Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26, 2024

Ο εμετός του Μπους και η άρνηση του Ολάντ στο Ιράν να παραλείψει το κρασί σε δείπνο - 6 φορές που η διπλωματία του φαγητού απέτυχε






Λένε πως ο δρόμος για την καρδιά ενός ανθρώπου περνάει από το στομάχι του. Στη διπλωματία, αυτή η σοφία αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση.

Επίσημα κρατικά δείπνα συχνά χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την εξομάλυνση διμερών εντάσεων, την άμβλυνση πολιτικών διαφωνιών ή την ενίσχυση συμμαχιών. Ωστόσο, η τέχνη της γαστρονομικής διπλωματίας είναι τόσο περίπλοκη όσο και οι ίδιες οι διεθνείς σχέσεις, απαιτώντας ευαισθησία στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, τις πολιτικές συγκυρίες και τις προσωπικές προτιμήσεις.


Ακόμη και τα πιο προσεκτικά σχεδιασμένα μενού μπορούν να οδηγήσουν σε απρόσμενες αντιδράσεις, προκαλώντας εντάσεις ή ακόμα και διπλωματικά επεισόδια. Από αμφιλεγόμενες επιλογές πιάτων μέχρι πολιτισμικές συγκρούσεις, οι παρακάτω ιστορίες όπως τις καταγράφει το Politico αναδεικνύουν πώς το φαγητό ξεπερνά τα όρια της γεύσης και μπορεί να αναστατώσει πολιτικούς κύκλους. Είτε πρόκειται για τη μετονομασία μιας σαλάτας, είτε για την εκδίκηση με μια πίτσα, είτε για την επιμονή στο κρασί, αυτές οι ιστορίες δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το φαγητό στη διπλωματία.

Η «Ρωσική Σαλάτα» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2022, ένα πιάτο στο μενού προκάλεσε αμηχανία. Οι Ισπανοί οικοδεσπότες σέρβιραν Ensaladilla russa, γνωστή και ως «ρωσική σαλάτα».

Το πιάτο, που αποτελείται από πατάτες, μαγιονέζα, αρακά και καρότα, είναι πολύ δημοφιλές στην Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, δεδομένου ότι το κύριο θέμα της Συνόδου ήταν η στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, η επιλογή αυτή θεωρήθηκε άστοχη.


Παρά τις αντιδράσεις, η σαλάτα έγινε ανάρπαστη και την επόμενη μέρα εμφανίστηκε στο μενού ως «παραδοσιακή σαλάτα». Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, πολλά εστιατόρια στην Ισπανία έχουν μετονομάσει το πιάτο.

Η βρετανική κουζίνα δεν ενθουσίασε τον Ζακ Σιράκ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δεν έκρυψε ποτέ την αποστροφή του για τη βρετανική κουζίνα. «Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι ανθρώπους που μαγειρεύουν τόσο άσχημα», είχε πει το 2005, ενώ πρόσθεσε ότι το μόνο που έχουν προσφέρει οι Βρετανοί στη γεωργία είναι η νόσος των τρελών αγελάδων.

Ωστόσο, σε μια γαλλοβρετανική σύνοδο το 2019, φάνηκε πιο επιεικής, αστειευόμενος: «Στην αρχή νομίζεις ότι η αγγλική κουζίνα είναι χάλια, και μετά μετανιώνεις που δεν είναι χειρότερη».

Η εκδίκηση των Φινλανδών

Παρά την όχι και τόσο καλή φήμη της φινλανδικής κουζίνας, οι Φινλανδοί απέδειξαν ότι διαθέτουν χιούμορ. Όταν ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχολίασε ότι «οι Φινλανδοί τρώνε μόνο καπνιστό τάρανδο», η φινλανδική αλυσίδα πίτσας Kotipizza δημιούργησε την «πίτσα Μπερλουσκόνι» με καπνιστό τάρανδο, μανιτάρια και κρεμμύδια.



Κλείσιμο

Η πίτσα όχι μόνο κέρδισε σε διεθνή διαγωνισμό πίτσας στη Νέα Υόρκη, αλλά παραμένει δημοφιλής μέχρι και σήμερα.

Ο Τζορτζ Μπους και το ωμό ψάρι



Το 1992, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος λιποθύμησε και έκανε εμετό πάνω στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Κίτσι Μιγιαζάουα, κατά τη διάρκεια ενός κρατικού δείπνου. Το περιστατικό συνέβη μπροστά σε 135 διπλωμάτες και έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις.

Οι Ιάπωνες δημιούργησαν αμέσως μια νέα λέξη, bushusuru, που σημαίνει «κάνω ότι ο Μπους», δηλαδή «ξερνάω». Το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο αμήχανες στιγμές διπλωματίας.

Δείτε βίντεο από το περιστατικό:




Ο Φρανσουά Ολάντ και το κρασί του

Το 2016, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος,Φρανσουά Ολάντ ακύρωσε γεύμα με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί στο Παρίσι, όταν ο τελευταίος ζήτησε να μην σερβιριστεί κρασί. Αν και το αίτημα ήταν σύμφωνο με τις θρησκευτικές παραδόσεις του Ιράν, οι Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν, θεωρώντας το κρασί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της γαλλικής κουλτούρας.

Ως συμβιβαστική λύση, προτάθηκε ένα πρωινό χωρίς αλκοόλ, το οποίο οι Ιρανοί θεώρησαν «πολύ φτηνό».



Ο Λούλα και οι μικρές μερίδες

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις μερίδες που του προσφέρθηκαν σε κρατικά δείπνα στο Παρίσι και τη Ρώμη. «Όλα είναι μικροσκοπικά και περιορισμένα», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «χρειάζομαι ποσότητα».

Τα σχόλιά του ανέδειξαν τις πολιτισμικές διαφορές στις γαστρονομικές συνήθειες, προκαλώντας χαμόγελα αλλά και συζητήσεις για την έννοια του «καλού φαγητού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου