Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2012

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Για την κατάσταση που επικρατει απο την πλευρα της εγκληματικότητας στην Αθηνα μιλησε σημερα στην βουλή ο υπουργος Προστασιας του Πολιτη απαντωντας σε επικαιρη ερωτηση των ανεξάρτητων βουλευτων Θ.Μπακογιαννη Ε.Αυγενάκη Χ.Μαρκογιαννακη και Γ.Κοντογιάννη.Ο κος Παπουτσης μεταξύ αλλων τονισε:




Η Αθήνα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων προς άγρα μικροκομματικής ωφέλειας. Και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης διότι οι ευθύνες για την κατάσταση της πόλης είναι διαχρονικές. Είναι ευθύνες που βαρύνουν συλλογικά όλες τις κυβερνήσεις χωρίς καμία απολύτως διάκριση, όλων των τελευταίων ετών. Όπως βαρύνουν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της δυνατότητας που είχε ή της δυνατότητας που δεν απέκτησε ποτέ.



Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της πολιτείας επέδειξαν ασθενή αντανακλαστικά, αδιαφορώντας για μια σειρά παραγόντων που πίεζαν όλο και πιο πολύ την οικονομική ζωή της Αθήνας. Η υπερσυσσώρευση μεταναστών, η χωρίς καμία μελέτη απομάκρυνση των Δημοσίων Υπηρεσιών από το κέντρο, η δημιουργία τοπικών υπεραγορών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, η μετακίνηση των αθηναίων και η εγκατάστασή τους στα προάστια στο πλαίσιο της τότε ευμάρειας, είναι λίγοι και μόνο από τους λόγους που οδήγησαν στην ερημοποίηση πολλών γειτονιών, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή.



Ποτέ όμως δεν εκτιμήθηκαν ως προς τις επιπτώσεις τους από την πολιτεία αλλά και από τους επαγγελματικούς φορείς αυτές οι επιλογές, αυτά τα φαινόμενα.



Ταυτόχρονα, σημαντικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια για την ενίσχυση της Αθήνας και θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν αντίβαρο σ’ αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες όπως η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, βάλτωσαν με τρόπο, θα έλεγα, προκλητικό.



Η υπεραξία των Ολυμπιακών Αγώνων που δημιουργήθηκε για την πρωτεύουσα εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα και η επένδυση του ελληνικού λαού αφέθηκε να ρημάζει. Αν προσθέσουμε σ ‘αυτά και την οικονομική κρίση που έχει επικαθίσει στην αγορά τα τελευταία 4 χρόνια, τότε έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που είναι αδιαμφισβήτητα σοβαρή αλλά και για τις αιτίες που τη δημιούργησαν.



Μέσα σ ‘αυτό το δυσμενές πλαίσιο, από την άνοιξη του 2011 ουσιαστικά, άρχισε για πρώτη φορά και σταδιακά να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας. Τότε επιμερίστηκαν για πρώτη φορά οι ευθύνες, έχει δίκιο ο κ. Μαρκογιαννάκης, δύσκολο να συντονίσεις τις διάφορες Υπηρεσίες του κράτους και των διαφόρων Υπηρεσιών, από μόνες τους αποκλείεται να συντονιστούν. Ο ίδιος μπορεί να προχώρησε στην ιδέα του Οργανισμού, η κυβέρνηση έκανε μια διαφορετική επιλογή. Επιμερίστηκαν λοιπόν , όμως για πρώτη φορά τον Απρίλιο, οι ευθύνες και οι ρόλοι σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Και από τότε ξεκίνησε ο συντονισμός των προσπαθειών με την ευθύνη του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου.



Όσον αφορά το δικό μας Υπουργείο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με επιχειρησιακό φορέα την Ελληνική Αστυνομία, εκλήθη να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις που του ανατέθηκαν στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και τις υλοποιεί με συστηματικό τρόπο μέσα σ’ ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, που δεν επιτρέπει την πλήρη επάρκεια της Ελληνικής Αστυνομίας σε μέσα και σε προσωπικό.



Παρ’ όλα αυτά, οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται για την Αθήνα, ενισχύονται διαρκώς και σε μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη μάλιστα από τα μέσα Νοεμβρίου, τοποθετήθηκαν στη ΓΑΔΑ 2.000 νέοι Αστυνομικοί, ενώ ήδη βρίσκεται σ’ εξέλιξη ή εκπαίδευση 1.200 ειδικών φρουρών που στην πλειονότητά τους θα τοποθετηθούν και αυτοί στην Αθήνα.


Ωστόσο, η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αδικεί -ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αδικεί- τις υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά και τα υπαρκτά αποτελέσματα των Υπηρεσιών, των Αστυνομικών, των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επιχειρείται να μεταφερθεί πολλές φορές και από πολλές πλευρές, στο Υπουργείο και ορισμένες φορές στον ίδιο τον Υπουργό, τόσο το βάρος των ευθυνών του παρελθόντος, όσο και οι ευθύνες, η ολιγωρία και οι ανεπάρκειες όλων των συναρμοδίων φορέων σήμερα.


Η ισοπεδωτική αυτή κριτική αγνοεί βεβαίως συστηματικά και τη διεθνή εμπειρία. Ιδιαίτερα στις χώρες που δέχτηκαν την πίεση μεταναστευτικών ροών, αλλά και στις χώρες που αντιμετώπισαν ύφεση και βαθιά οικονομική κρίση, με επακόλουθο την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας. Η ισοπεδωτική κριτική και ο τρόπος παρουσίασης της εγκληματικής δραστηριότητας, πράγματι εντυπωσιάζει τον κάθε πολίτη.


Και πώς να μην εντυπωσιάζει άλλωστε; Πώς να μην τον εντυπωσιάσουν τα ρεπορτάζ που παρακολουθούμε κάθε μέρα όταν με στόμφο και οιμωγή το καθημερινό δελτίο εγκληματικότητας είναι αυτό που πιάνει κάθε φορά έναν από τους βασικούς χρόνους του δελτίου ειδήσεων σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, «ντυμένο» πάντα βεβαίως και με το κατάλληλο μουσικό χαλί, το οποίο αποτελεί την παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και ιδιαίτερα για τα θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία που δικαίως επικαλείσθε κύριοι συνάδελφοι, έχουν πολλές αναγνώσεις και το γνωρίζετε, ιδιαίτερα οι περισσότερο έμπειροι εξ υμών. Ξέρετε π.χ. κ. Μαρκογιαννάκη γιατί σ’ εσάς εδώ στη Βουλή έχω ξαναναφερθεί σε μια συζήτηση που είχαμε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από ενάμιισι χρόνο ότι η Αστυνομία για πρώτη φορά εφαρμόζει ολοκληρωμένο και σύγχρονο πρόγραμμα καταγραφής της εγκληματικότητας, το police online. Πρώτη φορά.



Δεύτερον, γνωρίζετε να διαβάζετε καλά τα στοιχεία, γνωρίζω επίσης πολύ καλά ότι σε διάφορα εγκλήματα έχουν καταγραφεί εντυπωσιακές μειώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ληστείες Τραπεζών με μείωση 80%, των Εφοριών με μείωση 92% και τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια με μείωση 85%. Αναφερθήκατε στην αύξηση κατά 266,6% των ληστειών των ταχυδρομικών διανομέων ως παράδειγμα αύξηση της εγκληματικότητας. Πρώτο εξάμηνο λοιπόν του 2010 -τι σημαίνει η αύξηση αυτή, αυτό ψάχνω να βρω, για να σας πω πώς διαβάζουμε τα στοιχεία: Τι σημαίνει αυτό; 3 ληστείες. Πρώτο εξάμηνο του 2011, 7 ληστείες. Μιλάμε λοιπόν για μονοψήφιο αριθμό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηματοδοτήσει δραματική αύξηση της εγκληματικότητας.



Ακόμη όμως και στα βασικά ζητήματα, σ’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα όπως αυτά της βαριάς εγκληματικότητας, αντί να δοθούν τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, το μόνο που ακούγεται είναι η στείρα κριτική και η ανέξοδη ειρωνεία, διότι δήθεν η Αστυνομία δεν είναι ικανή για να προασπίσει και να υποστηρίξει το ρόλο της και να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.



Ακόμα και εδώ, στη Βουλή, όταν φέραμε ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη νομοθετική πρωτοβουλία τον περασμένο Μάρτιο για μετατροπή σε κακούργημα της κατοχής καλάσνικοφ που σχετίζονται με τις ληστείες πάσης φύσεως, υπήρξαν συνάδελφοι που αντιδρούσαν. Οι ίδιοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι ασκούν κριτική δια των τηλεοπτικών παραθύρων και για τις ληστείες και για την αύξηση της εγκληματικότητας. Οι ίδιοι, επικαλούμενοι συνεχώς ψευδή στοιχεία ή διαβάζοντας διαφορετικά τα νούμερα και τους αριθμούς.

Εδώ, λυπάμαι που θα το πω, αλλά η υποκρισία περισσεύει. Όπως περισσεύει η υποκρισία και στο πολύ κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα όπως είναι οι μεταναστευτικές ροές που μοιραία πιέζουν περισσότερο την Αθήνα. Το οποίο είναι πρόβλημα 20ετίας, το οποίο εδώ και χρόνια έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου