Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26, 2024

Ξύπνησαν μνήμες από το τσουνάμι που σάρωσε τον Ινδικό πριν από 20 χρόνια – Ήχησαν οι σειρήνες Ο σεισμός 9,1 Ρίχτερ είχε προκαλέσει τσουνάμι που σκότωσε περίπου 230.000 ανθρώπους σε 12 χώρες.




AP | Reza Saifullah

 
 


Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, την Πέμπτη (26/12), για προσευχή και επισκέφθηκαν ομαδικούς τάφους στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από το τεράστιο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό που έπληξε την περιοχή σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AP, αρκετοί έκλαιγαν καθώς κατέθεταν λουλούδια σε έναν ομαδικό τάφο στο χωριό Ulee Lheue, όπου έχουν ταφεί περισσότερα από 14.000 αγνώστων στοιχείων θύματα του τσουνάμι. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς ομαδικούς τάφους στην Μπάντα Άτσεχ, την πρωτεύουσα της βορειότερης επαρχίας της Ινδονησίας, η οποία ήταν μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό μεγέθους 9,1 βαθμών και το τεράστιο τσουνάμι που προκάλεσε.


«Μας λείπουν και ακόμα δεν ξέρουμε πού βρίσκονται», δήλωσε ο Muhamad Amirudin, ο οποίος έχασε δύο από τα παιδιά του πριν από 20 χρόνια και δεν έχει βρει ποτέ τις σορούς τους, προσθέτοντας: «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε τον ομαδικό τάφο στο Ulee Lhue και στο Siron. Αυτή η ζωή είναι προσωρινή, γι' αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε χρήσιμοι στους άλλους.



Σειρήνες για τρία λεπτά

Ο ισχυρός σεισμός στα ανοικτά της Σουμάτρα, στις 26 Δεκεμβρίου 2004, προκάλεσε τσουνάμι που σκότωσε περίπου 230.000 ανθρώπους σε 12 χώρες, φτάνοντας μέχρι την Ανατολική Αφρική. Περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, κυρίως στις τέσσερις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, δηλαδή στην Ινδονησία, στη Σρι Λάνκα, στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη.

Παρόλο που έχουν περάσει 20 χρόνια, οι επιζώντες στην Ινδονησία εξακολουθούν να θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχασαν από το γιγαντιαίο κύμα που ισοπέδωσε κτήρια μέχρι την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπάντα Άτσεχ. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στο τέμενος Baiturrahman στο κέντρο της Μπάντα Άτσεχ. Οι σειρήνες ηχούσαν σε όλη την πόλη για τρία λεπτά για να σηματοδοτήσουν την ώρα του σεισμού.

Ανοικοδομήθηκε η περιοχή 20 χρόνια μετά

Οι υποδομές στο Άτσεχ έχουν ανοικοδομηθεί και είναι πλέον πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από το τσουνάμι. Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν εγκατασταθεί σε παράκτιες περιοχές για να ειδοποιούν τους κατοίκους για επερχόμενα τσουνάμι, παρέχοντας κρίσιμο χρόνο για να αναζητήσουν ασφάλεια.

Πάντως, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης κατέστησαν δυνατές χάρη στην υποστήριξη διεθνών δωρητών και οργανισμών, οι οποίοι συνεισέφεραν σημαντικά κεφάλαια για να βοηθήσουν την περιοχή να ανακάμψει. Σχολεία, νοσοκομεία και βασικές υποδομές που καταστράφηκαν, ανακατασκευάστηκαν.

Ακόμα, στην Ταϊλάνδη, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια τελετή μνήμης στο Ban Nam Khem, ένα μικρό ψαροχώρι στην επαρχία Phang Nga που έφερε το κύριο βάρος του καταστροφικού κύματος στη χώρα. Το τσουνάμι στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένων πολλών που εξακολουθούν να αγνοούνται, αφήνοντας ένα βαθύ σημάδι στην ιστορία του έθνους.


Σχεδόν 400 σοροί παραμένουν στα αζήτητα. Πολλοί άνθρωποι άφησαν λουλούδια στο μνημείο για το τσουνάμι, έχοντας δάκρυα στα μάτια τους. Ακόμα, περίπου 300 άτομα συμμετείχαν σε μια σεμνή τελετή με μουσουλμανικές, χριστιανικές και βουδιστικές προσευχές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου