Τετάρτη, Ιανουαρίου 08, 2025
Έπτα μέρες φαγούρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Όλα δείχνουν πρόσωπο από την κεντροαριστερά Αντίστροφη μέτρηση για τον ΠτΔ - Φαβορί στην κούρσα Στουρνάρας, Βενιζέλος. Οι πιθανότητες για Τασούλα.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη, αν και εντάσσεται στις καθιερωμένες ενημερώσεις του Κ. Μητσοτάκη προς την Κ. Σακελλαροπούλου έχει μία ιδιαιτερότητα: Θα προηγηθεί των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός την ίδια μέρα ή την επομένη για το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Είναι προφανές ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα πληροφορηθεί πρώτη απ όλους αν θα είναι η εκλεκτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για μία ακόμα θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς αυτό ορίζει η πολιτική ορθότητα. Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Μέγαρο Μαξίμου, απ' όπου με εκτενή δήλωσή του θα δημοσιοποιήσει το πολυθρύλητο όνομα του/της προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει επικήδειο στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού και επί σειρά ετών ιδεολογικού αντιπάλου της κυβερνητικής παράταξης Κων. Σημίτη, η ζυγαριά των εκτιμήσεων έχει γείρει στην επιλογή ενός προσώπου με κεντροαριστερό πρόσημο από τον Κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί δημόσια ότι το πνεύμα του Συντάγματος τάσσεται υπέρ των συναινέσεων, στις οποίες ο ίδιος ούτως ή άλλως πιστεύει. Όπως δεν έχει κρύψει ούτε ότι είναι οπαδός της πολιτικής φιλοσοφίας του εκσυγχρονισμού, έστω και παραφρασμένου ως «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», όπως αυτόν που οραματίστηκε στις εκλογές του 2023.
Για τους μυημένους δεν πέρασαν απαρατήρητοι χθες ούτε ο τρόπος και τα επιχειρήματα με τα οποία ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην πρόεδρο της Φωνής Λογικής Κατ. Λατινοπούλου για όσα νωρίτερα είχε καταλογίσει στον εκλιπόντα πρωθυπουργό, ούτε όμως η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη ο οποίος είπε ότι «οι συνταγματικές προβλέψεις λένε πως χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, ως εκ τούτου «μία τέτοια καλόπιστη προσπάθεια πρέπει να γίνει και ότι «το ίδιο το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει βαθιά διαιρετικά χαρακτηριστικά».
Στον αντίποδα, «πρόσωπα συναινετικά, συνθετικά μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο», σημείωσε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι «οι συνάδελφοί του (βουλευτές) κατανοούν το πνεύμα του Συντάγματος και θα ήθελαν η στάση των άλλων κομμάτων να υπηρετήσει αυτήν την κατεύθυνση». Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Επικρατείας στην ουσία βγάζει από το κάδρο τόσο τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, ο οποίος αποτελεί μία υποψηφιότητα με αμιγώς κεντροδεξιά χαρακτηριστικά όσο όμως και την νυν πρόεδρο Κατ. Σακελλαροπούλου, η οποία με τη στάση της στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, λειτούργησε διχαστικά, όπως της καταλογίζουν αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι εκτός απροόπτου, αποκλείεται να επαναληφθεί το σκηνικό του 2020, όταν η υποψηφιότητα της Κ. Σακελλαροπούλου υπερψηφίστηκε από 261 βουλευτές. Για την ακρίβεια, κανένα από τα ονόματα που μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε τις 200 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή από την πρώτη ή τη δεύτερη ψηφοφορία. Πιο πιθανό θεωρείται, ανάλογα με το πρόσωπο που θα προταθεί από τον Κ. Μητσοτάκη την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας με 180 ψήφους από τον τρίτο γύρο.
Όσο πλησιάζει η ώρα των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, πάντως, η λίστα των πιθανών υποψηφίων συρρικνώνεται δραματικά. Πλέον στο τραπέζι υπάρχουν ελάχιστα ονόματα:
Το πρώτο είναι αυτό του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Βενιζέλου, που όμως, για πολλούς στη ΝΔ θεωρείται δύσκολο έως αδύνατο να αποτελέσει την επιλογή του πρωθυπουργού, κυρίως λόγω της ιδιοσυγκρασίας του πρώην υπουργού και του πολύ πιθανού ενδεχομένου να έχει τη δική του ατζέντα, ακόμα και κόντρα στην κυβερνητική.
«Δεν έχει κανέναν λόγο ο Μητσοτάκης θα βάλει έναν πονοκέφαλο ακόμα στο κεφάλι του» λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος με εμπειρία και γνώση του παρασκηνίου. Από την άλλη πλευρά, στις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί, ο κ. Βενιζέλος δείχνει να κερδίζει διακομματική αποδοχή.Το δεύτερο όνομα είναι αυτό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διαθέτει πανευρωπαϊκή και διεθνή αναγνωρισιμότητα, πολιτική εμπειρία, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει επανέλθει και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του όταν έγινε μεταβατικός πρωθυπουργός την περίοδο των μνημονίων κέρδισε τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κάνει την έκπληξη, προτείνοντας ένα πρόσωπο έξω από την πεπατημένη, αιφνιδιάζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως το 2019.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου