Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2011

Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία

“Μόνο η ίδια η Ιταλία μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς” εκτιμούν οι Financial Times. Σε άρθρο της, η οικονομική εφημερίδα προτείνει τέσσερα σενάρια επιλογών στην ηγεσία της χώρας, είτε παραταθεί προσωρινά η διακυβέρνηση Μπερλουσκόνι, είτε προκύψει νέο κυβερνητικό σχήμα εθνικής ενότητας....
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμηνύουν στη Ρώμη ότι θέλουν “νέα κυβέρνηση και όχι έκτακτα μέτρα” σε μια προσπάθεια μεταστροφής του ασφυκτικού κλίματος που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη αστάθεια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα τέσσερα σενάρια που “βλέπουν” οι FT είναι τα εξής:

1. Το τρέχον σχέδιο Μπερλουσκόνι: Μείωση χρέους και τόνωση ανάπτυξης τώρα

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρούν ότι η θεμελιώδης οικονομική κατάσταση στην Ιταλία, αν και δεν είναι ρόδινη, είναι πολύ καλύτερη από της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν δεχτεί βοήθεια. Το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι μεγάλο, αλλά τα ετήσια ελλείμματα μικρά, ο τραπεζικός κλάδος κραταιός και η οικονομία μεγάλη και με διασπορά. Ως εκ τούτου, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αποδώσουν άμεσα, μειώνοντας το χρέος.

2. Προληπτική γραμμή πίστωσης

Η πρόταση αυτή έγινε στον Ιταλό Πρωθυπουργό ήδη από τη Σύνοδο των G20, όμως, το απέρριψε. Η πιστωτική αυτή γραμμή προσφέρεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είναι μια πρακτική που υιοθετείται συχνά για χώρες που είναι αξιόχρεες αλλά έχουν προβλήματα άντλησης άμεσης ρευστότητας. Θα πρόκειται για μια πίστωση ύψους έως και 60 δισ. ευρώ. “Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να αλαφιάσει χειρότερα τους επενδυτές –και εντέλει τα κεφάλαια μπορεί να μην φτάσουν” όπως εκτιμά η εφημερίδα.

3. Πλήρες ευρωπαϊκή παρέμβαση διάσωσης

Το τελευταίο σενάριο που σύσσωμη η Ευρώπη απεύχεται. Το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας κάνει απαγορευτική μια παρέμβαση στα πρότυπα του ελληνικού, πορτογαλικού ή ιρλανδικού σχεδίου διάσωσης. Εκτός του ότι δεν αντέχει ο υπάρχων μηχανισμός τη διάσωση της Ιταλίας, η αποχώρησή της ως χώρα που συμβάλλει σε αυτόν (με 139 δισ. ευρώ) θα “βάλει βόμβα” στα θεμέλια του όλου εγχειρήματος.

4. Εξαγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η ΕΚΤ, ως ο μοναδικός φορέας που μπορεί να τυπώσει χρήμα στην Ευρωζώνη, έχει άπειρη πιστωτική και εγγυοδοτική ικανότητα. Συνεπώς μπορεί να αγοράσει ακόμη και το σύνολο του χρέους της Ιταλίας. Ωστόσο μια τέτοια επιλογή προσκρούει στη σφοδρή αντίδραση της Γερμανίας. “Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τοσο δραματικά, που και η ΕΚΤ ακόμη μπορεί να μην είναι πανάκεια… Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ μόνη της μπορεί να επαναφέρει τις αγορές στο σημείο που ήταν πριν την ιταλική κατάρρευση", εκτιμά ο οικονομολόγος της RBS, Alberto Gallo.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου