Πέμπτη, Δεκεμβρίου 12, 2024

Έρχονται νέες αποκαλύψεις για διαφθορά σε δημόσιες υπηρεσίες - Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ Στη διάρκεια έρευνας για το κύκλωμα της πολεοδομίας διαπιστώθηκε ότι έλαβαν «φακελάκια» και άλλοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.







 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Ίχνη διαφθοράς και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ανίχνευσαν οι έμπειροι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε στη Χαλκιδική με επίκεντρο τις πολεοδομίες της Νέας Προποντίδας και της Σιθωνίας.

Αυτό αποκαλύπτουν στο iΕidiseis αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, που προσθέτουν ότι τα συγκεκριμένα ίχνη διαφθοράς δεν αφορούν στη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν αλλά αφορούν άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Τα στοιχεία σε βάρος τους τέθηκαν υπόψη των δικαστικών Αρχών που θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας για το κύκλωμα με τους πολεοδόμους και τους πολιτικούς μηχανικούς στη Χαλκιδική, διαπιστώθηκε ότι έλαβαν «φακελάκια» και άλλοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών (πλην των πολεοδομιών της Προποντίδας και της Σιθωνίας).

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις υπάλληλοι υπηρεσιών δόμησης σε τέσσερις διαφορετικές πολεοδομίες της βορείου Ελλάδος, ένας υπάλληλος της ΑΑΔΕ και ένας υπάλληλος σε υπηρεσία της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών φέρονται να έλαβαν «ωφελήματα» συνολικού ύψους 38.000 ευρώ για συνολικά 10 περιπτώσεις «διευκολύνσεων».


Το συγκεκριμένο κεφάλαιο της έρευνας χαρακτηρίζεται ως «εκτός πλαισίου δράσης» των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που «ξηλώθηκε», ωστόσο, σίγουρα μπορεί -όπως λένε αστυνομικές πηγές- να αποτελέσει αφετηρία για νέες έρευνες.

Ως προς την υπόθεση με το κύκλωμα με τους πολεοδόμους και τους μηχανικούς της Χαλκιδικής, σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis η έρευνα ξεκίνησε από μία πληροφορία που έλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις 24 Μαΐου του 2024 και συγκεκριμένα από ένα e-mail, στο οποίο καταγγέλλονταν υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Νέα Προποντίδας Χαλκιδικής.


Στη συνέχεια, στις 3 Ιουνίου 2024 άγνωστος τηλεφώνησε με απόκρυψη στις Εσωτερικές Υποθέσεις και ανέφερε ότι στέλεχος της πολεοδομίας του Δήμου Σιθωνίας παίρνει χρήματα για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης. Μυστικοί αστυνομικοί έθεσαν υπό επιτήρηση τους υπόπτους και έλαβαν άδεια για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους.

Κάποια από τα μέλη της οργάνωσης είχαν ξεφύγει από κάθε όριο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στελέχους της πολεοδομίας Σιθωνίας που ήταν υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών (μεταξύ αυτών οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών και ο έλεγχος αυθαιρέτων).

Στις 27 Νοεμβρίου 2024 του επιδόθηκε απόφαση του Δημάρχου Σιθωνίας που προέβλεπε την προσωρινή αναστολή άσκησης καθηκόντων για ένα μήνα, μέχρι τη συγκρότηση του πειθαρχικού συμβουλίου που θα έκρινε την απόφαση σε τελικό βαθμό. Εντούτοις εκείνος -παρά την αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του- συνέχιζε τη δράση του.

Η δράση του πρώην Δημάρχου

Ο πρώην Δήμαρχος, ως επικεφαλής μεγάλου τεχνικού γραφείου, φέρεται να αναλάμβανε περιπτώσεις στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι προέβαιναν είτε σε αυθαίρετη δόμηση είτε σε καθεστώς τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών. Φέρεται να κατάφερνε ευνοϊκά αποτελέσματα για τους πελάτες του κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.

Οι «δουλειές» του χωρίζονταν σε δύο σκέλη. Αυθαίρετες κατασκευές που είχαν ανεγερθεί μετά το 2011, τις οποίες αναλάμβανε να τις υπαγάγει ως υφιστάμενες πριν το 2011, δηλαδή τις ενέτασσε στις ευεργετικές διατάξεις νόμου που ψηφίστηκε το 2017, ούτως ώστε οι πελάτες του να μην καταβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Σε κάποιες περιπτώσεις έκανε και τη σχετική νομιμοποίησή τους.

Το δεύτερο σκέλος της δράσης του, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., αφορούσε σε αυθαίρετες κατασκευές, τις οποίες οι πελάτες του σχεδίαζαν να ανεγείρουν κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων. Ο πρώην Δήμαρχος προσέδιδε νομιμοφάνεια με την έκδοση διοικητικής πράξης, διαφορετικής από τις εργασίες που θα πραγματοποιούνταν. Έτσι απέφευγε τις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Για να τα καταφέρει φέρεται να συνεργαζόταν με στέλεχος του Τμήματος Πολεοδομίας της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας, ο οποίος του εξασφάλιζε ότι σε περίπτωση καταγγελίας θα φρόντιζε να καλύψει τη δράση του και παράλληλα του έδινε οδηγίες ώστε οι αυθαίρετες εργασίες να έχουν νομιμοφάνεια.


Παράγοντες της Χαλκιδικής εξηγούν ότι η Σιθωνία είναι μία περιοχή που λόγω του αναγλύφου της κινδυνεύει σε τεράστιο βαθμό από την αυθαίρετη δόμηση. Είτε για τις περιπτώσεις πυρκαγιών είτε για τις περιπτώσεις πλημμυρών.
Το χρονικό

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, συνελήφθησαν 21 άτομα, μέλη 3 εγκληματικών οργανώσεων. Διαπιστώθηκαν πάνω από 92 περιπτώσεις για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα, άνω των 213.100 ευρώ. Τονίζεται πάντως ότι εκτός από τους συλληφθέντες υπάρχουν και 86 άτομα που είναι συγκατηγορούμενοί τους, ανάμεσά τους πολλοί πελάτες του κυκλώματος οι οποίοι συνειδητά επιχείρησαν να κάνουν παράνομες κατασκευές «λαδώνοντας» τους πολεοδόμους.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι το κύκλωμα εκμεταλλεύτηκε τη ραγδαία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον ακόμη και από ξένους επενδυτές.


Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.000.000 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και επαγγελματικές σφραγίδες ιδιωτών αρχιτεκτόνων, μηχανικών και τοπογράφων

Ειδικότερα, τα ηγετικά στελέχη της εν λόγω οργάνωσης ζητούσαν και λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από τα υπόλοιπα μέλη της, προκειμένου να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες ή παραλείψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω των μελών αυτών, εξανάγκαζαν ενδιαφερόμενους πολίτες να τους καταβάλλουν ποσά, υπό την απειλή της μη διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ή την επίκληση διαφόρων άλλων προφάσεων (ελλιπή δικαιολογητικά, μεγάλο φόρτο εργασίας κ.λπ.).

Μάλιστα, τα εν λόγω διευθύνοντα μέλη είχαν καταρτίσει και «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν, ανάλογα με το είδος της διοικητικής πράξης που αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν. Ενδεικτικά, τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα κυμαίνονταν, στην κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων, από 150 έως 1.000 ευρώ και στην έκδοση διοικητικών πράξεων με παράκαμψη ή κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας, από 1.000 έως 20.000 ευρώ.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης αυτής, επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή και λάμβαναν μέτρα προστασίας, αποκρύπτοντας επιμελώς τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, τοποθετώντας αυτά σε φακέλους, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη και συνθηματική φρασεολογία, όπως «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα» για τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν και «δάχτυλα» για τον προσδιορισμό του ύψους του χρηματικού ποσού που λάμβαναν.


Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο άτομα και συγκεκριμένα, υπάλληλο Διεύθυνσης Δόμησης και ιδιώτη μηχανικό. Ειδικότερα, ο υπάλληλος παρείχε τα απαραίτητα εχέγγυα ασφαλείας, ώστε ο μηχανικός- ιδιώτης να αναλαμβάνει περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι προέβαιναν, είτε σε αυθαίρετη δόμηση, είτε σε τακτοποίηση- υπαγωγή μιας αυθαίρετης κατασκευής, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.

Η τρίτη οργάνωση αποτελούνταν από δύο μέλη Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, από το οποία το ένα και υπάλληλος Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, καθώς και ιδιώτη μηχανικό. Πιο αναλυτικά, οι υπάλληλοι- μέλη, μεταξύ άλλων, εξασφάλιζαν την έγκριση του αρμόδιου συμβουλίου για αρχιτεκτονικές μελέτες ενώ κατήρτιζαν και πλαστά πρακτικά του συμβουλίου και τα χρησιμοποιούσαν για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Παράλληλα, με τη συμμετοχή του τρίτου μέλους της οργάνωσης, αναλάμβαναν να συντάξουν οι ίδιοι τις αρχιτεκτονικές μελέτες που θα υποβάλλονταν προς εξέταση στο Συμβούλιο ή υποδείκνυαν τον τρόπο σύνταξης-έκδοσης αυτών, ώστε να επιτύχουν με βεβαιότητα την έγκρισή τους.

Σημειώνεται ότι στη δράση της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν κατά περίπτωση τόσο, ένα από τα ηγετικά στελέχη της πρώτης οργάνωσης, όσο και ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης, της δεύτερης οργάνωσης, καταδεικνύοντας έτσι το κοινό πεδίο δράσης των τριών εγκληματικών οργανώσεων.

Συνολικά, από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη και των τριών εγκληματικών οργανώσεων εμπλέκονται σε τουλάχιστον -92- περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα άνω των 213.100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου