Κυριακή, Δεκεμβρίου 22, 2024

Μεγάλη κλοπή έργων τέχνης από το εργαστήριο του κορυφαίου γλύπτη Γεωργίου Λάππα - Δύο συλλήψεις «Colpo Grosso» διαρρηκτών στο ιστορικό εργαστήρι του μεγάλου γλύπτη Γεωργίου Λάππα στη Νέα Ιωνία.






 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Έναν ιστορικό χώρο, μέσα στον οποίο μεγαλούργησε ο Έλληνας γλύπτης Γεώργιος Λάππας, έβαλαν στο στόχαστρό τους διαρρήκτες στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

Πρόκειται για το βιομηχανικό κτίριο της λεωφόρου Ηρακλείου 155 (που οικοδομήθηκε μεταξύ 1919-1924), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο, καθώς διαθέτει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικό που το καθιστούν τοπόσημο της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής.




Στα τέλη της δεκαετίας του 70’ ο χώρος μετατράπηκε σε εργαστήρι του μεγάλου γλύπτη Γεωργίου Λάππα.

Σπάνια έργα τέχνης



Οι διαρρήκτες γνώριζαν ότι στο εσωτερικό του βρίσκονται σπάνια έργα τέχνης πολύ μεγάλης αξίας. Μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει μόλις πριν από περίπου δύο μήνες ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση του εργαστηρίου, καθώς το έργο του γλύπτη θεωρείτο άρρηκτα συνδεδεμένο με το κτίριο.


Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν οι διαρρήκτες να έβαλαν στο στόχαστρο το κτίριο βλέποντας τα σχετικά δημοσιεύματα (προ δύο μηνών) που ανέφεραν ότι χαρακτηρίζεται ως μνημείο και ότι στους χώρους του υπάρχουν έργα τέχνης.



Η έρευνα της Αστυνομίας ξεκίνησε μετά από πληροφορίες ότι άγνωστοι μπαίνουν στο βιομηχανικό κτίριο και αφαιρούν έργα του Γεωργίου Λάππα. Ο χώρος τέθηκε υπό επιτήρηση το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 2024 από τους άντρες του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Ιωνίας, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στο σημείο όπου βρίσκεται το εργαστήριο γλυπτικής.




Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο εσωτερικό του δύο Έλληνες, ηλικίας 50 ετών και 39 ετών, οι οποίοι έκλεβαν έργα τέχνης. Στη θέα των ανδρών της Ασφάλειας προσπάθησαν να φύγουν από την πίσω πλευρά του κτιρίου, ωστόσο ακινητοποιήθηκαν επί της οδού Σαγγαρίου.
Τι έδειξε η έρευνα της Αστυνομίας



Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που εισέβαλαν στο εργαστήρι. Πιο συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 12/12/2024 έως 09:00 ώρα της 19/12/2024 όταν και συνελήφθησαν, έκλεψαν πλήθος έργων τέχνης και αντικειμένων, τα οποία είναι αδύνατο μέχρι στιγμής να εκτιμηθούν επακριβώς, καθώς στο σημείο βρίσκονταν εκατοντάδες έργα του εκλιπόντος γλύπτη, αξίας σίγουρα άνω των 300.000 ευρώ.


Το τραγικό είναι ότι οι δράστες προκάλεσαν -κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων- φθορές τόσο στο κτίριο-μνημείο όσο και σε έργα τέχνης, η αποκατάσταση των οποίων καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής εάν όχι αδύνατη. Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας ενημερωνόταν διαρκώς η σύζυγος του εκλιπόντος γλύπτη.

Οι δύο συλληφθέντες είχαν πάνω τους κατά την ακινητοποίησή τους τσάντες που περιείχαν:

1. ομοίωμα ανθρώπινης κεφαλής με καπέλο με γείσο (Έργο Σόλων) του οποίου η κεφαλή είναι από μπρούτζο, η βάση και το γείσο από σίδηρο με εγχάρακτη υπογραφή LAPPAS,


2. ανθρώπινο ομοίωμα μικρού μεγέθους με χέρια ως κλαδιά (Έργο Σαμάνος) από μπρούτζο,

3. ομοίωμα γυναικείας φιγούρας από μπρούτζο κομμένο στη μέση

4. μπρούτζινο ομοίωμα εντόμου με ψηφίδες από καθρέπτη μουράνο,

5. μπρούτζινο ομοίωμα φύλλου,


6. μπρούτζινο ομοίωμα ποδός μήκους είκοσι πέντε εκατοστών,

7. μπρούτζινο ομοίωμα ποδός μήκους είκοσι πέντε εκατοστών,

8. μπρούτζινο ομοίωμα ποδός μήκους έντεκα εκατοστών,

9. μπρούτζινη σωλήνα μήκους τριάντα (30) εκατοστών,

10. μπρούτζινη σωλήνα μήκους επτά εκατοστών,

11. Είκοσι δύο μεταλλικών (μπρούτζινων) ελασμάτων ορθογώνιου σχήματος

12. Επτά χάλκινων κρίκων,

13. Δεκατρία εργαλεία συγκολλητικού μηχανήματος,

14. Τρεις μετρητές πίεσης (μανόμετρα) μηχανημάτων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη Περίπτωση Κλοπής, φθορά Ξένης Ιδιοκτησίας τετελεσμένες και κατ΄ εξακολούθηση» και του άρθρου 53 και 56 του Ν.3028/2002 «Νόμος για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν.4858/2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου