Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26, 2024

Ο πονοκέφαλος της μεσαίας τάξης – Η ακρίβεια και η καθημερινότητα «μαύρες τρύπες» για την κυβέρνηση




Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν «διαζύγια» μεταξύ της κυβέρνησης και της μεσαίας τάξης.


Στο απαιτητικό εκλογικό κοινό της λεγόμενης μεσαίας τάξης στρέφουν την προσοχή τους ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ψηφοφόροι του συγκεκριμένου χώρου, από τις ευρωεκλογές και μετά, δείχνουν δυσαρεστημένοι και έτοιμοι να μετακινηθούν είτε προς το ΠΑΣΟΚ, είτε προς άλλα κόμματα.

Μάλιστα, οι έμπειροι περί τα εκλογικά, συνιστούν στο κυβερνητικό επιτελείο να μην επαναπαύεται από τη μικρή αύξηση της τάξεως της μίας ή δύο μονάδων, ανάλογα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, του τελευταίου κύματος των ερευνών, διότι μέσα στο ρευστό πολιτικό τοπίο των τελευταίων μηνών, η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων μπορεί να μεταλλαχθεί ακόμα και για ασήμαντη αφορμή. Πολύ περισσότερο, όταν πλέον, διεκδικεί δυναμικά τον χώρο και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.


Και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα της Metron Analysis, μόνο αισιόδοξα δεν είναι για την κυβέρνηση, για τις τάσεις που υπάρχουν στη ζώνη της λεγόμενης μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων κα. Για παράδειγμα, ένας στους δύο (48%) θεωρεί την ακρίβεια και την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ενώ τέσσερις στους δέκα (38%) δηλώνουν ότι τα οικονομικά τους χειροτέρεψαν σε σχέση με πέρυσι.




Προκειμένου να ξαναχτίσει τη σχέση εμπιστοσύνης που του πρόσφερε τη νίκη το 2019 και το 2023, ο πρωθυπουργός απευθύνεται πλέον όλο και πιο συχνά στη μεσαία τάξη, ευελπιστώντας ότι με τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων και την ανάπτυξη, θα μπουν τα θεμέλια. Όπως συνομολογούν, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, χρειάζεται διαρκής προσπάθεια προκειμένου η σχέση με το συγκεκριμένο εκλογικό κοινό να “στεγανοποιηθεί”, ως τις εθνικές κάλπες του 2027. Μέχρι τότε και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η κυβέρνηση έχει να καταθέσει δύο ακόμα προϋπολογισμούς, πριν τεθεί εκ νέου στην κρίση των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι κάθε περιθώριο που θα δημιουργείται, θα οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, προσανατολισμένες, κυρίως, στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι όλο το παιχνίδι θα κριθεί στην οικονομία. Γι αυτό και είναι στρατηγικής σημασίας να πετύχει η στόχευση της φορολογικής ελάφρυνσης και εισοδηματικής ενίσχυσης της μεσαίας τάξης.


“Αν ο κατώτατος μισθός φτάσει τα 950 ευρώ ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ το 2027, το αφήγημα της συμμετοχής των πολιτών στην ανάπτυξη και της προσέγγισης της ευρωπαϊκής κανονικότητας”, τότε είναι εφικτό να κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης”, λένε κυβερνητικά στελέχη. Άπαντες, βεβαίως, αναγνωρίζουν ότι τα παραπάνω δεν αρκούν. Μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα κριθεί και από το πως θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην υγεία και την παιδεία, αν θα έχει προχωρήσει ο μετασχηματισμός του κράτους, τα μεγάλα έργα, ο τομέας των μεταφορών κα. Τότε, μόνο θα μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να επαναφέρει το δίλημμα της κάλπης, ζητώντας να κριθεί για την υλοποίηση η μη των δεσμεύσεών της.

Έλλη Τριανταφύλλου

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου