Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2025

«Περιμένετε να δείτε πεζοναύτες στη Γροιλανδία;» - Οργή για την απραξία της ΕΕ μπροστά στις προκλήσεις Τραμπ - Μασκ «Με τα χρήματα του Μασκ θα κάνουμε την Ευρώπη παράδεισο των λαϊκιστών», πανηγυρίζει ο Στηβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Τραμπ.




X

 
 


Η Ευρώπη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου αποφεύγοντας να απαντήσει στις δηλώσεις - πρόκληση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία. Η Κομισιόν απέφυγε κάθε σχόλιο ενώ Γαλλία και Γερμανία - αντιδρώντας με καθυστέρηση - απέφυγαν κάθε ονομαστικό σχόλιο στον «τυφώνα» Τραμπ - Μασκ.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την κατάληψη της Γροιλανδίας και της διώρυγας του Παναμά, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τις χρειάζονται «για την οικονομική ασφάλεια». Και από κοντά ο Μασκ, δεν σταμάτησε να προκαλεί.


Η Κομισιόν προσπάθησε να μην ανάψει τα αίματα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι «δεν θα υπεισέλθει στις λεπτομέρειες» των σχολίων του Τραμπ, καθώς οι εκπρόσωποι του θεσμού δέχθηκαν επανειλημμένες, έντονες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα έκανε στο σενάριο ότι η Αμερική θα επιτίθετο στη Γροιλανδία, η οποία είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

«Είναι σαφές ότι η κυριαρχία των κρατών πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Anitta Hipper, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες προσβλέπουν στη συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ για «μια ισχυρότερη διατλαντική ατζέντα».


Η απάντηση δεν κατεύνασε τους δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου, καθώς ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις για το θέμα, με μία μάλιστα να συγκρίνει το ζήτημα με την προετοιμασία της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Πριν από αυτό, εδώ και μερικούς μήνες δημοσίως, η Επιτροπή, η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) και διπλωμάτες σε ορισμένα κράτη μέλη δήλωναν ότι μια εισβολή ήταν ένα υποθετικό σενάριο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης», δήλωσε ο ανταποκριτής του ιταλικού Radio Radicale, David Carretta.


«Αυτό που είπε ο πρόεδρος Τραμπ ήταν μια στρατιωτική απειλή προς ένα κράτος μέλος, η οποία είναι πραγματική: Είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο. Έχετε συνείδηση ότι υπάρχει κίνδυνος;», πρόσθεσε.

Η Γροιλανδία δεν ανήκει στην ΕΕ, αλλά κατατάσσεται ως «υπερπόντιο έδαφος συνδεδεμένο με την ΕΕ». Από τους σχεδόν 57.000 ανθρώπους που ζουν στο γιγαντιαίο, πλούσιο σε ορυκτά νησί, μόνο περίπου 2.000 είναι μη Δανοί, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από πολίτες της ΕΕ.

Αν και η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Γροιλανδίας θα ενεργοποιούσε τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης, αρνήθηκε να απαντήσει αν εκτιμά ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εισβολής των ΗΠΑ στο υπερπόντιο έδαφος της Δανίας, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση «πολύ θεωρητική».


Η αρχική δήλωση του Τραμπ την Τρίτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γαλλίας, όπου ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να επιτίθενται στα κυρίαρχα σύνορά της. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο στην αίθουσα Τύπου των Βρυξελλών.

«Λέτε ότι η κυριαρχία είναι υψίστης σημασίας, αλλά δεν πρόκειται να σχολιάσετε μια αρκετά γυμνή απειλή από τον επερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δυσκολεύομαι να το καταλάβω αυτό, εννοώ, τι περιμένετε;» ρώτησε ο Nicholas Wallace του Euractiv, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση.

«Περιμένετε να αποβιβαστούν Αμερικανοί πεζοναύτες στη Γροιλανδία ή όχι;» πρόσθεσε.
«Παράδεισος» των λαϊκιστών η ΕΕ




(AP Photo/Yuki Iwamura)

Την ίδια ώρα η επιρροή που ασκεί, μέσω της τεχνολογίας και του πλούτου του, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ είναι αναμφίβολα πολύτιμα εργαλεία που πρόκειται να συμβάλουν στην περαιτέρω διάδοση του λαϊκισμού στην Ευρώπη, δήλωσε ο Στηβ Μπάνον, άλλοτε κορυφαίος συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τα χρήματα και οι πληροφορίες είναι τα δίδυμα τακτικά πυρηνικά όπλα της σύγχρονης πολιτικής – και (ο Μασκ) μπορεί να αναπτύξει και τα δύο σε άνευ προηγουμένου κλίμακα», δήλωσε ο Μπάνον στο πλαίσιο συνέντευξής του στο δίκτυο Bloomberg.


Μασκ και Μπάνον είναι δύο πρόσωπα που ξεχωρίζουν για την επιρροή που έχουν ασκήσει στον Τραμπ, αν και οι σχέσεις μεταξύ τους δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικές.

«Ο Μασκ μόλις ξόδεψε περίπου 250 εκατ. δολ. για να εκλέξει τον Τραμπ στις ΗΠΑ. Αν ρίξει το ίδιο ποσό χρημάτων σε όλη την Ευρώπη, θα στρέψει κάθε χώρα προς μια λαϊκιστική ατζέντα. Δεν υπάρχει κεντρώα αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη που θα είναι σε θέση να αντέξει αυτήν την επίθεση», τόνισε ο Μπάνον, ο οποίος είχε όμως προ ημερών «κοντραριστεί» με τον Μασκ για το πρόγραμμα με τις βίζες εργασίας υπέρ εξειδικευμένων υπαλλήλων που προωθεί ο τελευταίος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η καθυστερημένη αντίδραση από Γαλλία και Γερμανία

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Διώρυγας του Παναμά.

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος», δήλωσε ο κ. Σολτς σε έκτακτη δήλωσή του, κατά την οποία πάντως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ.


Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι είχε ήδη συνομιλίες για το θέμα με Ευρωπαίους εταίρους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, κατά τις οποίες, όπως είπε, «κατέστη σαφής μια κάποια έλλειψη κατανόησης σε ό,τι αφορά κάποιες δηλώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ».

Ο καγκελάριος περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως «το σημαντικότερο εργαλείο για την άμυνά μας» και «κεντρικό πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων» και τόνισε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και απαιτείται μια αποφασιστική και συνετή απάντηση στο γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη θα παραμείνει πολύ τεταμένη. Με βάση μια κοινή ανάλυση των απειλών, θα καθοριστεί επακριβώς ποιες στρατιωτικές δυνατότητες απαιτούνται», κατέληξε ο καγκελάριος.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει σε άλλα έθνη να επιτεθούν στα «κυρίαρχα σύνορά της», την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για την κατάληψη της Γροιλανδίας.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι «προφανώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε άλλα έθνη του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της, όποιοι κι αν είναι αυτοί».

Ακόμη, ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ επρόκειτο να εισβάλουν στο τεράστιο νησί της Αρκτικής, αλλά ήταν ξεκάθαρος ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει τον εαυτό της να εκφοβιστεί.
Ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ η Δανία για τη Γροιλανδία

Νωρίτερα, ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, την Τετάρτη (8/1) δήλωσε ότι «η Γροιλανδία μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί αν το θελήσουν οι κάτοικοί της, αλλά δεν θα γίνει Πολιτεία των ΗΠΑ». Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήταν αρνητικός σε διάλογο με τους Αμερικανούς για στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του στην Αρκτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, είχε συνομιλίες με τον Δανό βασιλιά στην Κοπεγχάγη, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για στρατιωτική εισβολή στη Γροιλανδία που έκαναν παγκόσμιο πρωτοσέλιδο το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στην Αρκτική.



Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αποτελεί μέρος της Δανίας εδώ και 600 χρόνια, αν και οι περίπου 57.000 κάτοικοί της ρυθμίζουν πλέον μόνοι τους τις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η κυβέρνηση του νησιού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μούτε Έγκεντε, στοχεύει σε ενδεχόμενη ανεξαρτησία.

«Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η Γροιλανδία έχει τις δικές της φιλοδοξίες», είπε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και πρόσθεσε: «Εάν υλοποιηθούν, η Γροιλανδία θα γίνει ανεξάρτητη, αν και δύσκολα με τη φιλοδοξία να γίνει μία ομοσπονδιακή Πολιτεία στις ΗΠΑ». Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Αρκτική είναι θεμιτές μετά την αυξημένη ρωσική και κινεζική δραστηριότητα στην περιοχή. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε κρίση εξωτερικής πολιτικής», τόνισε στη συνέχεια ο Δανός υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε έναν διάλογο με τους Αμερικανούς για το πώς μπορούμε ενδεχομένως να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά από ό,τι κάνουμε για να διασφαλίσουμε την εκπλήρωση των αμερικανικών φιλοδοξιών».
Πού το πάει ο Μασκ - Οι καβγάδες σε 13 χώρες από τον Καναδά έως την... Ιρλανδία

Από τη μία ο Τραμπ εκφράζει πρωτόγνωρες επεκτατικές διαθέσεις έχοντας το βλέμμα του στην κυριαρχία του Καναδά, του Παναμά και της Γροιλανδίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) – και από την άλλη ο Μασκ, ο οποίος, με «όπλα» το πληκτρολόγιο και το Χ, ανοίγει καβγάδες σε όλη την υφήλιο παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών και υποστηρίζοντας αποκλειστικά ακροδεξιές δυνάμεις, ως άλλος «αναπληρωτής πλανητάρχης».

Πιο πρόσφατο παράδειγμα για του λόγου το ακριβές αποτελεί η χυδαία επίθεση του κροίσου της τεχνολογίας στον απερχόμενο πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο ο Καναδάς να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες και στις δύο χώρες μας επωφελούνται από το να είναι ο ένας ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και η ασφάλεια του άλλου», διεμήνυσε ο καναδός πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Χ.

Ωστόσο, η ανάρτηση δεν φαίνεται να άρεσε στον Έλον Μασκ, ο οποίος απάντησε στον Τριντό με χυδαιότατο τρόπο:

«Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, οπότε δεν έχει σημασία τι λες», έγραψε χαρακτηριστικά στην ιδιόκτητη πλατφόρμα του.



Πού το πάει ο Έλον Μασκ;

Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που ούτε οι υπόλοιποι ηγέτες του κόσμου μπορούν ακόμα να απαντήσουν.

Και με δεδομένο ότι τόσο ο Μασκ όσο και ο Τραμπ θρέφουν μεγάλη συμπάθεια για κάθε αυταρχικό ηγέτη του πλανήτη, η ανησυχία για το τι έπεται ξεχειλίζει στα κυβερνητικά τραπέζια όλων των χωρών.

Έως τώρα πάντως, ο Τραμπ δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση να «μαζέψει» τον Μασκ από τους νέους καβγάδες που ανοίγει καθημερινά με ηγέτες άλλων χωρών, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια για ερμηνείες περί ενορχηστρωμένου σχεδίου για έναν «πλανήτη MAGA».

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Καναδάς το υποψήφιο «θύμα» του νέου κράτους που στήνουν ο Τραμπ και ο Μασκ χέρι-χέρι.

Και ο δισεκατομμυριούχος φροντίζει σχεδόν καθημερινά να βάζει στο στόχαστρό του και μία χώρα, της οποίας ηγείται μία προσωπικότητα που δεν του είναι αρεστή.

Η λίστα των καβγάδων είναι ήδη μακρά: Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, Ρουμανία, Δανία/Γροιλανδία, Ολλανδία, Βενεζουέλα, Φινλανδία και φυσικά η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χώρες που έχει βάλει στο «μάτι» ο Έλον Μασκ

Εκτός, λοιπόν, της ευθείας αντιπαράθεσης με τον Τριντό και της ανάμειξης στα εσωτερικά του Καναδά, ο Έλον Μασκ έχει ήδη πλούσιο ιστορικό τέτοιου είδους παρεμβάσεων ή και συγκρούσεων. Μία μικρή γεύση δίνει τo Politico, όπως θα δείτε παρακάτω:

Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτό που ξεκίνησε ως μια κορυφαία σχέση μεταξύ των Έλον Μασκ και Ρίσι Σούνακ σύντομα πήρε την κάτω βόλτα όταν ο Κιρ Στάρμερ διαδέχθηκε τον Σούνακ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους Εργατικούς, ο Μασκ υποστήριξε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» στη χώρα - και τα πράγματα συνέχισαν να διολισθαίνουν από εκεί και πέρα.

Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία είναι ένα «τυραννικό αστυνομικό κράτος» -για την αστυνόμευση των ακροδεξιών διαδηλώσεων- προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «γίνεται σαν τον Στάλιν» με την τροποποίηση των κανόνων για τη φορολογία κληρονομιάς για τους αγρότες- ζήτησε να φυλακιστεί ο πρωθυπουργός για την αντίδραση του κράτους στη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών- και χαρακτήρισε τον υπουργό προστασίας του Στάρμερ «απολογητή της γενοκτονίας των βιασμών».

Ο Στάρμερ θα μπορούσε ίσως να είχε μια προειδοποίηση από τον Χούμζα Γιουσάφ της Σκωτίας. Ο πρώην πρώτος υπουργός, ένας από τους πιο επιφανείς μουσουλμάνους πολιτικούς της Βρετανίας, χαρακτηρίστηκε «σούπερ-σούπερ ρατσιστής» από τον Μασκ, με αφορμή μια ομιλία του Γιουσάφ για τον δομικό ρατσισμό στη Σκωτία. «Η Σκωτία του έδωσε τα πάντα και παρόλα αυτά απεχθάνεται τους λευκούς», τον κατηγόρησε ο Μασκ.

Ο Μασκ βρήκε ακόμη και χρόνο να τσακωθεί με έναν υποτιθέμενο σύμμαχο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ζήτησε να αντικατασταθεί στην κορυφή του κόμματος ο ηγέτης του Reform UK Νάιτζελ Φάρατζ -κορυφαίος ακόλουθος του Τραμπ- επειδή δεν του αρέσει αρκετά ο φυλακισμένος ακροδεξιός ταραξίας Τόμι Ρόμπινσον. Ο Φάρατζ επιμένει ότι μπορούν ακόμη να είναι φίλοι.

Γερμανία

Με τους Γερμανούς να ψηφίζουν τον επόμενο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση υποστηρίζοντας το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ισχυριζόμενος ότι μόνο το AfD «μπορεί να σώσει τη Γερμανία». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος απάντησε ότι η ελευθερία του λόγου του Μασκ σημαίνει ότι «μπορείς να λες πράγματα που δεν είναι σωστά και δεν περιέχουν καλές πολιτικές συμβουλές».

Ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις εκλογές Φρίντριχ Μερτς τα έβαλε επίσης με τον Μασκ, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του ιδιοκτήτη του X ως «παρεμβατικά και αλαζονικά».

Ο Μασκ σχεδιάζει τώρα μια συζήτηση σχετικά με την πλατφόρμα του X με την Άλις Βάιντελ, την υποψήφια του AfD για την καγκελαρία. Η τελευταία προσέγγιση του Σολτς προς τον Μασκ; «Μην ταΐζετε το τρολ».

Ουκρανία

Το σίγουρα πλήρως μελετημένο σχέδιο του Μασκ για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία έχει τύχει... ανάμεικτης υποδοχής. Τον Οκτώβριο του 2022 χρησιμοποίησε την κλασική στρατιωτική στρατηγική μιας δημοσκόπησης στο X για να βολιδοσκοπήσει τυχαίους χρήστες σχετικά με τη βιωσιμότητα της διεξαγωγής εκλογών στις περιοχές της χώρας που κατέχει η Ρωσία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν εντυπωσιάστηκε, απαντώντας σαρκαστικά με μια δημοσκόπηση σχετικά με το αν οι άνθρωποι προτιμούν έναν Μοσχοβίτη που υποστηρίζει τη Ρωσία ή την Ουκρανία. Ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι μετά τις αμερικανικές εκλογές -με τον Μασκ να ακούει- δεν θα ήταν καθόλου άβολο τότε.

Αυστραλία

Ακόμη και οι πολιτικοί στην Αυστραλία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις καυτές τοποθετήσεις του Μασκ, αν και τουλάχιστον αυτές αφορούσαν τομείς που θα περίμενε κανείς από έναν επιχειρηματία της τεχνολογίας να έχει άποψη.

Ο Μασκ καταφέρθηκε εναντίον των σχεδίων αποκλεισμού των παιδιών από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τα ως έναν «παρασκηνιακό τρόπο ελέγχου της πρόσβασης στο διαδίκτυο», και απαξίωσε την αυστραλιανή κυβέρνηση ως «φασίστες» για την προώθηση νομοθεσίας με στόχο τη ρύθμιση της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση απέρριψε την κριτική του, με έναν υπουργό να λέει ότι η δουλειά τους «δεν είναι να επινοήσουν μια πολιτική για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα αρέσει στον Έλον Μασκ».

Βραζιλία

Η Βραζιλία προχώρησε περισσότερο από την Αυστραλία και μπλόκαρε προσωρινά το X του Μασκ πέρυσι, αφού αρνήθηκε να απαγορεύσει λογαριασμούς που διέδιδαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας το 2022. Οι αντίπαλοι της απαγόρευσης δήλωσαν ότι οι λογαριασμοί είχαν στοχοποιηθεί για πολιτικούς λόγους.

Σε αντίποινα, ο Μασκ απέλυσε το προσωπικό της X στη Βραζιλία και έκλεισε το τοπικό γραφείο της εταιρείας - αν και η απαγόρευση άρθηκε αφού η X πλήρωσε πρόστιμα ύψους 3,8 εκατομμυρίων λιρών (ψίχουλα για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου) και μπλόκαρε τους εν λόγω λογαριασμούς.

Ένας επίσημα εγκεκριμένος λογαριασμός της X εξακολουθεί να υπάρχει για να τεκμηριώνει τις «παράνομες οδηγίες που εξέδωσε ο Alexandre de Moraes», ο δικαστής που διέταξε το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ έχει αναρτήσει memes με τον de Moraes ως Voldemort και τον έχει συγκρίνει με τον Darth Vader.

Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία

Οι αναρτήσεις του Μασκ είναι τουλάχιστον δημιουργικές.

Μπαίνοντας με χαρά σε μια από τις πιο ευαίσθητες συγκρούσεις της σύγχρονης εποχής, ο Μασκ χλεύασε τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), αποκαλώντας τον «τρομακτικό όσο βελούδινο παιχνίδι» για όλα όσα κάποτε θεωρούνταν «σκληροπυρηνικά».

Εξήρε επίσης μια αντι-μεταναστευτική συγκέντρωση στο Δουβλίνο, υποστηρίζοντας: «Ο λαός της Ιρλανδίας υπερασπίζεται τους εαυτούς του!».

Ρουμανία

Οι ακυρωμένες προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία -που αναβλήθηκαν καθώς οι αρχές επικαλέστηκαν «επιθετικές» υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία- προκάλεσαν την οργή του Μασκ. «Πώς μπορεί ένας δικαστής να ακυρώσει τις εκλογές και να μην θεωρείται δικτάτορας;», είπε.

Δανία/Γροιλανδία

Ο Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της Γροιλανδίας (ανήκει στη Δανία), την οποία χαρακτηρίζει ως «απολύτως απαραίτητη» για την αμερικανική ασφάλεια.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είναι οπαδός αυτής της ιδέας. Την Τρίτη, με τον γιο του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ, να επισκέπτεται το νησί, δήλωσε ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς».

Ο Μασκ είχε επίσης την άποψή του στο Χ, γράφοντας: «Αν οι κάτοικοι της Γροιλανδίας θέλουν να γίνουν μέρος της Αμερικής, πράγμα που ελπίζω να κάνουν, θα είναι ευπρόσδεκτοι!».

Ολλανδία

Η προτίμηση του Μασκ να κάνει «παρέα» με ακροδεξιές προσωπικότητες φάνηκε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της κουβέντας του με τον Γκερτ Βίλντερς, τον ολλανδό πολιτικό που εδώ και καιρό κάνει εκστρατεία κατά του Ισλάμ και της μετανάστευσης.

Ο ιδιοκτήτης του X τόνισε το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στη χώρα και υποστήριξε ότι «το ολλανδικό έθνος θα πεθάνει από μόνο του». Με 12 δικά του παιδιά, ο Μασκ θα πρέπει να έχει πολλές χρήσιμες συμβουλές για τους σεμνούς Ολλανδούς.

Βενεζουέλα

Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απαγόρευσε το X για 10 ημέρες τον περασμένο Αύγουστο, αφού ήρθε σε σύγκρουση με τον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης του X χαρακτήρισε τον Μαδούρο «δικτάτορα» και «κλόουν» και τον κατηγόρησε για «μεγάλη εκλογική απάτη». Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι επίσης η εκτίμηση της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Φινλανδία

Στην προ-Χ εποχή του, ο Μασκ κορόιδεψε την τότε πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν επειδή επισκέφθηκε ένα νυχτερινό κέντρο στα τέλη του 2021 αφού εκτέθηκε σε κάποιον με Covid-19. Το meme του περιλάμβανε μια εικόνα δύο νεαρών ενηλίκων σε ένα νυχτερινό κέντρο με τις λεζάντες: «Λοιπόν, τι κάνετε για να ζήσετε; Είμαι ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας». Ακολούθησε μια ανάρτηση που έλεγε ότι Μαρίν «φαίνεται cool», προκαλώντας την τότε πρωθυπουργό να μιλήσει για το κλίμα της χώρας της.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Σαν να μην ήταν αρκετή πρόκληση το να κυνηγάει μία χώρα κάθε φορά, ο Μασκ διαπληκτίστηκε με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Οκτώβριο είχε μια διαδικτυακή διαμάχη με την απερχόμενη αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, αποκαλώντας την «επιτομή του κοινότυπου, γραφειοκρατικού κακού». Αυτό συνέβη αφού τον αποκάλεσε «προαγωγό του κακού» εν μέσω μιας σειράς ρυθμιστικών διαμάχης για το X.

Ο Μασκ επιτέθηκε επίσης στη νεοδιορισμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζοντάς την ως «αντιδημοκρατική» και δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να «παραχωρήσει εξουσία» σε αυτήν.

Η απόφασή του να φιλοξενήσει τη γερμανίδα ακροδεξιά ηγέτιδα Βάιντελ σε ζωντανή μετάδοση έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από ηγέτες και ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και η Κομισιόν δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου