Γράφει ο Άρης Σταυρίδης
Δύο «σχολές» βασιλόπιτας υπάρχουν στην Ελλάδα. Η πολίτικη, τσουρεκάτη και μαστιχωτή, που όσοι την προτιμούν επιλέγουν συνήθως να την προμηθευτούν από τα ειδικευμένα ζαχαροπλαστεία, και αυτή που έχει άρωμα βανίλιας και πορτοκαλιού και υφή κέικ. Αυτή η βασιλόπιτα, που συνοδεύει πάντα το πρωινό της Πρωτοχρονιάς -και της δεύτερης μέρας της Πρωτοχρονιάς, αν αντέξει- αποτελεί μέρος του γευστικού DNA μας και είναι τόσο εύκολη να γίνει που δεν θα το πιστεύετε.
Υλικά:
1 πακέτο βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου (γύρω στους 20 βαθμούς)
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
6 αβγά
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι φρεσκοχυμένο χυμό πορτοκάλι
3 βανίλιες (όχι εκχύλισμα)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ
ζάχαρη άχνη για τον στολισμό
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα, με μια τσιμπιά αλάτι και μια κουταλιά ζάχαρη που «κλέβουμε» από τη ζύμη.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους χτυπώντας συνεχώς το μείγμα.
Μόλις όλα ενωθούν, προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις, τον χυμό πορτοκαλιού και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε την μαρέγκα σε δόσεις στη ζύμη κι ανακατεύουμε με μαρίζ από κάτω προς τα πάνω για να ενσωματωθεί χωρίς να χάσει τον όγκο της.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό μεσαίο ταψάκι -αν το ντύσουμε με αντικολλητικό χαρτί, ακόμα καλύτερα- και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.
TIPs:
Δεν ανοίγουμε τον φούρνο μέχρι το τελευταίο λεπτό για να μην ξεφουσκώσει το κέικ.
Ξεφορμάρουμε όταν η βασιλόπιτα έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αχνίζουμε.
Κρύβουμε το φλουρί το οποίο έχουμε «περιποιηθεί» τυλίγοντας το σε ασημόχαρτο και κάνουμε ένα σημάδι για να ξέρουμε που βρίσκεται.
Για τη διακόσμηση μπορούμε να δέσουμε περιμετρικά μια ωραία κόκκινη κορδέλα από τις συσκευασίες των γλυκών και κα καρφώσουμε στην επιφάνεια 1-2 διακοσμητικά στολίδια από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή να φτιάξουμε ένα στεφάνι από γκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου