Δευτέρα, Ιανουαρίου 06, 2025

Η περιοδος του «εκσυγχρονισμού» του Σημίτη και η εμπέδωση του TINA στην Ελλάδα Αντιλιάν Κοτζάι

 




Τις πρώτες πρωινές ώρες έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Σημίτης, μία αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα που άφησε τη δική του σφραγίδα στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και όχι μόνο. Ήταν πρωθυπουργός της χώρας από το 1996 μέχρι το 2004, ενώ είχε αναπτύξει και αντιδικτατορική δράση και αυτό είναι κάτι που του αναγνωρίζεται.
Η εμπέδωση του ατομικισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού

Η περίοδος του Κώστα Σημίτη συμπυκνώνεται στην έννοια του “εκσυγχρονισμού”, η οποία ήταν μία περίοδος, όπου μπήκαν στο ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο λέξεις, όπως η “ισχυρή Ελλάδα”, ο “εξευρωπαϊσμός” και οι “μεταρρυθμίσεις”. Μπορεί οι λέξεις αυτές να έχουν επί της αρχής θετικές συνδηλώσεις στα μυαλά των ανθρώπων, όμως στην πραγματικότητα εκείνη την περίοδο μπήκαν οι βάσεις για τον ριζικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, με την διαπλοκή να γίνεται δομικό στοιχείο της διακυβέρνησης, οι ευέλικτες και ελαστικές μορφές εργασίες άρχισαν να θεσμοθετούνται, ενώ και το κράτος μπήκε σε μία θατσερικη λογική πλήρους υποταγής στις αγορές. Με λίγα λόγια σε εκείνη την εποχή του “χρηματιστηριακού καπιταλισμού” και της πλασματικής ευημερίας, μπήκαν οι βάσεις για την επικράτηση του ατομικισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού.







Υιοθέτησε πλήρως την λογική του τέλους της ιστορίας

Ο Κώστας Σημίτης υιοθέτησε πλήρως την τότε λογική του Φουκουγιάμα, για το τέλος της ιστορίας και των ιδεολογιών, σε μία εποχή όπου είχε καταρρεύσει ο διπολικός κόσμος και η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση κυριαρχούσε. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα του “εκσυγχρονισμού” η λογική της Θάτσερ ότι “δεν υπάρχει κοινωνία, αλλά μόνο άτομα” κέρδισε πολύ μεγάλος έδαφος, με αποτέλεσμα να βαπτίζεται λαϊκισμός, οποιαδήποτε αμφισβήτηση και συλλογική δράση. Το περίφημο TINA (there is no alternative) μπήκε με πανηγυρικό τρόπο στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο επί Σημίτη. Επίσης, έχει σημασία να τονίσουμε ότι ο Κώστας Σημίτης είχε ασπαστεί πλήρως την θεωρία του Γκίντενς περί του “Τρίτου Δρόμου” και της “ανανέωσης της σοσιαλοδημοκρατίας”, όπου ανανέωση σήμαινε ουσιαστικα δεξιά στροφή και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία κ.α). Για αυτό και πάντα υπήρχε σύγκρουση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του σημιτικού και παπανδρεϊκού ρεύματος.



 

Ο σπόρος για την Ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς

Η οκταετία του Κώστα Σημίτη, όπου η Ελλάδα μπήκε στην ευρώ και μάλιστα με ψαλιδισμένα στοιχεία, έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς, καθώς ενοχοποίησε τις κοινωνικές και συλλογικές ταυτότητες. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχτηκε η πρώτη ύλη για να κυριαρχήσουν οι λογικές της κοινωνικής αδιαφορίας και της ατομικής επιβίωσης. Δεν είναι τυχαία και η πολιτική και ιδεολογική σύγκλιση μεταξύ του συστήματος Σημίτη με το σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάποιες στιγμές σύγκρουσης με την εκκλησία (ταυτότητες) και τον συντηρητισμό δεν μηδενίζονται, όμως στην μεγάλη εικόνα, εκείνη την περίοδο μπήκαν οι βάσεις για την ριζική αναδιανομή του πλούτου και της ισχύος από τους πολλούς στους λίγους και τους εκλεκτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου