Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2024

WSJ: Η Ρωσία βοήθησε τους Χούθι στις επιθέσεις πλοίων...

 




Αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύπτει πως η Ρωσία παρείχε δεδομένα στόχευσης για τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης καθώς, όταν επιτέθηκαν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με πυραύλους και drones νωρίτερα αυτό το έτος...

Οι Χούθι, οι οποίοι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους στα τέλη του περασμένου έτους για τον πόλεμο της Γάζας, άρχισαν τελικά να χρησιμοποιούν ρωσικά δορυφορικά δεδομένα καθώς επέκτειναν τα πλήγματά τους, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η WSJ. Τα δεδομένα διαβιβάστηκαν μέσω μελών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν που ήταν ενσωματωμένοι στους Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι επιθέσεις των Χούθι έχουν προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, απειλώντας ή και χτυπώντας πλοία. Οι Χουθίς φέρεται να έχουν επιτεθεί σε πάνω από 100 πλοία από τον Νοέμβριο του 2023, βυθίζοντας τουλάχιστον δύο πλοία.

Καθώς το Ισραήλ αύξησε σταθερά τις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν και των πολιτοφυλακών του στην περιοχή, ο Πούτιν απομακρύνθηκε από το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ενίσχυσε τους δεσμούς με το Ιράν.

«Για τη Ρωσία, οποιαδήποτε έξαρση οπουδήποτε είναι καλά νέα γιατί απομακρύνει την προσοχή του κόσμου περισσότερο από την Ουκρανία και οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμεύσουν πόρους -συστήματα Patriot ή βλήματα πυροβολικού- και με τη Μέση Ανατολή στο παιχνίδι, είναι σαφές πού οι ΗΠΑ θα επιλέξει», φέρεται να είπε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center, ενός think tank που εδρεύει στο Βερολίνο.

Το δημοσίευμα σημείωσε πως ούτε η ρωσική κυβέρνηση ούτε ο εκπρόσωπος των Χούθι απάντησαν στο αίτημα της WSJ για σχολιασμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου