωπαϊκές χώρες στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα στην βάση του Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία, βρίσκονται 52 πυρηνικές βόμβες και 20 στην αεροπορική βάση Μπίχελ, στo γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Η ίδια η Γερμανία δεν διαθέτει πυρηνικές βόμβες, όμως βάσει του νατοϊκού σχεδίου προβλέπεται να χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά μαχητικά Tornado τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που βρίσκονται αποθηκευμένες στη βάση Μπίχελ. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο την επόμενη της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, η Γερμανία αποφάσισε να αγοράσει τα αμερικανικά F-35 για να αντικαταστήσει τα Tornado ώστε να ενταχθούν στην πυρηνική νατοϊκή ασπίδα.


Το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της πυρηνικής ασπίδας στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους συμμάχους τους για το πού βρίσκονται τα πυρηνικά σχέδια. Στο νατοϊκό πυρηνικό σχεδιασμό η Γερμανία έχει αναλάβει πρακτικό ρόλο και η Ελλάδα αμιγώς υποστηρικτικό.

Παλαιότερα στις νατοϊκές ασκήσεις, η Ελλάδα συμμετείχε συνήθως με προσωπικό εδάφους ως παρατηρητές, όμως τα τελευταία δύο χρόνια η συμμετοχή της έχει αναβαθμιστεί και με μαχητικά. Έτσι από τις αρχές της εβδομάδας τρία ελληνικά μαχητικά F-16 Viper, μαζί με το ανάλογο τεχνικό προσωπικό υποστήριξης, συμμετέχουν στη νατοϊκή άσκηση «Steadfast Noon», έχοντας μετασταθεμεύσει στη Γερμανία. Η άσκηση σκοπό έχει την εκπαίδευση των δομών της σε τακτικές πυρηνικής κρούσης.

Τα ελληνικά μαχητικά, δηλαδή, είτε θα συνοδεύουν τα μαχητικά που έχουν αναλάβει να πλήξουν τους στόχους με πυρηνικά, είτε θα αναλάβουν τον ρόλο των εχθρικών που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την ρίψη πυρηνικών από τα νατοϊκά μαχητικά.


Παλαιότερα η Ελλάδα συμμετείχε σε τέτοιου είδους ασκήσεις συνήθως με προσωπικό εδάφους ως παρατηρητές, αλλά ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η συμμετοχή της είναι και με μαχητικά.

Η πρώτη συμμετοχή με μαχητικά σε αυτή την άσκηση είναι το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ όταν τρία F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας είχαν πετάξει μέχρι τη Γερμανία για τους σκοπούς της άσκησης. Η φετινή άσκηση σκοπό έχει να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε κάθε αντίπαλο (Ρωσία - Κίνα - Ιράν) ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους» γι’ αυτό και η άσκηση περιλαμβάνει πτήσεις πάνω από Βέλγιο και Ολλανδία και στον εναέριο χώρο της Δανίας, του Ηνωμένου Βασίλειου και της Βόρειας Θάλασσας.

Φέτος το πρώτο συμμαχικό μαχητικό αεροσκάφος F-35A από την Ολλανδία δηλώθηκε έτοιμο να εκτελέσει πυρηνικούς ρόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου