Κυριακή, Ιουνίου 23, 2019

ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ : TO ΟΡΙΟ ΤΗΣ «ΦΙΛΙΑΣ» ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ



Οι απειλές του Λευκού Οίκου και το δίλημμα του «σουλτάνου» ενώπιον των συμπληγάδων της Μόσχας και της Ουάσινγκτον


Από τον
Σάββα Καλεντερίδη

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, χθες το απόγευμα, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε την εξής δήλωση: «Η υπόθεση των S-400 έχει τελειώσει. Το πρώτο μέρος του Ιουλίου θα έλθουν στην Τουρκία». Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι στη σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία θα συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το θέμα των «κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας». Συγκεκριμένα, είπε: «Θα ρωτήσω τον Τραμπ: “Θεωρείτε σωστή την επιβολή κυρώσεων;” Πιστεύω ότι θα απαντήσει: “Οχι, δεν τη θεωρώ σωστή”».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να το πάει μέχρι τέρμα το θέμα των S-400, υπολογίζοντας ότι η φιλική σχέση που διατηρεί με τον Ντόναλντ Τραμπ θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι η επιστολή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν στις 6 Ιουνίου προς τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ αποτελεί τελεσίγραφο, αφού δίνει διορία έως τις 31 Ιουλίου στην Τουρκία «να διορθώσει το λάθος», απειλώντας με σοβαρές κυρώσεις που θα πλήξουν την αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της Τουρκίας, ενώ προβάλλεται και η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Μία ημέρα πριν ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωνε στο Ahval News για το ίδιο θέμα: «Τα μέτρα που θα λάβουμε εναντίον της Τουρκίας για την παραλαβή των S-400 θα πονέσουν πολύ. Οι S-400 αποτελούν απειλή για μας και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους μας». Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποδεχτούν την παραλαβή των S-400 και προειδοποιούν την Τουρκία για το ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες με την εφαρμογή του Νόμου Επιβολής Μέτρων σε Εχθρικές Χώρες (CAATSA), ο οποίος θα ενεργοποιηθεί με την παραλαβή των S-400. Τον Ιανουάριο του 2019 οι ΗΠΑ έκαναν σοβαρή πρόταση στην Τουρκία αντί των S-400 να προμηθευτούν το σύστημα αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot».

Σημειώνεται ότι σε διάφορα νομοσχέδια στο Κογκρέσο έχει συνδεθεί η παράδοση των ABD F-35 στην Τουρκία με το θέμα της ακύρωσης της παραγγελίας των S-400. Ο νόμος CAATSA για την επιβολή εμπάργκο έγινε δεκτός στο Κογκρέσο το πρώτο εξάμηνο του 2017 με μεγάλη πλειοψηφία και από τις δύο παρατάξεις και τέθηκε σε ισχύ μετά την υπογραφή του από τον Τραμπ.

Στην Αγκυρα πολλοί είναι εκείνοι, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, που πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα προστατέψει την Τουρκία και δεν θα ενεργοποιηθεί ο CAATSA.

Ο νόμος CAATSA προβλέπει την επιβολή εμπάργκο σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που συνεργάζονται με εταιρίες οπλικών και αμυντικών συστημάτων και με υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλά πρόσωπα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας θα υποστούν κυρώσεις, θα ακυρωθούν οι θεωρήσεις εισόδου στις ΗΠΑ, θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους κ.λπ.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, παρότι έστειλε ξεκάθαρο απειλητικό μήνυμα προς την Τουρκία, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του άφησε ανοιχτή την πόρτα της υπαναχώρησης στην Αγκυρα, προσφέροντας και κάποιο… δωράκι. Είπε συγκεκριμένα: «Σε περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί με έναν ικανοποιητικό τρόπο προς την κατεύθυνση της ακύρωσης των S-400, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συζητήσουν το θέμα της μείωσης των εις βάρος της αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την ακύρωση της παραγγελίας».

Την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όταν ο Ερντογάν θα μεταβεί ηττημένος, και άρα αποδυναμωμένος -λόγω της επικείμενης νίκης του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη-, στη σύνοδο του G-20 στην Ιαπωνία.

Αν τελικά ο Τραμπ δεν είναι και τόσο φιλικός προς τον Ερντογάν, τότε ο Τούρκος ηγέτης θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη απόφαση: να δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Αν γίνει το πρώτο, θα υποστεί τις συνέπειες που αναφέρονται στο άρθρο. Αν γίνει το δεύτερο, το πρώτο πράγμα που θα πληρώσει θα είναι η συντριβή στην Ιντλίμπ, στο Αφρίν και το Αλ Μπαμπ.

Εδώ θα είμαστε να σας ενημερώνουμε υπεύθυνα για ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη «θολή» στάση των ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ και την παράνομη γεώτρηση του «Πορθητή» και να την κάνει πιο καθαρή. Οψόμεθα…

Πηγή : dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου