Δευτέρα, Δεκεμβρίου 23, 2024

Νέο «καμπανάκι» για τα ασυνόδευτα παιδιά – «Άκρως ανησυχητικές οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα»

 



«Έκτακτη ανάγκη για τα ασυνόδευτα παιδιά χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ο Guardian, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην χώρα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για την έλλειψη ασφαλών δομών για τη φιλοξενία τους.

Για ακόμη μία φορά κρούει «καμπανάκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που η ΜΚΟ παροτρύνουν τις Αρχές ώστε να επιβάλλουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων, αναδεικνύοντας τη βία αλλά και τις ανησυχητικές συνθήκες διαβίωσης.
 




«Αυτό που βλέπουμε ισοδυναμεί με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα παιδιά, την οποία δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια», δήλωσε η Σοφία Κουβελάκη, επικεφαλής του Home Project, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα.

 


Οι αφίξεις παιδιών στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση το 2024, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Περισσότεροι από 13.000 ανήλικοι έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης τους πρώτους 11 μήνες του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι αποβιβάσεις ασυνόδευτων παιδιών αυξήθηκαν επίσης απότομα, από 1.490 το 2023 σε περίπου 3.000 μέχρι στιγμής φέτος.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός παιδιών που φτάνουν καθημερινά στη χώρα και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων ασφαλών χώρων για τη φιλοξενία τους», δήλωσε η Κουβελάκη.

Οι πρόσφατες αφίξεις που παραπέμφθηκαν στο Home Project περιλάμβαναν μικρά παιδιά από τη Συρία και την Αίγυπτο, πρόσθεσε.


Ομάδες αλληλεγγύης ανέφεραν ότι εκατοντάδες παιδιά βρίσκονται σε νησιά όπως τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω, χωρίς ρούχα ή παπούτσια και με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Οι περικοπές από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία έχει υιοθετήσει αυτό που έχει περιγράψει ως «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα καταφύγια. Εκτιμάται ότι 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε εθνικό επίπεδο αναγκάστηκαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Τα περιστατικά βίας και κακοποίησης έχουν πολλαπλασιαστεί στις υπερπλήρεις κρατικές εγκαταστάσεις υποδοχής που συχνά φιλοξενούν παιδιά και ενήλικες μαζί.

Οργανώσεις αλληλεγγύης, όπως η «Save the Children» καταγράφουν επίσης τις σοβαρές αρρυθμίες στο ελληνικό σύστημα υποδοχής. Ο υπερπληθυσμός στους καταυλισμούς και τις εγκαταστάσεις για τους αιτούντες άσυλο έχει, όπως λένε, επιδεινωθεί από τις ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των διερμηνέων και των κηδεμόνων, γεγονός που είχε θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο, καθώς τα αιτήματά τους για άσυλο ανέκαθεν αναβάλλονταν. Το 2024 ήταν αξιοσημείωτο ότι τα κονδύλια της ΕΕ «καθυστέρησαν πάρα πολύ» να φτάσουν στα κέντρα φιλοξενίας, δήλωσαν οι αλληλέγγυοι μετανάστες.


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την «οριστική» επίλυση της έλλειψης διερμηνέων.

«Όταν ένα μέρος του συστήματος δυσλειτουργεί, όλα δυσλειτουργούν», δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Την περασμένη εβδομάδα, το συμβούλιο δημοσίευσε μια καυστική έκθεση, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τη Save the Children, σχετικά με τις «ανησυχητικές» συνθήκες διαβίωσης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι στους καταυλισμούς της χώρας. «Είναι απαράδεκτο, ακόμη και τώρα, που έχουν επενδυθεί τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα και δεν βρισκόμαστε πλέον σε κατάσταση κρίσης, να συζητάμε τέτοια βασικά ζητήματα».

Οι ΜΚΟ κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα στην έγκαιρη ένταξη των παιδιών που ζητούν άσυλο και ζήτησαν να εφαρμοστούν επειγόντως τα μέτρα προστασίας.

«Τα παιδιά που διαφεύγουν από ανθρωπιστικές κρίσεις φτάνουν στην Ελλάδα ελπίζοντας σε ασφάλεια, αλλά βρίσκονται παγιδευμένα σε μια ακόμη κρίση», δήλωσε ο Ουίλι Μπεργκόν, διευθυντής Ευρώπης της Save the Children. «Τα κέντρα υποδοχής που προορίζονται για να τα προστατεύσουν έχουν γίνει τόποι φόβου και απομόνωσης, με βία, ανησυχητικές συνθήκες διαβίωσης και έλλειψη υπηρεσιών υποστήριξης».

Ήταν, πρόσθεσε, καθήκον των αξιωματούχων να δράσουν άμεσα. «Η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές έχουν ηθική και νομική υποχρέωση να δράσουν επειγόντως για να βελτιώσουν τις συνθήκες σε αυτούς τους καταυλισμούς και να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου