Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Κορυφώνεται ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας για τα φωτοβολταϊκά

Κορυφώνεται ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, με τις αμερικανικές εταιρίες να αναλαμβάνουν πλέον δράση προκειμένου να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη κυριαρχία των κινεζικών προϊόντων στην...
αγορά των ΗΠΑ, η οποία απειλεί το μέλλον της εγχώριας βιομηχανίας.

Ειδικότερα, επτά εταιρίες φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη SolarWorld, οι οποίες έχουν σχηματίσει συνασπισμό εναντίον της κινεζικής βιομηχανίας, πρόσφατα κατέθεσαν αγωγή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, με βασικό επιχείρημα τις υπέρογκες επιδοτήσεις των κινεζικών εταιριών αλλα και τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις, με τη βοήθεια των οποίων η κινεζική βιομηχανία φ/β έχει εκτοπίσει τις αμερικανικές εταιρίες.

Όπως τονίζει η SolarWorld, οι πρακτικές της Κίνας έχουν οδηγήσει σε πτώση των τιμών κατά 40% τον τελευταίο χρόνο και στη χρεοκοπία επτά αμερικανικών ομίλων.

Από την πλευρά της η Suntech, ένας από τους κινεζικούς κολοσσούς στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, αμφισβητεί το κατά πόσο είναι έγκυρη η συγκεκριμένη αναφορά ενώ τονίζει ότι είναι προετοιμασμένη να αποδείξει ότι ακολουθεί αυστηρά τις γραμμές του σωστού εμπορίου.

1 σχόλιο: