Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2024
Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου: «Ασθενείς με λοιμώξεις νοσηλεύονται δίπλα σε χειρουργημένους και τραυματίες»
Καταγγέλλουν τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας
Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου, καταγγέλλοντας τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για γιατρούς και νοσηλευτές, της Ορθοπαιδικής κλινικής. Σύμφωνα με την.... καταγγελία τους οι παθολογικοί ασθενείς με λοιμώξεις νοσηλεύονται δίπλα σε χειρουργημένους και πολυτραυματίες.
«Τα σοβαρά αυτά προβλήματα στη λειτουργία του Θριάσιου νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου παραμένουν κενές 114 θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών και 76 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου», αναφέρουν.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι το γεγονός ότι στην Ορθοπαιδική κλινική τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 46 ορθοπαιδικούς και παθολογικούς ασθενείς. Ταυτόχρονα, παραμένουν τρεις κενές οργανικές θέσεις ορθοπαιδικών ενώ σε εργασιακή ομηρία διαρκείας παραμένουν πέντε επικουρικοί γιατροί.
Χωρίς ενίσχυση εδώ και χρόνια
Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, από το 2019 στην Ορθοπαιδική κλινική έχουν προστεθεί 12 επιπλέον κλίνες χωρίς ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, ενώ αντιθέτως συνεχίζεται η αποδυνάμωση με μετακινήσεις νοσηλευτών σε άλλες κλινικές (μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μετακινήθηκε άλλη μία νοσηλεύτρια).
«Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό ασθενών έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων από την χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες. Το δε νοσηλευτικό έργο στην Ορθοπαιδική κλινική απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια καθώς ενέχει διαρκώς την εξυπηρέτηση ασθενών με κατάγματα οι οποίοι δε δύνανται να μετακινηθούν μόνοι τους ή να αυτοεξυπηρετηθούν, επομένως απαιτεί μεγαλύτερη αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι.
Μαζί χειρουργημένοι, τραυματίες και ασθενείς με λοιμώξεις
Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα όμως, είναι εκείνο των ασθενών με λοιμώξεις που βρίσκονται δίπλα δίπλα με χειρουργικούς ασθενείς και πολυτραυματίες, αφού αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς των μικροβίων.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και στα υπολοιπα τμήματα (ΤΕΠ, ΤΕΙ, ΜΤΝ) και κλινικές του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου 2 ή 3 νοσηλευτές ανα βάρδια έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς, «με σοβαρότατες επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων», λένε οι εργαζόμενοι.
Στη Μαιευτική κλινική οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου και στην Παιδιατρική, στις περισσότερες βάρδιες είναι μόνο ένας νοσηλευτής, συμπληρώνουν. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα Χειρουργεία – Αναισθησιολογικό και στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων όπου σε πολλούς εργαζόμενους οφείλονται περισσότερες από 100 ημέρες ανάπαυσης ενώ στις ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του νοσοκομείου «παραβιάζεται συστηματικά ακόμα και η υπουργική απόφαση για τη στελέχωση με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό», τονίζουν οι ίδιοι.
Τα αιτήματα των εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι εξηγούν πως για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στην Ορθοπαιδική κλινική, πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε:Να επανέλθει ο αριθμός κλινών στις 34, να σταματήσει η νοσηλεία παθολογικών δίπλα σε χειρουργικούς και ορθοπαδικούς ασθενείς, να ενισχυθεί η Ορθοπαιδική κλινική με νοσηλευτικό προσωπικό
Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ορθοπαιδικών
Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου