Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2024
Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα(σσ Δυστυχώς μετά τις Γερμανικές αποζημιώσεις εχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο)
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Ένα βήμα ακόμα στην προσπάθεια της κυβέρνηση για την επιστροφή -μέσω δανεισμού- των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα αναμένεται να γίνει κατά την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, που στο παρελθόν έχει εκδηλωθεί υπέρ του επαναπατρισμού τους.
Στην επίσημη ατζέντα της πρώτης επίσημης συνάντησης των δύο ανδρών, βρίσκονται η στρατηγική, αμυντική και πολιτική, συνεργασία της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η αναβάθμιση των σχέσεων μας, και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Θεωρείται, ωστόσο, σαφές ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί και το επίμαχο ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η Αθήνα, αν και κρατάει χαμηλούς τόνους, θεωρεί ευνοϊκό το τάϊμινγκ, με τις διαβουλεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τις δύο πλευρές να αναζητούν μία λύση αμοιβαία επωφελή και με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη Βρετανία να στηρίζει το ελληνικό αίτημα. Στις κατ ιδίαν συζητήσεις, μάλιστα, όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στο 2025 οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με θετικό πρόσημο. Βεβαίως, η λύση του «δανεισμού», η οποία προκρίνεται, στην πραγματικότητα συνιστά αυτόματη αποδοχή των όρων που έχουν τεθεί από τη Βρετανία. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη λύση.
«Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησής μας. Είναι μία διαρκής συζήτηση. Δεν γίνεται, θέλω να τονίσω, με τη Βρετανική Κυβέρνηση, γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο. Και πιστεύω ότι όταν γυρίσουν, όχι αν γυρίσουν, όταν (!) γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα (Μερκούρη), η οποία πρώτη ευαισθητοποίησε, όχι την ελληνική αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης (Ant1), δηλώνοντας βέβαιος για αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής των Γλυπτών θα έρθει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε, ούτε με τι ταχύτητα θα γίνει αυτή η επιστροφή» πρόσθεσε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την υπόθεση των Γλυπτών, καθώς ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ από την εποχή που ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους. Στους πέντε μήνες, μάλιστα, που έχει εκλεγεί στην πρωθυπουργία της χώρας, δηλώνει σταθερά ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, ο ίδιος δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Μόλις προ ολίγων ημέρων, μάλιστα, δημοσίευμα του εμβληματικού Economist, ανέφερε ότι το 2025 θα υπάρξουν εξελίξεις.
«Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» έγραψε το περιοδικό στην ετήσια έκδοσή του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς, επισημαίνοντας ότι από τη μια το Βρετανικό Μουσείο και από την άλλη η Βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα.
Όπως σημείωνε το άρθρο, ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανόν να τον αλλάξει, αλλά τόσο ο Πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, όσο και ο νέος διευθυντής του, ο «μεταρρυθμιστής», όπως τον χαρακτήριζε, Νίκολας Κάλιναν, είναι υπέρ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των γλυπτών «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου