Σάββατο, Δεκεμβρίου 07, 2024
Ενιαία δράση στελεχών και διευρυμένη αντιπολίτευση, με φόντο την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας
Ο ενιαίος λόγος και η ενιαία δράση τέθηκε από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν η βάση πάνω στην οποία θα χαραχθεί η πορεία της Κουμουνδούρου, μετά τις αλλεπάλληλες εσωκομματικές κρίσεις. Εχει πολιτική σημασία ότι ο Σωκράτης Φάμελλος στην πρώτη του ομιλία ως νεοεκλεγέντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώπιον βουλευτών και άλλων στελεχών του κόμματος, έδωσε το σήμα για μια δυναμική και ελπιδοφόρα επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι όλα τα στελέχη, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρούν μπροστά «κοιτώντας την κοινωνία χωρίς εσωστρέφεια, χωρίς να κοιτάμε πίσω, κοιτώντας έξω από το κόμμα μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος έθεσε ως κρίσιμο να διαποτιστεί το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά της συλλογικότητας, της ενότητας, της αποφασιστικότητας, του ενιαίου λόγου και της ενιαίας δράσης. Προσδιόρισε ως στόχο τη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική του να γίνει το «συγκροτημένο προοδευτικό αριστερό κόμμα» που χρειάζεται, κατά τον Σωκράτη Φάμελλο, η ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «η προοδευτική απάντηση απέναντι στη δυστοπία της δεξιάς πολιτικής». Και συμπλήρωσε: «Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η αδικία, η αγωνία και η απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική είναι πλατιά πλειοψηφική στην ελληνική κοινωνία (…). Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει από το εγώ να περάσει στο εμείς, στη δική του λειτουργία. Το ίδιο μήνυμα αφορά και στην κοινωνία. Και αυτό πρέπει να το δώσουμε και ως υπόδειγμα και ως παράδειγμα. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φωνή και δύναμη. Οι ενεργοί πολίτες πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία».
Οχι σε μονοκομματική επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε “μείζον πολιτικό ζήτημα”, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτές τις μέρες στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Οι διατυπώσεις του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδωσαν αφορμή για εκτιμήσεις στελεχών που διαβλέπουν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινή υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης του χώρου των προοδευτικών δυνάμεων, κρίνοντας ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί για εσωκομματικούς λόγους το ζήτημα αυτό και φέρει την ευθύνη να απαντήσει στη “γαλάζια” σκοπιμότητα της ανακίνησης του θέματος από το Μαξίμου, που κατά τον Σωκράτη Φάμελλο έχει ανοίξει την όλη συζήτηση.
Η “γραμμή” του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας διασταυρώνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη θέση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (όπως αναπτύχθηκε, κατά τη συνέντευξή του στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου) αλλά και σε διάφορα σημεία της με διάσπαρτες δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων της αντιπολίτευσης , από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Νέα Αριστερά αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Τέσσερεις είναι οι βασικές θέσεις, όπως αναπτύχθηκαν από τον Σωκράτη Φάμελλο:
1. Η συζήτηση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να γίνει με επικοινωνιακούς όρους
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν συμφωνεί σε μία στενά μονοκομματική επιλογή
3. Η ΝΔ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τις 151 ψήφους που απαιτούνται για εκλογή κατ΄ελάχιστον , χωρίς ευρεία συναίνεση, προωθώντας συζητήσεις για στενή κομματική επιλογή, κοιτώντας προς τα εσωκομματικά της θέματα.
4. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να έχει και το απαιτούμενο κύρος και την αξιοπιστία για να υπηρετεί το θεσμό του ΠτΔ, με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
Η αναλυτική τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της 4ης Δεκεμβρίου 2024 είναι η εξής:
«Εμείς καταθέτουμε την κριτική μας και προχωράμε προς μία προοδευτική εναλλακτική προοπτική στη χώρα μας. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ με λίγα λόγια σε ένα θέμα που έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα και είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχω ξεκαθαρίσει και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει με επικοινωνιακούς όρους και γι αυτό είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και συνετοί και πρέπει η συζήτηση να καταλήξει σε μία πρόταση η οποία θα πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Προφανώς έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο κριτήρια και από τη μεριά μας και τα έχουμε θέσει. Θέλω να πω όμως ξεκάθαρα ότι δεν συμφωνούμε σε μία στενά μονοκομματική επιλογή και δεν πρέπει να χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία το 151, δηλαδή τις απαιτούμενες ψήφους μετά τη συνταγματική αναθεώρηση για να συζητήσει μία στενή κομματική επιλογή.
Ιδίως αν το κάνει αυτό κοιτώντας προς τα εσωκομματικά της θέματα. Και πρέπει να δώσει και απαντήσεις για τη σκοπιμότητα που έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, αυτή την περίοδο. Γιατί και αυτό μας προβληματίζει.
Επειδή εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι, με σοβαρότητα, με σύνεση και με συνέπεια και με πίστη πραγματικά σε αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα, θα συζητήσουμε για αυτόν τον κορυφαίο θεσμό. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα λάβει τις αποφάσεις του θεσμικά και συλλογικά. Και επειδή χθες έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αυτή τη συζήτηση θα τη συνεχίσουμε στα όργανα του κόμματος μας και εδώ. Οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου ολοκληρώθηκαν και δεν θέλουμε να κάνουμε καμία -και εγώ προσωπικά δεν θέλω να κάνω καμία- παρέμβαση και πρωτοβουλία μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό μπορεί να μη βγει προς όφελος, αν θέλετε της διαδικασίας που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως χώρα.
Προφανώς και το πρόσωπο και η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έχει τα βασικά στοιχεία που ζητάει το Σύνταγμά μας. Δηλαδή πρέπει να έχει την αντανάκλαση, αν θέλετε, την έκφραση των συνταγματικών προβλέψεων των αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και το λέω αυτό γιατί σήμερα στη χώρα μας έχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις και υπάρχουν αποδείξεις, το έχει πει και το κόμμα μας, για σοβαρά ζητήματα και στη λειτουργία της Δημοκρατίας και στο Κράτος Δικαίου. Και αυτά έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης και έξω από την Ελλάδα. Και εμείς θέλουμε η Ελλάδα να γίνεται διάσημη για τις επιτυχίες της, αλλά και για το κράτος δικαίου και για τη δημοκρατία και θέλουμε και αυτό να αλλάξει στη χώρα μας».
Οι «οκτώ» στην πρώτη γραμμή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου για τα πρόσωπα που μπαίνουν στην αιχμή του δόρατος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος. Οι βουλευτές που μετείχαν στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 έδωσαν το πράσινο φως για τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι πρώτοι οκτώ στην ανακατανομή ρόλων, που γίνεται λόγω και της ανεξαρτητοποίησης βουλευτών όσο και υπό το πρίσμα των στόχων της επανεκκίνησης του κόμματος. Οι τομεάρχες δεν ορίστηκαν ή πιο σωστά δεν επισημοποιήθηκε με δημόσια ανακοίνωση ο ορισμός τους , κάτι που θα γίνει τη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024.
Στην ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων, αποφασίστηκε συλλογικά να αναλάβουν 8 σημαντικές θέσεις που συνδέονται με τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα εξής στελέχη:
-Διονύσης Καλαματιανός, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
-Νίκος Παππάς, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
– Χρήστος Γιαννούλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
-Μίλτος Ζαμπάρας, Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
-Κώστας Μπάρκας – Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
-Όλγα Γεροβασίλη, Αντιπρόεδρος της Βουλής ( εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο της Βουλής)
-Γιώργος Μπάκης, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
-Στέλιος Αποστόλου, συντονιστής των Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου